Kehomielen stressi (osa 3/3): Mielikuvameditointi

Erilaiset meditointitavat ja mielikuva- ja rentoutusharjoitukset ovat erittäin hyviä kehomielen stressin vähentämiseen ja haitallisten tunnekokemusten työstämiseen. Tällaiset harjoitukset eivät pelkästään auta  stressin työstämisessä, vaan tekevät hyvää kehomielelle, oli elämäntilanne millainen tahansa. Olennainen tekijä meditoinnin toimivuudelle on, että sitä tekee säännöllisesti.

Mielikuvameditointi stressin purkuun

Kuten aiemmin kirjoitin, haitallisten tunnekokemusten ja kehomielen stressin vähentämiseen tarvitaan usein sellaisia keinoja, joissa pääsemme tunnetasolle asti. Pelkällä ajattelulla ja ”järkeilyllä” voimme ymmärtää ja tiedostaa ongelman ja helpottaa oloamme. Mutta sen lisäksi tarvitsemme tunteiden kohtaamista niiden neutralisoimiseksi.

Alla esitellyn mielikuvameditoinnin avulla voit sekä työstää sinua stressaavia asioita, ja lisäksi aktivoit kehosi rauhoittumisjärjestelmän.

  1. Ota mieluinen asento, laita silmät kiinni ja hengitä rauhallisesti.
  2. Ota mieleesi se asia tai ongelma, mikä stressaa sinua. Tunnustele, millaisia tunteita se herättää. Tuntuuko tunne jossain kohtaa kehossasi? Muistatko jotain tilannetta, jolloin tunsit samaa tunnetta?
  3. Hengähdä syvään ja ota sitten mieleesi jokin myönteinen ja mukava tilanne tai tapahtuma, jossa koit rauhallista tyytyväisyyttä. Voit miettiä harjoituksen ajan erilaisia tällaisia tilanteita tai kiitollisuuden aiheita. Tunne ja aisti mielikuvan tapahtumat.
  4. Oleskele tässä tilassa noin 10-20 minuuttia. Aikaa ei tarvitse kellottaa. Voit lopettaessasi tarkistaa, kauan aikaa meni. Seuraavilla kerroilla osaat arvioida ajan.
  5. Tee mielikuvameditointi mielellään kaksi kertaa päivässä, mutta ennemmin yhden kerran kuin ei yhtään.

♦ Voit halutessasi kuunnella jotain rauhoittavaa instrumentaalimusiikkia tai luonnon ääniä harjoitusta tehdessäsi. Musiikki voi auttaa saamaan kiinni myönteisistä muistoista ja mielikuvista.

♦ Voit tehdä harjoituksen myös ohjatusti käyttämällä stressivalmentaja Miia Huitin paranemisen avain -harjoituksen äänitettä.

Mielikuvameditointi tunnekylpynä

Tämä mielikuvameditointi on kuin tunteiden kylpy, jossa kehomielesi saa oleskella harjoituksen ajan. Saat kylpeä kaikissa niissä myönteisissä tunteissa ja niiden kehoon erittämissä hyvää tekevissä hormoneissa, joita erilaiset myönteiset muistot ja kiitollisuuden aiheet herättävät.

Kun teet tätä mielikuvameditointia säännöllisesti, voit huomata, että se vaikuttaa olotilaasi myös muulloin, kuin harjoituksen aikana tai välittömästi sen jälkeen.

Jos päivän aikana tunnet kehomielessä stressireaktion, joko negatiivisena ajatuksina tai fyysisinä oireina, pysähdy, ota syvä hengähdys ja ”käy” mielikuvameditoinnin mielikuvassa ja tunnetilassa. Tämä käy sitä helpommin, mitä kauemmin olet mielikuvameditointia tehnyt.

Lue myös:

Kehomielen stressi (osa 1/3): haitalliset tunnekokemukset

Kehomielen stressi (osa 2/3): EFT-menetelmä

Kiitollisuus on voimavara ja toimii puskurina stressille

Kuinka lisätä myönteisiä muistijälkiä?

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

mielikuvaharjoitus stressiin

Kuva: Tapio Haaja

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *