Mikä kuluttaa tai lisää henkistä energiaasi?

Energia on yksi lempiaiheistani. Mitkä kaikki tekijät lisäävät energiaamme ja mitkä sitä vievät? Ensimmäinen ajatus tai mielleyhtymä energiasta on usein se, onko nukkunut riittävästi, syönyt sopivasti tai liikkunut tarpeeksi. Ja nämä ovat tietysti energian ylläpitämisen kulmakiviä. Yksi energiaan liittyvä asia, mikä välillä itseltänikin unohtuu, on henkisen energian merkitys jaksamiseen ja vireystasoon.

Henkisen energian olemassaolon tai olemattomuuden huomaa parhaiten ehkä silloin, kun sitä ei ole, vaikka on nukkunut hyvin ja fyysisesti kaikki on kunnossa. Pää on tukossa, kaikki tuntuu pakkopullalta tai mikään ei tunnu miltään. 

Mihin käytät henkistä energiaasi?

Edesmenneen lääkärin Aki Hintsan mukaan tärkeintä ei ole suinkaan ajatella sitä, kuinka paljon kuluu aikaa eri asioihin, esim. työhön, perheeseen, omiin harrastuksiin. Oleellisinta on sen sijaan pohtia, kuinka paljon henkistä energiaa niihin kuluttaa. Jos työpäivän jälkeen et jaksa enää yhtään mitään, niin mistä energia on pois? Harrastuksistasi, ajastasi lähimmäisten kanssa, omasta hyvinvoinnistasi? Työ ei voi olla pelkkä energiasyöppö, vaan sen pitäisi myös tuoda energiaa. Tai jos harrastat puoliväkisin jotain, onko se enää tarkoituksenmukaista?

Sama koskee tietysti ihmissuhteita. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, en enää aio vapaaehtoisesti kuluttaa henkistä energiaani ihmisiin, jotka latistavat, mitätöivät tai muulla tavoin imevät kaikki mehut.

Kuvittele henkistä energiaasi budjettina. Jotkut asiat, ihmiset ja tehtävät kuluttavat budjettiamme ja toiset täyttävät sitä. Emme voi elää elämäämme niin, että henkistä energiaa ei kuluisi ollenkaan. Tärkeää on kuitenkin harkita, miten energiaamme kulutamme ja priorisoida sitä niihin asioihin, jotka koemme merkitykselliseksi. Oleellisinta on siis huolehtia tasapainosta henkistä energiaa lisäävien ja kuluttavien asioiden välillä. (Lähde: www.hintsa.com)

 

Elätkö pelosta vai rakkaudesta käsin?

Henkisen energian voi myös ajatella olevan tunne-energiaa. Kaikki tunteet kuuluvat elämään eikä tunteet sinänsä ole hyviä tai huonoja. Toiset tunteet kuitenkin lisäävät energiaa, kun taas toiset sitovat sitä. Negatiivisena koetut tunteet sitovat energiaa, myönteiset lisäävät.

Mentaalivalmentaja Minna Marsh on esitellyt kirjassaan Mentaaliherätys tunneskaalan, jossa toisessa päässä on rakkaus ja toisessa pelko. Tunteiden vaikutus riippuu tilanteesta ja yksilöstä. Esimerkiksi herkkä tuntee tunteet voimaakkaammin, kuin ei herkkä. Kaikki tunteet palautuvat lopulta joko pelkoon tai rakkauteen.

Tunneskaala

 1. rakkaus/vapaus/rauha
 2. totuus/rehellisyys/rohkeus
 3. kiitollisuus/tasapaino/myötätunto/nöyryys
 4. intohimo/euforia
 5. ilo/onnellisuus
 6. voima/päättäväisyys
 7. myönteisyys/usko omaan asiaan
 8. luottamus/hallinnan tunne/rentous
 9. innokkuus/halu/onnistuminen
 10. toiveikkuus
 11. tyytyväisyys/turvallisuus

 12. epäilys/epäluulo/huolestuminen

 13. epävarmuus
 14. kärsimättömyys/turhautuminen
 15. pettymys/loukkaantuminen
 16. jännitys/kiihtymys
 17. suru
 18. kiukku/ärtymys
 19. kateus/syyllisyys/häpeä/itsesääli
 20. kielteisyys/syyttely
 21. hysteria/paniikki
 22. viha/raivo
 23. kostonhalu/kauna
 24. inho/pahoinvointi
 25. lannistuminen/tyhjyys
 26. himo/riippuvuus/tuska
 27. epätoivo/ahdistus/masennus
 28. kyllästyminen
 29. kiittämättömyys/välinpitämättömyys
 30. valheellisuus/epärehellisyys
 31. pelko/lamaantuminen

Kun silmäilet läpi tunneskaalaa, pohdi, mitä tunteita esimerkiksi viimeisten kuluvien kuukausien aikana olet kokenut työssäsi, ihmissuhteissasi, vapaa-ajallasi? Miten ne ovat vaikuttaneet energiatasoosi?

Olen huomannut myönteisen energian vaikutuksen myös silloin, kun olen ollut fyysisistä syistä väsynyt. Joskus kun väsyttää paljon, mutta uppoutuu kuitenkin johonkin innostavaan, saattaa hetken tuntea olevansa pirteämpi ja energisempi.

Henkiseen energiaan vaikuttaa se, teemmekö asioita sydämestämme käsin. Onko asia minulle merkityksellinen? Energiaa lisää myös se, että tulemme nähdyiksi ja että meitä arvostetaan ihmisinä ja että tunnemme kuuluvamme johonkin.

Hintsa ehti elämänsä aikana kohdata vastaanotollaan lukuisia loppuunpalaneita ihmisiä. Hänen mukaansa suurin osa uupumisista olisi voitu välttää huolehtimalla riittävien yöunien lisäksi näistä asioista:

1.Tiedosta, ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset, ja anna heille aikaasi. 

2. Huolehdi siitä, että saat energiaa myös työstäsi.

3. Järjestä itsellesi omaa aikaa.

4. Määritä omat perusarvosi ja elä niiden mukaan – joka päivä. 

Lue myös:

Vievätkö ihmiset ympärilläsi energiaasi?

latausKuva sivulta www.hintsa.com

Lähteet: Aki Hintsa. Voittamisen anatomia (Oskari Saari) ja Mentaaliherätys. Opas henkiseen kuntoiluun (Minna Marsh)

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *