Muiden hyvä elämä ei välttämättä ole sitä sinulle

Arjen touhujen keskellä ei välttämättä tule sen kummemmin pohtineeksi, mikä kuormittaa, mikä tuo energiaa tai mitkä asiat ovat itselle aidosti tärkeitä. Hyvinvoinnin lisäämiseksi kannattaa näiden asioiden miettimiseen kuitenkin varata hetki. On myös tarpeellista tiedostaa, että meille energiaa tuovat tai kuormittavat asiat eivät välttämättä ole samoja asioita, mitä ne ovat ystävälle tai kumppanille.

Mikä tekee muille hyvää, ei välttämättä päde sinuun

Saamme ympäristöstämme jatkuvasti vaikutteita ja informaatiota siitä, millaista voisi olla hyvä tai tavoiteltava elämä. Lapsena opimme vanhemmiltamme ja läheisiltä aikuisilta, miten he elävät elämäänsä. Saatamme toistaa heiltä oppimaamme mallia joko tietoisesti tai tiedostamatta. Aikuisina taas ne ihmiset, joiden kanssa olemme tekemisissä tai joiden elämää seuraamme esimerkiksi sosiaalisen median kautta, voivat vaikuttaa ajatuksiimme ja uskomuksiimme siitä, millaista arjen tulisi olla.

Saatamme kuin vahingossa joko elää tai tavoitella sellaista arkea, joka on rakentunut pitkälti toisten mieltymysten pohjalta tai niiden mielikuvien varaan, jotka olemme luoneet muiden ihmisten elämästä. Nämä vaikutteet ja uskomukset voivat olla mitä tahansa: Hauskaa pidetään juhlimalla kaveriporukan kesken. Rentoutua kuuluu meditoimalla ja joogaamalla. Joku harrastus on hyvä olla. Kodin pitäisi aina olla siisti. 

Nämä edellä mainitut ajatukset eivät ole hyviä tai huonoja, vaan ne voivat sopia itselle hyvin tai huonosti. Temperamenttipiirteemmekin vaikuttavat siihen, millaiset asiat kutakin rentouttavat tai energisoivat. Yksi kaipaa vauhtia ja jännitystä, toinen haluaa ympärilleen paljon ihmisiä ja seuraa ja kolmas voi parhaiten olemalla säännöllisesti itsekseen omien askareidensa parissa.

Millaiset asiat lisäävät elinvoimaasi?

Hyvinvointimme kannalta tärkeää on pysähtyä kuulostelemaan, mitkä asiat tekevät hyvää itsellemme. Alkuun pääsee ottamalla hetki rauhallista aikaa ja pohtimalla vastauksia muutamiin kysymyksiin. Vastaukset voivat toimia kuin muistilappuna, jonka avulla suuntaa tekemisiään arjessa ilman, että jahtaa jotain ulkoapäin määriteltyä hyvää.

Saattaa olla, että kaikkiin kysymyksiin ei löydy heti vastauksia. Silloin kannattaa ottaa tehtäväksi kokeilla eri asioita, kuulostella tuntemuksiaan ja täydentää vastauksia sitä mukaa, kun niitä löytyy. Listaan kannattaa myös lisätä asioita, jotka tuntuvat tärkeiltä oman hyvinvoinnin kannalta.

1. Näistä asioista kuormitun:

2. Näistä asioista saan energiaa:

3. Nämä asiat saavat minut rauhoittumaan:

4. Tarvitsen…

5. Minulle on tärkeää, että…

6. Näitä asioita tykkään tehdä:

7. Näistä asioista haluaisin luopua:

8. Jos raha ei olisi este, näin kuluttaisin aikaani:

 

Lue myös:

Tee asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joista nautit!

Kun elämäntapa uuvuttaa

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

itsetuntemus kysymyksiä

Kuva: Artem Kovalev

 

hyvinvointi onnellisuus stressi mieli
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *