Introvertti voi sulkeutua stressaantuneena
Yksi kuormittuneen introvertin stressioire on sellainen, että sitä ei välttämättä löydä yleisistä stressioirelistauksista: pakofantasiat. Siis voimakas halu paeta kaikkea ja kaikkia johonkin rauhaan ja hiljaisuuteen, jossa ärsykkeitä on minimaalinen määrä. Pakofantasia on eri asia, kuin introvertille tyypillinen tarve hetken latautumiseen itsekseen tai nauttiminen rauhallisesta ympäristöstä.
Stressaantunut introvertti
Mikä tahansa temperamenttipiirre voi näkyä voimakkaammin tavoissamme reagoida ja toimia silloin, kun olemme stressaantuneita. Introversion kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että introvertti saattaa tuntea vahvemmin tarvetta ja halua vetäytyä yksinäisyyteen. Jos introvertti on lisäksi temperamentiltaan herkkä, tarve vetäytyä ärsykkeistä on sitäkin suurempi.
Vetäytyminen ärsykkeistä on yleensä juuri se, mikä auttaa introverttia lataamaan akkujaan. Mutta jos introvertilla on liikaa stressiä ja stressin syylle ei tehdä mitään, saattaa introvertti tuntea voimakasta halua paeta ja sulkeutua. Stressi yhdistettynä liialliseen ”oman pään sisällä elämiseen” voi johtaa siihen, että kielteiset ajatukset alkavat ohjaamaan introvertin toimintaa.
Mutta mistä sitten tietää, milloin on kyse temperamenttipiirteeseen eli introversioon liittyvästä halusta irrottautua hetkeksi ympäröivistä ärsykkeistä (esim. tekemisistä, aistiärsykkeistä, ihmisten kanssa seurustelusta) ja milloin mukana on liiallisen stressin aiheuttamaa pakofantasiointia?
Mitään tarkkaa vastausta ei ole olemassa, sillä introverttejakin on hyvin erilaisia. Toiset kaipaavat useammin itsekseen oloa ja vetäytymistä ärsykkeistä kuin toiset. Yksi asia saattaa kuitenkin paljastaa, että kyse ei ole enää temperamenttipiirteeseen liittyvästä tavasta toimia:
Jos introvertti ei itsekseen olon jälkeenkään halua enää juuri kontaktia toisiin ihmisiin, voi kyse olla stressistä tai jostain muusta, kuin introversioon liittyvästä tarpeesta ladata akkuja välillä yksin olemalla.
Hyvinvoiva introvertti tarvitsee kyllä latautumisaikaa, mutta ei yleensä halua sulkeutua kokonaan kontaktista muiden ihmisten kanssa. On tietenkin muistettava, että on olemassa introvertteja, jotka voivat erinomaisen hyvin minimaalisella kontaktilla toisiin ihmisiin.
Palauta introvertin voima käyttöön
Jotta voisi introverttina hyvin ja pystyisi käyttämään vahvuuksiaan ja elämään omassa voimassaan, stressitasoja olisi hyvä madaltaa ja arki tehdä mahdollisimman omannäköiseksi.
1. Hyväksy temperamenttipiirteesi
On tietenkin olennaista hyväksyä oma introversionsa ja esimerkiksi tarve ladata akkuja itsekseen tai ilman energiaa vieviä ärsykkeitä. Jos jatkuvasti venyttää liikaa introversionsa rajoja, sen tuntee todennäköisesti stressioireina. Sopiva määrä itsekseen oloa ja ärsykkeitä selviää parhaiten kokeilemalla.
2. Yksinkertaista, karsi, kieltäydy
Introvertti ei kuormitu pelkästään liiallisesta sosiaalisesta kanssakäymisestä, vaan myös muut ärsykkeet kuormittavat, jos niitä on liikaa. Introvertin kannattaa yksinkertaistaa arkeansa etenkin silloin, kun tuntee stressioireita. Karsi tavaroita, informaatiota, tekemisiä ja kieltäydy menoista niin, että saat selkeyttä ja rauhallisuutta arkeen.
3. Hiljennä päänsisäistä hälyä
Introverteilla on vilkas päänsisäinen maailma. Se on ehdottomasti rikkaus ja vahvuus, jota kannattaa käyttää. Joskus kuitenkin stressistä tai muusta syystä päänsisäinen häly äityy liiankin suureksi, jolloin se voi näyttäytyä ahdistusta tai pelkoja lisäävinä ajatuksina. Tähän hyvä lääke on hiljentää häly esimerkiksi meditoimalla, hakeutumalla luontoon tai tekemällä jotain, mikä vaatii sellaista keskittymistä, että häly vaimenee.
4. Muokkaa arki omannäköiseksi
Kun stressitasoja on madaltanut ja olo tuntuu rauhallisemmalta, voi itselleen alkaa esittää kysymyksiä, jotka johdattelevat omannäköisen arjen polulle. Vastauksia siitä, millaista arkea haluaisi elää, ei tarvitse tai kannata pakottaa, eikä muiden arkea ja elämää pidä käyttää vertailukohtana. Tärkeintä on rauhoittua, jolloin vastaukset omasta suunnasta ja tarpeista voivat tulla intuitiivisesti mieleen.
Lue myös:
Miksi introvertti haluaa vetäytyä omaan rauhaan?
Mistä tietää, että on introvertti?
Introvertti, näin vähennät stressiä ja kuormitusta
Seuraa Stressitohtoria Facebookissa
Kuva: Joshua Humpfer