Stressitohtori
Stressitohtori

Huomaa tie uupumukseen ajoissa

Toni on lähdössä töihin ja istuu autoonsa. Ennen kuin hän saa käynnistettyä auton, tulee outo hetki. Hän ei muista, mihin pitäisi ajaa. Oikeastaan koko tulevan päivän tapahtumat ovat kadonneet päästä johonkin. Toni istuu autossa kauan, ihmetellen mitä on tapahtunut. Joissain vaiheessa hän ymmärtää soittaa lääkäriin.

Meiju on varannut lääkärille ajan, koska sydän tykyttelee ikävästi iltaisin ja vatsakin on ollut vähän sekaisin. Lääkäri kuuntelee Meijun kertomaa hiljaa ja kysyy sitten suoraan silmiin katsoen:”Entä miten sinä jaksat?”. Siitä alkaa itku, joka ei meinaa loppua. Sitä kysymystä kukaan ei ole esittänyt Meijulle pitkään aikaan, varsinkaan hän itse.

Sekä Toni että Meiju joutuvat sairauslomalle uupumuksen vuoksi. Mieli ja keho ovat painaneet jarrua. Nyt ei enää juosta.

Uupumus on kehon ja mielen hätähuuto

Uupumus on tila, joka hiipii yleensä pikku hiljaa. Ihminen on sopeutuva ja kestävä olento, mutta pitkittyneen stressin seurauksena jossain vaiheessa keho ja mieli painavat hätäjarrua. Se, millaiseen oireeseen uupunut itse havahtuu, riippuu ihmisestä. Ei ole ollenkaan harvinaista, että peliä ei vihelletä poikki, ennen kuin keho tekee täyden pysähdyksen, kuten Tonin tapauksessa. On vajottava pimeään tahmaan, ennen kuin malttaa päästää irti. Huono puoli uupumuksen päästämisessä niin pitkälle on se, että sieltä ei nousta muutamassa viikossa tai kuukaudessa.

Uupumus on keholtamme huutomerkein varusteltu viesti, joka pakottaa meidät pysähtymään, lepäämään ja muuttamaan toimintaamme. Uupumuksen päästessä pitkälle, se johtaa hyvin usein masennukseen ja stressiperäisiin fyysisiin sairauksiin. Pitkittynyt stressi on merkittävin yksittäinen masennusta aiheuttava tekijä ja altistaa viisinkertaisesti masennukselle.

Uupumus voi johtua monesta eri tekijästä, mutta yksinkertaistettuna se on juontunut tilasta, jossa keho on joutunut käymään kierroksilla kauan ja mieltä ovat painaneet eri tekijät, kuten murheet ja huolet, ulkoiset paineet, itselle sopimattomaan muottiin pyrkiminen, arvoristiriita työn ja omien arvojen välillä, työn tai elämän kokeminen merkityksettömäksi, täydellisyyden tavoittelu tai vaikka muista huolehtiminen oman hyvinvoinnin kustannuksella.

Tunnista uupumus ajoissa

Kuten sanottu, uupumus voi alkaa vaivihkaa. Yleensä uupumusta edeltää stressaava tai vaikea ajanjakso ja pienet hiljaiset viestit, joita emme malta, halua tai uskalla kuunnella.  Viestit voivat olla kehollisia tai ne voivat tulla esiin mielen tasolla erilaisin oirein.

Alla on listattu joitain tyypillisimpiä kuormittumisen oireita. Tässä vaiheessa olisi jo viimeistään syytä ottaa aikalisä, pohdittava omia kuormituksen lähteitä ja mahdollisuutta tehdä niille jotain. Liiallisen kuormituksen oireita: 

 • vaikeudet nukahtaa, asiat pyörivät mielessä
 • herääminen aamuyöllä
 • ylikierroksilla käyminen
 • äreys, kärsivällisyyden väheneminen
 • vaikea keskittyä, unohtelu
 • ei jaksa ja malta kuunnella muiden esittämiä mielipiteitä
 • niska-hartiaseudun lihasten jännittyminen
 • närästys, ilmavaivat, suolistovaivat
 • sydämentykytykset rinnassa
 • päänsäryt
 • jatkuva kipeänä oleminen
 • jo olemassa olevien sairauksien paheneminen
 • erilaiset fyysiset oireet ja selittämättömät kivut

Jos kuormittuminen jatkuu liian kauan, jossain vaiheessa mukaan tulevat uupumisen oireet. Jo orastavan uupumuksen oireita voivat olla:

 • töihin ryhtymisen vaikeus
 • kyynisyys
 • väsymys, joka ei meinaa helpottaa levolla
 • alakuloisuus
 • mielenkiinnon ja mielihyvän häviäminen
 • vetäytyminen omiin oloihin
 • alavireisyys
 • toivottomuus
 • syyllisyyden tunteet
 • itkahtelu, yliherkkä maltin menettäminen
 • masentunut  ja ahdistunut olo

Jos kokee olevansa uupunut, voi tehdä lyhyen suuntaa antavan masennustestin (DEPS). Apua kannattaa hakea joka tapauksessa jos olo on huono, antoi testi sitten minkä tahansa tuloksen.

Uupumus ei ikinä kerro heikkoudesta

Uupumus ei ole merkki siitä, että on heikko tai kestää huonosti stressiä ja painetta. Aivan jokaisella ihmisellä on murtumispisteensä. Eikä kenenkään pitäisi verrata omaa stressiään tai väsymistään toisen stressiin.

Liian usein paineiden kasautuessa suljemme aistimme kehomme ja mielemme viesteiltä, jotka yrittävät kertoa meille, että kaikki ei ole kunnossa tai että näin ei voi jatkua kauan. Pahimmassa tapauksessa turrutamme olomme ja kipumme jollain, joka helpottaa hetken, mutta joka ei ylety hoitamaan stressin ja uupumuksen todellista syytä.

Pysähtymällä, ja tunteita ja kehoa kuuntelemalla voimme saada arvokasta tietoa siitä, miten oikeasti voimme. Mitä tarvitsemme kaikkein eniten juuri nyt? Mitä elämässämme pitäisi tapahtua, että voisimme paremmin? Jos uupumus on jo ovella, tarvitsemme todennäköisesti lääkärin tukea ja sairauslomaa. Joskus uupuneen pysäyttää parhaiten toinen ihminen, joka ”antaa luvan” levätä ja päästää irti.

Lue myös:

Tunnista stressin oireet

Onko jokin näistä stressisi aiheuttaja?

stressi uupumus oireet

Lähteenä käytetty kirjaa Työstressirokotus.

Kuva: Levi Bare

Kommentit (7)

 1. Liina

  Itselleni erittäin ajankohtainen kirjoitus, kiitos!

  • Sanna

   Kiva jos tekstistä oli sinulle hyötyä! <3 <3

 2. N. O. Hääppönen

  Ihan kiva. Itse olen kolme vuotta käynnyt työterveyshuollossa, joutunut ambulanssilla sairaalaan kesken työpäivän aivoverenvuotoepäilyn vuoksi ja työterveyshuolto sanoo että kaikki on kunnossa. Joten mitäpä minä tiedän. Ja lapsi on ruokittava, joten jaksoi tai ei, niin töihin on mentävä. Töissä on kielletty puhumasta pahasta olosta, koska se leviää. Saa kertoa vain kivoja juttuja. Oikeesti, tää on arkipäivää. Ei ole vaihtoehtoja ja kun työterveyshuolto (alkaa M-kirjaimella) ei auta, niin mitä teet.

  • Sanna

   Todella ikävä kuulla, että et ole kokenut saavasi työterveyshuollossa tarvitsemaasi apua eikä työpaikallasikaan helpoteta asioiden esille tuomista. Väsyneenä tällaisia tuulimyllyjä vastaan taistelu voi olla yhtä tuskaa, mutta kehottaisin sinua silti kääntymään esim. oman terveyskeskuksesi tai jonkin toisen lääkärin puoleen. Työnantajallasi on lisäksi lakisääteinen velvollisuus huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta, myös henkisestä sellaisesta. Jos näin ei tapahdu, eikä työterveys auta, voi olla yhteydessä työsuojeluviranomaiseen.
   Voit lukea näistä asioista lisää: http://www.tyosuojelu.fi/tyoolot/psykososiaalinen-kuormitus

 3. Minnea

  Kiitos hyväst kirjoituksesta ja itsekin olen lähtenyt siitä, että asioista on voitava puhua työpaikalla. Kuitenkaan aina ei todellakaan ole niin, että kerro vaan, jos sinulla on liikaa hommaa tai pyydä apua. Sain tämän itse karvaasti kokea että nämä työn jakamisen pyynnöt koettiinkin delegoinniksi ja aioiden hoitamatta jättämiseksi. Onneksi meillä on esimies, jolla on todellista halua selvittää asioita. Mutta vaikka työkulttuurin pitäisi olla ihmiskavoista ed. kommentoijan kanssa samaa mieltä osittain, että laskut on maksettava, jaksoi tai ei. Mutta lohdutan, että hyvä esimies auttaa, jos sellaista ei ole näköpiirissä ja tilanne jatkuu, katsella sivusilmällä muita työpaikkoja?

  • Sanna

   Kiitos kommentistasi! Nämä tosissaan eivät ole helppoja tai yksiselitteisiä asioita, kun vaakakupissa on elannon tienaaminen.

 4. Joskus uuvahtanut

  Nykyään ei kai sairaslomaa saa”pelkän” uupumuksen nimissä,pitää kai olla muutakin sairautta?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *