Haluatko hidastaa oravanpyörän tahtia?

Tuntuuko siltä, että elämä ja arki rullaa oravanpyörässä ja vauhti meinaa hengästyttää? Toivoisitko jotain muutosta, ehkä rauhallisempaa arkea, mutta et halua hypätä suin päin tuntemattomaan?

Ehdotan muutaman kirjan lukemista, joista voit saada inspiroivia ja erilaisia näkökulmia oravanpyörän hidastamiseen.

Miksi juoksemme oravanpyörässä?

Ensiksi on hyvä selvittää itselleen, miksi ylipäätään juoksee oravanpyörässä ja mitä oravanpyörässä juokseminen omalla kohdalla käytännössä tarkoittaa. Yhdelle se voi merkitä kuluttavaa työnkuvaa, toiselle taas liian tiukkaan ahdettua ja aikataulutettua vapaa-aikaa. Kolmas saattaa kuluttaa niin paljon, että rahan menon vuoksi on pidettävä kiinni tietystä tulotasosta, mikä pitää oravanpyörässä vauhtia yllä.

Yksi syy oravanpyörässä juoksemiseen voi myös olla pelko ja epävarmuus. Saatamme valita tekemisiämme (olivat ne sitten koulutuksia, työtehtäviä, somepäivityksiä tms.) sen perusteella, mitä kuvittelemme muiden meiltä odottavan tai haluavan. Saatamme myös ajatella, että tietynlainen tekeminen turvaa ja varmistaa tulevaisuuttamme. Realististen suunnitelmien hahmotteleminen on kuitenkin eri asia, kuin yritys kontrolloida liikaa tulevaisuutta tai valintojen tekeminen muiden odotusten tai pelon ohjaamana.

Oravanpyörässä juoksemisen syyt voivat löytyä syvemmältäkin. Saatamme kokea riittämättömyyden tunnetta, jonka juuret ulottuvat lapsuuteen asti. Jos hyväksymisen, rakastetuksi tulemisen ja kunnioittamisen ehdoiksi on lapsuudessa asetettu tietty tekeminen tai tietynlainen suoritustaso, tällaiset haitalliset ajattelutavat ulottuvat helposti aikuisuuteen asti ja voivat näyttäytyä riittämättömyyden tai huonommuuden tunteina. Tyydyttämättä jääneitä tunnetarpeita saatetaan paikata jatkuvalla ajan täyttävällä tekemisellä, uusilla tavoitteilla tai materialla.

Kaarina Davis on kirjoittanut kirjassaan Irti oravanpyörästä, kuinka hän irtautui uuvuttavasta sairaanhoitajan työstä ja oravanpyörässä juoksemisesta. Davis käy kirjassa läpi sitä, kuinka hän rakensi pikku hiljaa polkua kohti omannäköistä elämää. Kirjassa tulee hyvin esille se, että oravanpyörän hidastaminen tai siitä irrottautuminen voi olla usean vuoden prosessi.

Muutosprosessissa ajatukset ja ehkä arvot muuttuvat, tekemisiä ja odotuksia alkaa kyseenalaistamaan ja omaa oloaan ja aitoa sisintään kuuntelemaan herkemmin ja tarkemmin. Kestävän muutoksen taustalla on usein elämän havainnoimista uusin silmin, toimintatapojen muuttamista pienin askelin ja energian suuntaamista sinne, missä tuntee iloa, rauhaa ja mielekkyyttä. Samalla on hyvä muistaa, että oravanpyörän hidastamisessa jonkun toisen ihmisen elämäntavan kopioiminen harvoin toimii.

Toimeentulon turvaaminen

Toimeentulon turvaaminen on tietenkin tärkeä asia, jos suunnittelee oravanpyörän hidastamista niin, että se vaikuttaa tuloihin. Se millaisella rahamäärällä tulemme toimeen, tarkoittaa tietenkin eri ihmisille eri summaa. Olkoon se sellainen summa millä säällisesti pystyt elämään ilman, että joudut jatkuvasti murehtimaan rahasta. 

Yleensä jonkinnäköisen säästössä olevan puskurin olemassaolo tuo turvallisuuden ja rentouden tunnetta. Toinen rahaan liittyvä seikka, joka tuo rauhallisuuden tunnetta, on kulutustason pitäminen kohtuullisena. Mitä pienempinä menot saa pidettyä, sitä vähemmän on kiinni pakossa tienata isompaa palkkiota jatkuvasti.

Jenni Selosmaan kirjoittama kirja Kukkaron kuningatar – Kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin on siitä erilainen raha-asioihin liittyvä kirja, että siinä taloudellista hyvinvointia tarkastellaan erilaisista näkökulmista.

Yksi mielenkiintoinen ajatus kirjassa on elämän energia ja sen vaihtaminen rahaan. Selosmaa tarkastelee työn tekoa, rahaa ja kuluttamista suhteessa elämän energiaan, jolloin mukaan tulee menojen, tulojen ja säästämisen pohtimisen lisäksi laajempi ja kokonaisvaltaisempi hyvinvoinnin näkökulma.

Sisäisen muutoksen järisyttävä vaikutus

Joskus voi käydä niin, että ulkoiset olosuhteet murtuvat palasiksi ja vievät meitä myrskyn silmään. Joudumme ehkä kerta heitolla kohtaamaan pahimmat pelkomme. Näin kävi myös Kati Reijoselle. Hän kuvaa tätä kulissiensa romahtamista ja siitä seuraavaa oman sisäisen voiman etsimistä kirjassaan Lyhyt matka perille. Meditaatosta, elämästä ja rakkaudesta. 

Reijosen kirja on lukijaystävällinen, sillä se on todella mukaansatempaavasti kirjoitettu ja etenee hyvin. Siinä on juuri sopivasti arkipäivän kuvauksia yhdistettynä muiden ajattelijoiden, opettajien ja oivaltajien kokemuksiin. Tällaisen kirjan kirjoittaakseen on pitänyt sekä lukea että ajatella paljon ja suodattaa tärkeimmät oivallukset ja kokemukset tekstin muotoon.

Kirja on oman sisäisen rauhan ja voiman etsimisen kuvauksena ehdottomasti suositeltavaa luettavaa.

Lue myös:

Havia, Lappalainen & Rinta-Loppi. Erilainen ote omaan talouteen. Vapaus, onni ja hyvä elämä. 

Naish. Riittää jo. Irti maailmasta, jossa kaikkea on ihan liikaa.

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

pois oravanpyörästä

Kuva: Tapio Haaja

hyvinvointi stressi onnellisuus tyohyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *