Turha kontrollointi aiheuttaa stressiä ja voi estää muutoksen

Oletko ollut tilanteessa, jossa olet päättänyt tehdä muutoksen toimintaasi, mutta muutoksen tekeminen onkin tuntunut tuskaiselta ja lopulta epäonnistunut?Joskus tavoitteiden havittelu saa meidät tarttumaan kontrollivipuun turhan tiukasti. Tiukka kontrollointi voi kuitenkin kääntyä meitä vastaan. Stressaannumme entistä enemmän, kun yritämme väkisin ohjailla asioita. Ja yleensä lopputulos on silloin huono.

Tunnista kontrollointi ja korjaaminen

Joskus halumme ryhtyä korjaamaan jotain asiaa tiukasti kontrolloiden aiheuttaakin meille lisää stressiä. Korjaaja-ajatukset saavat kehomme kireäksi ja mielemme tuskaiseksi. Mutta mitä ne korjaaja-ajatukset ovat ja miten ne tunnistaa?

 • Korjaaja kertoo sinulle jatkuvasti, mitä sinun pitäisi itsessäsi korjata.
 • Korjaaja-ajatukset saavat kehosi jännittymään.
 • Korjaaja on se, joka hokee päässäsi pitää, täytyy, on pakko.
 • Korjaajalle tyypillisiä ajatuksia ovat: tee enemmän, ole fiksumpi, suorita paremmin, menesty.
 • Korjaaja esittää jatkuvasti vaatimuksia. 

Korjaajan saat kiinni myös seuraavan harjoituksen avulla:

1.Ota paperi, ja piirrä sen keskelle ympyrä. Kirjoita ympyrän sisään millä tavoin aion parantaa elämääni. Kirjoita sitten nopeasti, yhdessä-kahdessa minuutissa ajatuksiasi paperille. Älä sensuroi, vaan kirjoita kaikki mitä tulee mieleen ympyrän keskellä olevasta lauseesta.

2. Katsele paperille listaamiasi asioita. Onko olosi rasittunut, jännittynyt vai tyyni? Käy jokainen kirjoittamasi asia läpi, ja merkitse sen kohdalle joko 0=ei jännitystä kehossa tai  +=jännitystä kehossa.

Ne asiat, jotka merkitsit paperillesi kehossa jännityksiä aiheuttaviksi, ovat korjaaja-ajatuksia. Tämä seuraava esimerkki kuvaa sitä, kuinka helposti lähdemme ”korjaamaan itseämme” omien tai muiden vaatimusten saattelemana.

Kuvitellaan, että olet päättänyt laihduttaa. Haluat jättää sokerin pois ja muokata ruokavaliotasi muutenkin terveellisempään suuntaan. Aiot myös liikkua säännöllisemmin. Olet lähtenyt jo reippaasti muokkaamaan ruokavaliotasi ja käymään kuntosalilla. Jossain vaiheessa mieleesi hiipii makeansyönti. Kuinka ihanaa olisi nyt syödä kunnon hillomunkki. Korjaaja-ajatukset ottavat välittömästi vallan mielessäsi: Senkin läskimaha, ei mitään hillomunkkeja nyt. Et ikinä saavuta tavoitettasi, jos alat mässäämään munkilla! Mielesi jännittyy ja kehosi kiristyy. Pysyttelet hammasta purren erossa munkista. Sitten muistat, että tänään pitäisi lähteä kuntosalille. Et haluaisi lähteä, mutta korjaajaa-ajatukset pääsevät taas vauhtiin: Tottakai lähdet, sellureisi!  Ei ne allit sohvalla katoa! Pinnasi on todella kireällä, mutta taistelet itsesi salille. Riuhdot rivakasti laitteet läpi, jotta saat saliohjelman suoritettua. Tällaista menoa kestää muutama viikko, kunnes väsyt jatkuvaan taisteluun ja kontrollointiin. Sorrut mässäämään ja annat piut paut salijäsenyydelle.

Silloin, kun muutoksen kipinä lähtee kielteisestä sisäisestä puheesta tai vaatimuksista liikkeelle, todennäköisyys muutoksen pitkäaikaiseen onnistumiseen on heikko.

Korjaajan kanssa eläminen voi tuntua tältä:

Tuntuu kuin vetäisit köyttä korjaajan kanssa. Korjaajan ja sinun välissä on pohjaton kuilu. Jos häviät köydenvedon, putoat kuiluun ja sinun käy huonosti. Joten vedät ja vedät, mutta mitä kovemmin vedät, sitä kovemmin myös korjaaja vetää, ja kuilun reuna näyttää olevan yhä lähempänä. Vaikein asia onkin ymmärtää, että sinun tehtäväsi ei ole jatkaa tehotonta kamppailua ja voittaa köydenvetoa. Sinun tehtäväsi on pudottaa köysi.

Hiljennä korjaaja ja lopeta kontrollointi

Voit huomioida päivän mittaan, pyöriikö mielessäsi erilaisia vaatimuksia tai tarinaketjuja, kuten on pakko tehdä, olen surkea ja saamaton. Tunnetko ajatusten kanssa henkistä painetta tai fyysisiä jännityksiä?

Voit vaimentaa korjaaja-ajatukset seuraavalla harjoituksella:

Nimeä ajatuksesi: Ahaa, nyt ajattelen, että minun täytyy tehdä sitä ja tätä. Katsele näitä ajatuksiasi kuin ulkopuolisin silmin ja anna niiden olla ja mennä. Keskity sitten erilaisiin aistikokemuksiin: Tunne kehosi tuolissasi tai jalkasi maassa. Kuuntele taustaääniä. Hengitä rauhallisesti. Korjaaja on vaimennettu, kun kehosi on rauhallinen ja ajatukset ovat menneet menojaan.

Tämä harjoitus tuntuu naurettavan yksinkertaiselta. Sillä on kuitenkin suuri vaikutus siihen, millä tavoin ja millaisella energialla lähdet asioita tekemään. Harjoituksen jälkeen olet rentoutuneessa ja voimaantuneessa tilassa. Korjaajan vaimentaminen ei siis tarkoita välttämättä sitä, että ikäviltä tuntuvat asiat jäävät tekemättä.

Joka kerta, kun korjaaja-ajatukset yrittävät ottaa vallan, hiljennä ne  edellä kuvatulla tavalla ja rauhoitut. Sen jälkeen päätät, miten ja milloin haluat esim. edistää terveyttäsi. Joskus päätät, että nyt on hillomunkin aika. Toisella kerralla päätätkin syödä leivän. Et mene väkisin kuntosalille, vaan lähdet tanssimaan, koska nautit tanssimisesta. Kuulostelet kehoasi. Kun olet energinen ja virkeä tai tyyni ja levollinen, olet oikealla tiellä.

Lopuksi yksi pieni tarina siitä, kuinka vaatimukset voivat olla jarruna tavoitteiden saavuttamiselle:

Armeijan everstiluutnantti epäonnistui kahdesti kokeessa, jonka läpäiseminen on edellytys everstiksi nousemiseksi. Hän oli haluton yrittämään nelituntista koetta vielä kerran, koska epäonnistuminen merkitsi eroa armeijan palveluksesta. Everstiluutnantti kertoi, että kokeessa hänen aivonsa kerta kaikkiaan lakkasivat toimimasta. Hän ei osannut ajatella eikä vastata monivalintatehtäviin. Seuraavaan kokeeseen valmistautuessaan hän ei käyttänyt aikaansa aineiston kertaamiseen, sillä hän osasi jo kaiken. Sen sijaan hän paneutui tiedostamaan aistikokemuksiaan, nimesi ajatuksensa ja laati paperin, jossa hän tutki vaatimuksiaan.

Hän tunnisti kaksi vaatimusta: minun pitää läpäistä koe ja minusta pitää tulla eversti. Hän oli aina pitänyt ihmisarvonsa mittana sitä, miten hyvin hän täyttää vaatimuksensa. Hän hymyili helpottuneena ymmärtäessään, että kokeen läpäiseminen ja ylennys eivät määritelleet hänen ihmisarvoaan. Lopulta hänellä meni nelituntiseen kokeeseen tunti neljäkymmentäviisi minuuttia, ja vastauksista 98 prosenttia oli oikein.

Kun luovut jatkuvasta itsesi korjaamisesta ja muutat vaatimuksesi (koskivat ne sitten mitä tahansa asiaa) neutraaleiksi odotuksiksi, muutoksesi on paljon kestävämmällä pohjalla.

2ijigdzw-q0-aaron-burden

Tekstin ja harjoituksen pohjana on käytetty Stanley H. Blockin Mind-Body Bridging-menetelmää. 

Ensimmänen lainaus muokattu Oiva-harjoituksesta. 

Toinen lainaus kirjasta Kehon ja mielen yhteys. 

Kuva: Aaron Burden

Kommentit (5)
 1. Ylivoimaisesti yleisin kroonisen stressin aiheuttaja on kofeiinin kertyminen elimistöön lähes täydellisesti. Ilmiöstä on tutkimuksia, jotka todistavat kofeiinin kertyvän elimistöön lähes täydellisesti,

  Kofeiini estää rauhoittavia välittäjäaineita, kuten Gaba ja adenosiinia ja kiihdyttää stressihormonien eritystä ymäpäri vuorokauden. Kehoon kertyvät jäämät ovat voimakkaita solumyrkkyjä, jotka eupistavat verisuonia ja kiihdyttävät solujen aineenvaihdunnan siten, että solu palaa loppuun ennen aikojaan. Esim. mukillinen suodatinkahvia vähentää aivojen verenkiertoa 30% verisuonten supistunisen vuoksi. Vieroituspäänsärky aiheutuu aiverisuonten laajenemisestaq, jolloin aivot alkavat saada enemmän happea.

  Kofeiini aiheuttaa diabetesta stressihormonien kautta, jotka heikentävät kehon insuliinivastetta ja kakkostyypin lääkehoidon tehoa. Adenosiinin estäminen estää lyhytaikaisen energian varastoitumista lihaksiin. ja estää soluja saamasta sokeria ravinnoksi, jolloin se muuttuu vapaiksi rasvahapoiksi ja alkavat kertyä elimistöön.

  Olen kehittänyt hoitoprotokollan, jolla kofeiinista pääsee eroon ja sen jäämät poistetaan kehosta, joka antaa huomattavsti lisää terveitä elinvuosia.

  Menetelmää käyttäviltä on parantunut huomattavan nopesti masennus, ahdistuneisuus, paniikkihäiriö, bipo Chronin tauti, lihasjäykkyys, krampit, alipaino, ja ylipainoa on lähteny parhaimmilla tapauksilla 7 – 10 kiloa viikon aikana. Hoito on parantanut jopa vaivaisenluun siten, että seuraavan varpaan päällä poikittain ollut isovarvas suoristui normaaliksi. Alkoholismi, huumeriippuvuus ja käyttäytymisriippuvuudet paranevat myös, kuten esim. pelamisriippuvuus, uhkapeli, internet, shoppailu, seksi jne. Huomattuaan Kotkassa menetelmän uskomattoman nopean ja voimakkaan tehon, käyttäjät perustivat rekisteröidyn yhdistyksen hoidon ylivoimaisen tehon saattamiseksi yleiseen tietoon. Hoito vaikuttaa liikennekäyttäytymistä rauhoittavasti ja ehkäisee riskinottoimpulsseja.

  Hoito poistaa miehiltä ennenaikaisen laukeamisen ja parantaa seksielämää huomattavasti. Unen laatu paranee, samoin ajattelun selkeys, koska stressihormonit estävät aivolohkojen yhteistyötä.

  Hoidon teho on paras kokeilla suht nuorilla henkilöillä, joilla on mielenterveysongelmia. Eräällä potilaistani oli sairaalahoitoa vaatineet hoidolle resistentti masennus, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, paniikkihöiri ja sosiaalisten tilanteiden kammo. Hän oli joutunut muuttamaan satojen kilometrien päähän kotikapungistaan ja erakoitunut täysin kotiin.

  Vuorokauden kuluttua aloittamisesta kaikki oireet olivat poissa, ja hän uskalsi aloittaa keskustelun tuntemattoman ihmisen kanssa ensimmäisen kerran lähes vuoteen. Muutaman vuoden kuluttua ko. henkilö soitti minulle ja kertoi olevansa aivan kuin eri ihminen nykyään.

  Olen myös oppettanut tämän menetelmän käyttöä ravitsemusterapeuteilla nimikkeellä ”puriiniköyhä dieetti. Hoito puhdistaa kehosta vetyperäisiä toksiineja erittäin tehokkaasti, ja toimii siten myös erotusdiagnoosina myrkytystapausten ja endogeenisesti aiheuvien vaivojen suhteen.

  1. Qmies! Onko sinulla blogia nykyään missään?

 2. Mitä hyötyä on itsemyötätunnosta?
  26.2.2017, 11:56

  […] Turha kontrollointi aiheuttaa stressiä ja voi estää muutoksen […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *