Stressitohtori
Stressitohtori

Stressiä, ahdistusta, jännitystä? Tee näin!

Kerron kohta eräästä keinosta, jolla voi vaivattomasti ja nopeasti vähentää omaa stressiään. Stressaava tilanne voi olla lähes mikä tahansa. Olet suutuksissasi jollekin ihmiselle, sinua jännittää jokin asia tai päässäsi on hoidettavien asioiden kaaos. Mikä vain asia, mikä mieltäsi ahdistaa, pelottaa tai kaivertaa. Tämän keinon avulla et välttämättä poista itse ongelmaa (tosin niinkin voi käydä), mutta saat rutkasti enemmän voimavaroja käsitellä stressaavaa asiaa ja näet selkeämmin, mitä tilanteessa kannattaa tehdä.

Siis asiaan.

Ota eteesi kaksi paperia tai muu alusta, johon voit kirjoittaa. Ajattele nyt sitä asiaa, joka mieltäsi vaivaa ja joka aiheuttaa stressiä tai ahdistaa. Tee paperin keskelle ympyrä, ja kirjoita asia ympyrään. Kirjoita sen jälkeen ympyrän ulkopuolelle täysin suodattamatta kaikki asiat, jotka tilanteessa ärsyttävät, pelottavat, ahdistavat. Tunnista samalla, millaisia tuntemuksia kehossasi on. Oletko jännittynyt, sattuuko vatsaan, päähän, rintaan?

Kun olet valmis, laita paperi hetkeksi sivuun ja ota toinen paperi. Piirrä siihenkin keskelle ympyrä, ja kirjoita ympyrän keskelle sama vaivaava asia.

Nyt ota mukava, levollinen asento ja laita silmät kiinni. Kuuntele ympäröiviä taustaääniä. Liikenteen huminaa, kellon tikitystä, jääkaapin hurinaa. Tunne kehosi tuolia vasten ja jalat lattiaa vasten. Tunne kynä kädessäsi tai ota sormiesi väliin pala vaatettasi, jota tunnustelet. Jos mieleesi tulee ajatuksia, suuntaa huomiosi uudestaan taustaääniin. Kun tunnet olevasi täysin rauhallinen, avaa silmät ja ala kirjoittaa paperille asiaasi koskevia ajatuksia. Kuuntele samalla taustaääniä ja seuraa kynän tekemää jälkeä.

Kun olet valmis, voit verrata kahta tekemääsi paperia. Löytyykö niistä samat asiat? Miltä jälkimmäiseen paperiin kirjoittaminen tuntui? Tunsitko, että sinulla on enemmän voimavaroja kohdata mieltäsi stressaava tilanne?

Tätä harjoitusta kannattaa tehdä aina, kun jokin asia painaa mieltä tavalla tai toisella. Kuten huomasit, se ei vie paljon aikaa, mutta on oiva työväline rauhoittaa mieli ja keho. Samalla saat käyttöösi sisäisiä voimavarojasi, jotka auttavat sinua suuntaamaan toimintaasi. Löydät ehkä ratkaisun tai pystyt suhtautumaan levollisemmin mieltäsi vaivaavan asiaan.

HsQM7Jd2Qlysfyk9SgvX_logarska-valley-5

Lähteenä käytetty Stanley H. Blockin kirjaa Kehon ja mielen yhteys.

Kuva: Ales Krivec.

Kommentit (2)

  1. Mindy / MindUpGallery

    Mielenkiintoista, täytyypä muistaa tämä ohje, kun alkaa seuraavan kerran jokin asia vaivaamaan, kiitos!

    • Sanna

      Eipä kestä 🙂 Näinkin yksinkertaiseksi työvälineeksi yllättävän tehokas.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *