Mitkä asiat tekevät arjestasi paremman?

Uuden vuoden alussa on mukavaa pohtia, mihin asioihin haluaisi erityisesti keskittyä tulevana vuonna. Tällä en tarkoita, että pitäisi asettaa tiukkoja tavoitteita tai tehdä jotain enemmän. Ennen kaikkea haluan miettiä, mitkä asiat tekisivät arjestani vieläkin mielekkäämmän ja mukavamman. Se taas voi tarkoittaa vaikka sitä, että tekee jotain vähemmän.

Haastan sinutkin miettimään, mihin 1-3  asiaan haluat erityisesti panostaa ensi vuonna. Nämä asiat voivat olla mitä tahansa, millä arkesi olisi helpompaa tai elämäsi syvempää. Jos arkesi on ollut menneen syksyn aikana erityisen kiireinen, mieti 1-3 asiaa, mitä voisit elämästäsi vähentää tai millä eri tavoin saisit enemmän aikaa arkeesi.

Aion itse panostaa läsnäoloon, liikkeeseen ja taiteeseen.

Läsnäololla hyvinvoiva mieli

Läsnäoleminen on yllättävän vaikeaa. Se saattaa onnistua hetkellisesti hyvin. Mutta sitten sitä huomaa taas, kuinka ajatukset vaeltavat turhan usein tulevassa ja pää suunnittelee kiivaana kaikennäköistä, vaikka voisi keskittyä käsillä olevaan hetkeen. Läsnäolon taito on kuitenkin jotain, jota haluan oppia lisää. Se nimittäin on tie tyytyväiseen mieleen ja huolten vähenemiseen. Itseäni on jo auttanut paljon esimerkiksi se, että suuntaan tarkkaavaisuuteeni ympärillä oleviin asioihin: ääniin, ihmisiin, rakennuksiin, luontoon. Silloin mieli pysyy edes vähän aikaa hetkessä kiinni.

Läsnäololla on myös valtavan suuri merkitys ihmissuhteille. On aivan eri asia keskittyä kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavaa, kun huidella ajatuksissaan jossain toisaalla tai mikä ehkä vielä ärsyttävämpää, räplätä puhelinta, kun toinen yrittää kertoa itselleen tärkeästä asiasta.

Liike on lääke

Haluan ehdottomasti panostaa enemmän liikkeeseen. En siis aio tehdä itselleni tiukkaa liikuntaohjelmaa vaan nimenomaan keskittyä vain siihen, että pidän kehoani enemmän liikkeessä ja että laitan lihakseni töihin. Joudun välillä puremaan hammasta ja mukautumaan siihenettä liikunta jää välillä kokonaan kehoni kiukuttelujen takia. Klisee siitä, että jonkin asian arvon ymmärtää vasta kun sen menettää, pitää toden totta paikkansa myös liikkumisen suhteen. 

Tiedän, että liike on lääke moneen, ja eniten liikkumisessa motivoikin toimintakyvyn ylläpitäminen ja energian lisääminen. Katsoin juuri dokumentin vanhasta naisesta, joka oli elänyt pitkän pätkän itsekseen vanhassa talossa saaristossa. Nainen teki paljon fyysistä työtä hoitamalla pihaa, eläimiä ja tekemällä kodin askareita. Hän oli selvästi fyysisesti kovassa kunnossa ja sen huomasi myös, kun nainen lopulta muutti vanhainkotiin. Hänellä kun tuntui olevan paras toimintakyky ikäistensä joukossa.

Tuollaisen dokumentin näkeminen motivoi nimenomaan siihen, että kaikista arjen askareistakin ottaa liikuntahyödyn irti. Joka kerta, kun imuroiminen tai kauppakassien kantaminen ottaa päähän, voi ajatella sen olevan samalla liikettä ja liikuntaa.

Taide tuo terveyttä 

Osalle lukijoista on varmaan jo käynyt selväksi, että rakastan taidetta eri muodoissaan. Jostain syystä taiteesta nauttiminen on jäänyt syksyllä arjen pyörityksen ja muiden puuhien vuoksi vähemmälle. Nyt joululomalla olen sitten sitäkin ahkerammin nauttinut taidetarjonnasta ja aion ehdottomasti panostaa siihen myös tulevana vuonna.

Taiteen ja kulttuurin hyvää tekevä vaikutus on havaittu tutkimuksissakin. Taiteen ja kulttuurin kuluttaminen edistää mielenterveyttä ja vähentää sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Ihmisillä, jotka kuluttavat kulttuuria on alhaisemmat verenpainearvot. Olen huomannut, että rentoudun ja virkistyn silmin nähden taidekierrosteni ansiosta. Taide toimii myös inspiraation lähteenä. Kulttuurisesta tarjonnasta kannattaa valita juuri ne itselleen mieluisimmat muodot ja sen jälkeen kuluttaa niitä surutta.

Vaikka tekisi mitä tahansa suunnitelmia tulevaksi vuodeksi, ei niihin kannata kuitenkaan jumiutua väkisin. Voi olla, että muutaman kuukauden päästä omat tarpeet ovat aivan erilaiset kuin nyt. Itselleen on myös annettava tarvittaessa lupa luopua tehdyistä suunnitelmista ja hyväksyttävä se, että elämää ei voi kontrolloida.

IMG_6654_2_3

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *