Millaisella energialla toimit?
Olen kiinnittänyt aiempaa enemmän huomiota erilaisiin energioihin. Erityisen kiinnostunut olen siitä, kuinka voimme säädellä ajatustemme avulla energiatilojamme. Voimme olla täynnä virtaa ja saada asioita aikaiseksi, mutta käyttää siihen toisistaan poikkeavia energioita.
Kuvitellaan kaksi tilannetta.
Ensimmäisessä tilanteessa loistamme innostuksesta. Olemme hyväntuulisia ja asiat tuntuvat sujuvan saumattomasti.
Toisessa tilanteessa kihisemme vihasta. Olemme ärsyyntyneitä, mutta puskemme raivon voimalla eteenpäin.
Meillä voi olla kummassakin tilanteessa aivan yhtä paljon energiaa, mutta laadultaan aivan erilaista. Innostuneisuuden energia on rakentavaa. Mielemme on silloin avoimempi uusille asioille ja tilanteille. Vihan energia taas on kuluttavaa. Tietoisuutemme on kapeampi, ja meiltä jää paljon asioita huomaamatta.
Vihan energia on joskus paikallaan ja sillä on saatu paljon hyvääkin aikaiseksi. Mutta jos sitä käyttää jatkuvasti, kaivaa turhaan omaa kuoppaansa. Vihan energia on kuluttavaa sekä mielelle että keholle, ja jatkuvalla käytöllä se sairastuttaa. Jos on koko päivän vellonut vihan ja ärsyyntyneisyyden energiassa, niin kuinka pirteä ja elinvoimainen sitä on illansuussa?
Energiat voivat myös olla eri tavoin matalalla. Voimme olla kyynisiä ja heittämässä heti hanskat tiskiin. Ei onnistu kuitenkaan, turha yrittää. Tai sitten voimme olla tyyniä ja rauhallisia ja valita toivon.
Ajatusten avulla voimme säädellä energiaamme ja vaikuttaa stressitasoihimme. Voimme ajatuksillamme joko lisätä kuluttavaa energiaa lietsomalla vihaisia ja ärtyneitä tai kyynisiä ajatuksia, Tai sitten voimme valita rakentavan ja kasvattavan energian, jolloin koemme innostusta ja inspiraatiota tai levollisuutta, toivoa ja rauhaa. Energian laatu vaikuttaa siihen, mitä tunnemme, miten kohtaamme ihmisiä ja mitä mahdollisuuksia edessämme näemme. Ei siis aivan merkityksetön asia.
Kun omia ajatuksiaan tarkkailee, voi useassakin tilanteessa valita, millaista energiaa polttoaineenaan käyttää.
Energiat voivat toki olla vähissä muistakin syistä, kuin ajatusten virrasta. Immunologi Sanna Ehdin on listannut joitain mahdollisia energiaa vieviä asioita:
2. Syöt liikaa tyhjiä kaloreita ja nopeita hiilihydraatteja (esim. sokeria ja valkoisia jauhotuotteita).
3. Istut paljon ja pitkiä ajanjaksoja.
4. Hengität hapetonta ilmaa (esim. suljettuun huoneeseen kerääntynyttä) tai hengität rintakehällä ja liikaa.
5. Joudut usein tilanteisiin, jotka tuottavat hajaannuksen, epätoivon, toivottomuuden ja voimattomuuden tunteita.
6. Tunnet olevasi tarpeeton.
7. Joudut poissuljetuksi sosiaalisesta yhteydestä.
8. Elämästä puuttuu syvempi tarkoitus.
Jokaisella on omat energiasyöppönsä elämässä. Arkea on hyvä välillä tarkastella siltä kantilta, mitkä asiat lisäävät energiaa ja mitkä vievät ja tehdä korjausliikkeitä sen mukaisesti. Mitä tarkemmin kiinnittää päivän aikana huomiota energiatasoihinsa, sitä todennäköisemmin saa myös selville, mikä energiaa lisää ja mikä sitä kuluttaa.