Henkinen energia lisää hyvinvointia

Kun henkinen energia on vähissä, kaikki tuntuu pakkopullalta tai mikään ei tunnu miltään. Henkisen energian poissaolon huomaa parhaiten ehkä juuri silloin, kun sitä ei ole, vaikka on nukkunut hyvin ja fyysisesti kaikki on kunnossa. Joskus taas saattaa huomata, kuinka virkistyy hetkeksi jostain itselle merkityksellisestä asiasta, vaikka olisi fyysisesti väsynyt. Tällöin mieltä virkistävä asia lisää henkistä energiaa.  

Kun henkinen energia vähenee

Henkinen energia hupenee yleensä silloin, kun aikaa ei jää tarpeeksi mieltä virkistäviin ja palauttaviin asioihin. Henkinen energia saattaa olla vähissä esimerkiksi seuraavista syistä:

 • liian paljon itselle merkityksetöntä työtä
 • liian paljon sellaista työtä, joka kuluttaa akkuja
 • liian vähän aikaa itselle tärkeille ihmisille
 • liian vähän aikaa aidosti virkistäville asioille
 • liian vähän aikaa pelkkään olemiseen tai spontaaniin tekemiseen
 • liian vähän aikaa huolehtia omasta hyvinvoinnista
 • jatkuva aikapaine: liian paljon töitä ja/tai liian paljon tekemistä tai suorittamista vapaa-ajalla

Mikä vie ja mikä lisää henkistä energiaasi?

Saku Tuominen esittää priorisointiin liittyvässä kirjassaan Juu ei nelikentän, jonka avulla omia tehtäviä ja ihmissuhteita voi tarkastella. Alla on esitelty lyhyesti nelikentän sisältämiä elementtejä:

Kevyttä ja isoa

Kevyttä ja isoa on jotain, joka tuntuu vaivattomalta, mukavalta ja kevyeltä, ja joka on tärkeää ja merkityksellistä. Tämän kentän asiat ja ihmissuhteet ovat ehdottomasti elämän eliksiiriä ja henkisen energian kannalta olennaisia. Se että jokin tuntuu kevyeltä ei tarkoita sitä, etteikö se voisi tuntua välillä haastavalta ja vaikealta. Yleensä tämän kentän asiat ovat kevyitä siten, että ne tuntuvat itselle luontaiselta ja niiden parissa on ilo olla. Näistä asioista ja ihmissuhteista kannattaa pitää kiinni.

Raskasta ja isoa

Tämä alue sisältää asioita tai suhteita, jotka tuntuvat raskailta. Kuin uisi painavan rinkan kanssa vedessä. Tämän kentän asioilla on kuitenkin jotain painoarvoa. Ne saattavat olla tällä hetkellä tärkeitä tai sitten niihin on ladattu odotusarvo, että ne voivat muodostua hyvin tärkeiksi. Tai voi olla, että ne ovat joskus olleet tärkeitä.

Usea meistä tunnistaa sen tunteen, kun ihmissuhde tai työ alkaakin tuntumaan isolta taakalta. Suuren painoarvon takia (kuten palkka tai pitkä suhde) isojen ja raskaiden asioiden karsiminen elämästä vaatii usein pohdintaa ja suunnitelman tekoa, eikä niistä silti ole helppoa tai välttämättä edes mahdollista luopua heti. Nämä asiat ja suhteet vievät kuitenkin paljon henkistä energiaasi.

Kevyttä ja pientä

Tämän kentän asiat ovat yhtä lailla iloa tuottavia ja kevyitä, kuin ensimmäisenä kuvatun kentän asiat. Näiden asioiden tärkeys ja painoarvo ovat kuitenkin vähäisiä. Kyseessä voi olla vaikka jokin tapahtuma tai tapaaminen, johon mennä. Tilanne, asia tai suhde tuntuu kevyeltä ja mukavalta, mutta ei kuitenkaan mullista elämääsi, jos se peruuntuu tai häipyy elämästäsi.

Raskasta ja pientä

Tämän kentän asiat saattavat tuottaa yllättävän paljon kiirettä ja viedä energiaa kuin varkain. Kyse on asioista, joilla ei edes ole sen kummempaa merkitystä sinulle. Ne voivat olla vaikka pieniä tehtäviä ja asioita, joihin olet lupautunut, mutta jotka vain kuluttavat energiaasi. Näistä asioista kannattaa karsia ensimmäisten joukossa!

Jos suurin osa ajasta menee isojen tai pienten raskaiden asioiden parissa, henkinen energia hupenee. Tällöin virkistäville asioille ja ihmissuhteille ei jää tarpeeksi aikaa. Henkisen energian voi ajatella myös budjettina:

 Jotkut asiat, ihmiset ja tehtävät kuluttavat budjettiamme ja toiset täyttävät sitä. Emme voi elää elämäämme niin, että henkistä energiaa ei kuluisi ollenkaan. Tärkeää on kuitenkin harkita, miten energiaamme kulutamme ja priorisoida sitä niihin asioihin, jotka koemme merkitykselliseksi. Oleellisinta on siis huolehtia tasapainosta henkistä energiaa lisäävien ja kuluttavien asioiden välillä. (Lähde: www.hintsa.com)

Työ on ihannetapauksessa edes osittain henkistä energiaa lisäävää. Ainakaan sen ei pitäisi olla jatkuva energiasyöppö. Sama pätee ihmissuhteisiin ja omaan aikaan. Onko harrastuksesi tai vapaa-ajanviettotapasi sellaisia, joissa tunnet oikeasti virkistyväsi? Koetko läheisimmissä ihmissuhteissasi olosi turvalliseksi, ja voitko jakaa niissä ilot ja surut? Jääkö työnteolta aikaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja aitoon läsnäoloon läheisten kanssa?

Lopuksi vielä Hintsa Performancen perustajan Aki Hintsan vinkit henkisen energian lisäämiseen:

 1. Tiedosta, ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset, ja anna heille aikaasi. 
 2. Huolehdi siitä, että saat energiaa myös työstäsi.
 3. Järjestä itsellesi omaa aikaa.
 4. Huolehdi riittävistä yöunista. 
 5. Määritä omat perusarvosi ja elä niiden mukaan – joka päivä. 

Lue myös:

Vievätkö ihmiset ympärilläsi energiaasi?

Tee asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joista nautit!

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

henkinen energia

Kuva: Cristian Escobar

Lähteinä käytetty kirjoja Juu ei. Pieni kirja priorisoinnista ja Aki Hintsa. Voittamisen anatomia. 

hyvinvointi mieli ihmissuhteet stressi
Kommentit (1)
 1. ANNIKKI hARTIKAINEN
  28.11.2018, 12:29

  En halun V oi Hyvin lehteä missään muodossa Kaikki peruutetaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *