Tee asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joista nautit

Kun olen lukenut kertomuksia unettomuudesta kärsivistä tai viimeisiä elinaikojaan elävistä ihmisistä, sama ajatus valtaa mieleni: meidän pitäisi tehdä enemmän sitä, mitä pidämme tärkeänä ja mistä nautimme. Unettomuuden syyt voivat olla tietenkin moninaisia, mutta yksi asia on melko varma. Jos elämme jatkuvasti omille arvoillemme ristiriitaista elämää, uni häiriintyy jossain vaiheessa.

Mitä eroa on mielihyvällä ja syvemmällä nautinnolla?

Mielihyvällä ja syvemmällä nautinnolla on molemmilla paikkansa elämässä. Mielihyvä tuo nopean tyydytyksen, mutta tyydytyksen tunne usein myös haihtuu pian. Syvempi nautinto eroaa mielihyvästä siinä, että se ei aina tuo nopeaa hyvää oloa, mutta kestää yleensä pidempään. Nautinnollisen asian tekeminen voi olla välillä jopa turhauttavaa ja vaikeaa, mutta pitkässä juoksussa se tuo mielekkyyttä elämään.

Vaikka sekä mielihyvä että nautinto kuuluvat elämään, pelkällä mielihyvällä kuorrutettu arki voi johtaa hedonistiseen oravanpyörään, jossa ihminen tottuu nopeasti siihen hyvään, jota itselleen on haalinut. Asioita alkaa pitämään itsestäänselvyytenä ja esimerkiksi tavaroita pitäisi aina päivittää parempaan ja hienompaan, jotta ne tuottaisivat lisää mielihyvää. Syvempi mielekkyyden kokemus jää usein kuitenkin uupumaan.

Itselle tärkeät asiat tuovat merkitystä elämään

Mitäs tässä alla olevassa kuvaparissa tapahtuu? Pukuun pukeutunut mies on hypännyt karhun selkään ja tunkenut itsensä läpinäkyvään muovipalloon. Onko tuossa nyt mitään järkeä?

Kyllä on. Kuvassa esiintyvä laulaja Wayne Coyne tekee kuvissa sitä, mikä tuo hänelle merkitystä elämään ja mistä hän nauttii. Halusin ottaa Coynen esimerkiksi siitä syystä, että sanat merkitys ja arvot voivat synnyttää mielikuvan jostain vakavasta, hienosta ja ylevästä. Mutta ei merkityksen tunteen tarvitse tulla siitä, että yrittää elää äiti Teresan lailla tai että mietiskelisi päivittäin henkeviä rypyt otsassa.

Ne asiat, jotka kokee elämässä tärkeiksi, johtavat omien arvojen luo. Omien arvojen mukaan eläminen taas tuo kokemuksen merkityksen tunteesta. Mielekkyyttä ja nautintoa elämään lisää myös se, että voimme käyttää itsellemme ominaisia vahvuuksia ja kehittää niitä.

Merkityksellisyyden kokeminen ei siis ole jotain abstraktia tai vaikeasti saavutettavaa. Pääasia on, että raivaa elämästään sen verran tilaa, että voi käyttää aikaansa itselle tärkeisiin asioihin. Laittaa asioita alulle, eikä jättää tekemättä. Ja heti kun on mahdollista, voi tipauttaa elämästään pois niitä asioita, jotka stressaavat ja häiritsevät unta ja mielenrauhaa.

Tärkeät ja nautintoa tuovat asiat voivat olla mitä tahansa, eivätkä ne välttämättä maksa mitään. Kallisarvoisempaa on aika: mihin asioihin aikaansa haluaa kuluttaa?

Merkityksellisten asioiden tekemistä ei tarvitse aina odotuttaa rahan takia. Wayne Coyne esimerkiksi paiski pikaruokaravintolassa töitä vielä seitsemän vuotta sen jälkeen, kun perusti nykyisen bändinsä. Coyne kertoo, että he etenivät bändin kanssa pikku hiljaa ansaiten ensin 10 dollaria, sitten 11 ja sitten 12.

Coyne joutui myös kokemaan läheltä piti -tilanteen, kun aseistautuneet henkilöt tulivat ryöstämään pikaruokalaa. Coyne kertoo, että kokemus muutti hänen ajatuksiaan elämästä ja kuolemasta. ”Yhdessä hetkessä olet paistamassa ranskalaisia ja toisessa ase ohimollasi odottamassa luotia päähäsi. Kuolema voi olla hyvin sattumanvaraista.” 

merkitysta-elamaan

Lähteet:

Intrepidly Odd: An Interview with Wayne Coyne

Maisemakuva: Aaron Burden

hyvinvointi stressi mieli onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *