Kun elämäntapa uuvuttaa

Usein kun lukee juttuja uupumuksesta, niissä kerrotaan työssä uupumisesta. Väsyä voi kuitenkin ihan yhtä lailla työn ulkopuolella. Joskus voimia vie täydellisyyden tavoittelu, toisiin vertailu tai suorittaminen vapaa-ajalla. Uupumuksen juurisyyt voivat olla sen verran syvällä, että ne vaikuttavat ajatuksiimme, tunteisiimme ja toimintaamme jatkuvasti, olimme sitten töissä tai vapaalla.

Uupumisen mahdollisia juurisyitä

Jos viikot kuluvat täydellisen elämän rakentamisessa ja arki muodostuu yhdeksi suoritusten jatkumoksi, jossain vaiheessa tulee todennäköisesti seinä vastaan. Liiallinen vaativuus itseä kohtaan ja hienolta näyttävän elämän tavoittelu uuvuttaa kenet tahansa. Kysymys kuuluukin, miksi ihmeessä emme paina jarrua ja muuta toimintaamme?

Jatkuvan suorittamisen ja täydellisyyden tavoittelun taustalla on usein halu tulla hyväksytyksi. Ihmisen emotionaalisiin perustarpeisiin kuuluu hyväksytyksi ja rakastetuksi tuleminen. Suorittamalla ja tavoittelemalla täydellistä elämää yritämme näyttää muille, että olemme hyväksynnän ja rakastamisen arvoisia. Saatamme hakea arvostusta saavutuksilla tai sillä, miltä ulkoapäin katsottuna elämämme näyttää. Kun kyse on perustarpeesta, teemme aika paljon sen eteen, että saisimme tuntea hyväksyvät katseet.

Saamme ehkä näitä hyväksyviä katseita ja arvostusta suorittamalla ulkoisesti hienon näköistä elämää. Uuvuttavan tällaisesta elämästä tekee se, että olemme sitoneet toisilta saamamme hyväksynnän ulkoisiin asioihin elämässämme, emme todelliseen itseemme. Yritämme siis ansaita muiden hyväksyntää aina uudestaan ja uudestaan.

Tiputa suojapanssarisi

Mutta mitä jos hyväksytyksi tulemisen tarve täyttyisi ilman suoritusten oravanpyörää ja täydelliseltä näyttävää elämää? Se onnistuu kyllä, mutta edellyttää hieman aikaa ja vaivannäköä. Ensinnäkin, oma suojapanssari pitäisi tiputtaa pois ja uskaltaa kohdata todellinen itse. Suojapanssarilla tarkoitan esimerkiksi hyvinvointia nakertavaa liiallista saavutusten ja täydellisyyden tavoittelua.

Toiseksi, koska tämän panssarin tiputtaminen voi tuntua yhtä pelottavalta kuin vaatteiden riisuminen tuntemattomien ihmisten edessä, matkassa olisi hyvä olla mukana myös joku turvallinen ihmissuhde. Tämä suhde voi olla kehen tahansa ihmiseen, kunhan hän pystyy kohtaamaan sinut arvostavasti ja lempeästi, täysin omana itsenäsi, ilman suojapanssaria.

On hyvä muistaa, että panssarin tiputtaminen ei todennäköisesti onnistu hetkessä. Se on syntynyt pitkän ajan kuluessa, joten ei sen riisuminenkaan onnistu parissa viikossa. Lisäksi panssari voi olla niin tiukka, että sitä on nitkuteltava pois pikku hiljaa, pienin askelin.

Vaikka urakka voi tuntua hankalalta, se kannattaa. Palkinnoksi saa tutustua siihen ihanaan ihmiseen, joka todellisuudessa on. Mitä hän pitää tärkeänä? Millaista elämää hän haluaisi elää? Millaisten ihmisten kanssa hänen on hyvä olla? Suojapanssarin tiputtamalla, omannäköistä elämää elämällä ja itseään arvostamalla hyväksyntää tai rakkautta ei tarvitse enää hakea ulkoisilla asioilla, vaan sitä voi saada olemalla oma itsensä.

Lue myös:

Omaa aitoutta on tärkeää vaalia

Itsetuntemus lisää hyvinvointia

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

elämä uupumus

Kuva: Aleksandr Ledogorov

Kommentit (1)
  1. Tää on niin totta. Uupuminen, seinä tuli vastaan, ja vuoden on jo toipumis projekti vienyt. Eikä ollut työuupumus. Kaikki piti ollahyvin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *