Keho ei valehtele stressistä

Heräät yöllä, eikä uni meinaa enää tulla. Päivällä tunnet kasvoissa kireyden, olet taas huomaamattasi puristanut hampaita tiukasti yhteen. Päätä on särkenyt tavallista useammin. Illalla nukkumaan mennessä tunnet, kuinka sydän tykyttelee välillä nopeammin.

Liiallinen stressi voi tulla salakavalasti

Miksi emme huomaa olevamme stressaantuneita ennen kuin häilymme jo uupumuksen rajamailla? Syitä on useita ja ainakin seuraavat asiat vaikuttavat siihen:

1. Totumme helposti olotilaamme. Jatkuvaa pientä väsymystä, jännittyneitä lihaksia, ärsyyntymistä ja herkästi hermostumista arjessa. Sivuutamme kuin huomaamatta stressistä kertovat oireet, jotka pahenevat pikku hiljaa.

2. Emme ota huomioon kokonaiskuormitusta eli eri lähteistä tulevaa stressiä. Jos esimerkiksi samaan aikaan työ aiheuttaa stressiä, vapaa-aika on kiireen täyttämää, koemme ihmissuhdeongelmia, pakenemme vaikeita tunnekokemuksia ja harrastamme kovatehoista liikuntaa useita päiviä viikossa, stressi on todennäköisesti liian suurta palautumiseen nähden.

3. Emme tiedosta, että vaikka teemme innostavia ja sinänsä kivoja asioita, saatamme käydä kierroksilla aamusta iltaan. Väliin pitäisi mahtua rauhallisempia hetkiä.

4. Keho viestittää eri signaalein stressistä, mutta mieli haluaa torjua ne. Väsymisen ja kuormittumisen tunnustaminen voi aiheuttaa häpeää ja pelkoa.

5. Stressaantuneena ajattelutaidot kapenevat. Saatamme tarvita jonkun toisen sanomaan, että nyt olisi levon paikka.

6. Emme aina osaa yhdistää erilaisia fyysisiä oireita stressiin.

Stressin oireita kehossa

Erilaiset fyysiset oireet saattavat olla stressistä johtuvia. Vaikka stressimittaukset voivat herättää näkemään oman kehon fysiologisen stressitilan, stressin tunnistamiseen ei tarvita välttämättä stressimittausta. Tiukka mittaaminen saattaa pahimmillaan lipsahtaa suorittamiseksi tai täydellisen mittaustuloksen jahtaamiseksi, joka lopulta vain lisää stressiä.

Keho voi ilmoittaa liiallisesta stressistä usealla eri tavalla. Alla on listattuna joitain stressiin liittyviä melko yleisiä fyysisiä oireita:

  • kaikenlaiset säryt, päänsärky ja selkäsäryt
  • lihasjännitys
  • sydämentykytykset ja muljahtelut
  • erilaiset vatsavaivat
  • paineen tunne päässä, päänahka voi tuntua kireältä
  • alentunut vastustuskyky, esim. jatkuvat flunssat
  • unen häiriintyminen (vaikea saada unta tai heräileminen keskellä yötä)
  • yllättävät ihottumat/iho-oireet, joihin ei löydy muuta selitystä
  • muistamisen ongelmat
  • väsymys

Liiallisen stressin oire voi olla myös kehon ylivirittyneisyys, jolloin viuhdomme nopeasti tehtävästä toiseen. Lisäksi jo olemassa olevan kroonisen sairauden hetkellinen paheneminen voi toisinaan liittyä lisääntyneeseen stressiin.

Ammattilaisen tai jonkun luotettavan ihmisen puoleen on hyvä kääntyä viimeistään silloin, kun stressioireet ovat jatkuneet jo pidempään.

Lue myös:

Huomaa tie uupumukseen ajoissa

Ensiaskeleita kuormittuneelle ja uupuneelle

Hoivaa kehoasi pitkittyneen stressin jälkeen

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

stressin oireet kehossa

Kuva: Matteo Vistocco

terveys stressi uupumus mieli
Kommentit (2)
  1. Hyvä kirjoitus ja asiaa, osuu itselleni ihan täysin.Parin vuoden ajan (oikeasti) olen yrittänyt saada apua työterveyslääkäriltä ja hän vain lähettää uuteen verikokeeseen tai erikoislääkärille. Erikoislääkärit eivät löydä mitään ja sanovat hänelle että tämä henkilö on niin lopussa että kroppa alkaa hajota, mutta työterveyslääkäri lähettää taas seuraavalle erikoislääkärille ja verikoeeseen. Että ei aina apua saa vaikka sitä hakee ja nyt en edes jaksa enää hakea. Viimeisin erikoislääkäri totesi että suurella todennäköisyydellä nuhakdan auton rattiin, sitä odotellessa.

    1. Kiitos palautteesta 🙂 Toivottavasti saisit apua. Jos itse epäilet pitkittynyttä stressiä syyksi, niin stressimittaus kehosta (esim. Firstbeat) voisi näyttää missä mennään. Toisaalta nämä kirjoituksessa olevat stressin oireet kehossa sopivat valitettavasti moneen muuhunkin tilaan, jotka lääkäri on ehkä halunnut poissulkea testein ja erikoislääkärin konsultaation avulla. Toivottavasti sinulta on jo verikokeissa katsottu varastorauta-arvot (ferritiini), se kun tuntuu olevan niin yleinen väsymysoireiden syy naisilla. Kirjoitin asiasta muutama vuosi sitten: https://blogit.terve.fi/stressitohtori/raudanpuute/
      Yritä jaksaa vain sitkeästi hakea apua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *