Näin hiljennät egoa ja lisäät hyvinvointiasi

Joskus blogeja, Instagram-tilejä tai muita vastaavia selaamalla inspiroituu ja innostuu. Joskus taas samasta somen selailusta voi jäädä vähän outo, ehkä ikäväkin olo. Tuntuu, että mieli on kuin varkain alkanut verrata itseä muihin. Silloin tietää, että oma ego on hypännyt olkapäälle kertomaan, mitä kaikkea pitäisi olla, miten tulisi toimia tai mitä omasta elämästä ehkä puuttuu. Egon horinat voi kuitenkin hiljentää. Tätä hiljentämistä kutsutaan myös minätietoisuuden vähentämiseksi.

Egon hiljentämisen hyötyjä

Egon hiljentämisestä eli minätietoisuuden vähentämisestä voi olla useita hyviä seurauksia. Se voi lisätä tyytyväisyyden tunnetta ja hyvinvointia, ja lisäksi stressi yleensä vähenee huomattavasti. Arkielämän huolet voivat saada uudenlaiset mittasuhteet, kun mieli ei hälise kaikkea sitä, mitä siihen on ympäriltä tarttunut. Minätietoisuuden vähentäminen auttaa myös rauhoittumaan ja rentoutumaan. Kun minä ei ole tietoisuuden etualalla, voi keskittyä vain olemiseen tai tekemiseen.

Mind-Body bridging menetelmässä minätietoisuuden vähentämistä kutsutaan identiteettijärjestelmän hiljentämiseksi. Identiteettijärjestelmä voi olla yliaktiivinen silloin, kun mielessämme pyörii itseämme koskevia liioittelevia ajatuksia. Nämä ajatukset taas saavat helposti stressireaktion aikaan. Kun identiteettijärjestelmän saa hetkeksi lepotilaan, sisäiset voimavarat aktivoituvat, ja stressin käsittely helpottuu.

Keinoja egon hiljentämiseen

Flow-tilassa oleminen, meditointi tai esimerkiksi huomion kiinnittäminen fyysiseen ympäristöön auttavat vähentämään tietoisuutta itsestä.

1.Flow-kokemukset

Flow-tilassa uppoudumme johonkin asiaan niin, että suorastaan unohdamme itsemme. Päästäkseen flow-tilaan, voi tehdä hyvin erilaisia asioita. Tekemisen pitäisi kuitenkin sisältää nämä elementit:

1. Tehtävällä on selkeä tavoite ja päämäärä. Näet koko ajan, kuinka tehtävä edistyy.

2. Tehtävän vaikeustaso on juuri sopiva, se ei ole liian vaikea, mutta ei liian helppo.

Flow-kokemukset ovat aina nautinnollisia ja niissä on havaittavissa yleensä tiettyjä tyypillisiä piirteitä:

  • Ajan käsitys saattaa hämärtyä, aika tuntuu kuluvan nopeammin.
  • Tulee tunne, että oma toiminta ja tilanne on hallinnassa.
  • Keskittyminen tehtävään on niin suurta, että merkityksettömät ja pienet ärsykkeet katoavat tietoisesta mielestä.
  • Tietoisuus itsestä katoaa.
  • Toiminta ja tietoisuus saattavat ikään kuin sulautua yhdeksi kokonaisuudeksi.

2. Ympäristön tarkkailu

Ympäristön tarkkailu on siinä mielessä todella hyvä keino egon hiljentämiselle, että sitä voi tehdä lähes missä tahansa. Ympäristöä tarkkailemalla huomio siis kiinnitetään fyysisen maailmaan yksityiskohtiin niin, että huomio ei ole itsessä. Ympäristöstä kannattaa tarkkailla eri asioita kaikilla aisteilla: katsellen, kuulostellen, tunnustellen. Voi vaikka lähteä kävelylle ja tarkkailla erilaisia yksityiskohtia luonnossa tai rakennuksissa.

Seuraava Mind-Body bridging -harjoitus rauhoittaa yllättävän nopeasti kehon ja mielen:

Ota hyvä asento, sulje silmät. Hengitä rauhallisesti omaan tahtiisi. Kiinnitä huomiota ympäristössä kuuluviin taustaääniin. Tunne kehosi tuolissa, kynä tai jokin muu esine kädessäsi. Tunne jalat maassa. Voit ottaa halutessasi sormien väliin palan vaatetta ja tunnustella sitä.

3. Meditointi

Meditointi on myös hyvä keino hiljentää egoa. Kun meditoinnin aloittaa, ajatukset juoksevat villinä päässä. Hengitykseen tai johonkin sanaan keskittymällä tietoisuus itsestä kuitenkin siirtyy taka-alalle. Itse käytän usein sanaa rauhaa, koska se sopii hyvin hengitysrytmiini ja on muutenkin sitä mitä meditoinniltani kaipaan. Toisinaan käytän myös rauhoittavaa meditointimusiikkia tai meditointiharjoituksia, joita löytyy paljon esimerkiksi YouTubesta.

Lue myös:

Kun pää on liian täynnä tehtäviä ja suunnitelmia

Itsetuntemus lisää hyvinvointia

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

mielen hyvinvointi

Lähteet:

S.H. Block, Kehon ja mielen yhteys

M. Csikszentmihalyi, Kehittyvä minuus

Kuva: Dawid Zawila

hyvinvointi mieli onnellisuus stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *