Introvertti, unohda vertailu ekstrovertteihin
Olen lukuisia kertoja vertaillut itseäni ekstrovertteihin ystäviini ja kollegoihini. Huomioinut, kuinka luontevasti he rupattelevat isoissa ihmisryhmissä, jonglööraavat ja edistävät useita asioita vauhdilla tai uskaltavat ottaa riskejä ja tekevät spontaaneja päätöksiä. Vertailu on johtanut siihen, että olen kokenut riittämättömyyden tunnetta. Turhaan.
Vertailu ei kannata
Saatamme vertailla kykyjämme tyypillisiin ekstrovertin vahvuuksiin ja harmitella, kun itse kuormitumme helposti samoista asioista. Vertailu tapahtuu usein lähes automaattisesti, ja voimme kuin huomaamatta alkaa elämään tavalla tai tavoittelemaan jotain sellaista, joka ei sovi introvertille luonteelle kovin hyvin.
Introverttius itsessään ei estä meitä minkään tekemisen suhteen, mutta jos elämme jatkuvasti ekstrovertille ominaisella tavalla, vaarana on kuormittua liikaa tai kokea turhaan riittämättömyyttä ja huonommuuden tunnetta. Tällöin oma johtotähtemme on ehkä kadoksissa, emmekä pääse käyttämään vahvuuksiamme ja loistamaan.
Introvertin kolme ohjenuoraa tekemiseen
Ekstrovertilla voi olla vauhti päällä ja monta rautaa tulessa, mutta se ei tarkoita, että se olisi tavoiteltava tapa toimia. Introvertin kannattaa keskittyä siihen, että tekee pääsääntöisesti asioita luontaisella tavallaan ja käyttää aikaa itselle merkityksellisiin asioihin.
1. Tee omalla tahdillasi.
Introverttien luontainen tapa edetä asioissa on yleensä rauhallisempi kuin ekstroverteilla. Introvertti tarvitsee aikaa ajatella asioita, pohtia siihen liittyviä eri näkokulmia, punnita riskejä ja hyötyjä. Introvertti haluaa usein myös syventyä tekemiseensä.
Kokeile ja huomioi, millainen tekemisen rytmi sopii sinulle parhaiten.
2. Aseta prioriteetit.
On olennaista miettiä itselle tärkeät asiat ja asettaa ne myös prioriteeteiksi. Prioriteetit auttavat tarkistamaan suunnan aina uudestaan, jos on uppoamassa vertailun suohon.
Tee valintoja lähtökohtana valitsemasi prioriteetit. Raivaa päivistäsi ensin aikaa niille ja vasta sen jälkeen muille asioille.
3. Vedä rajoja.
Opettele sanomaan ei. Se on ainoa tapa huolehtia siitä, että aikaa jää olennaisiin asioihin, etkä kuormitu liikaa. Vain sinä itse tiedät, milloin on aika kieltäytyä jostakin. On myös lupa sanoa ehkä, jos on epävarma jostakin ja haluaa miettimisaikaa.
Rajojen vetäminen auttaa siinä, että tekemistä ei tule liikaa ja saa tehdä asioita rauhassa. Ja lisäksi se mahdollistaa, että itselle mielekkäille ja merkityksellisille asioille voi sanoa kyllä.
Lue myös
Introvertti, unohda muuttumispakko ja nauti luonteestasi
Introverttien informaation prosessointi ja aivotoiminnan eroja
Tuominen, S. 2018. Juu ei. Pieni kirja priorisoinnista. Otava
Seuraa blogia Facebookissa
Lähteenä on käytetty kirjaa The Introvert Advantage. How Quiet People can Thrive in an Extrovert World. Olsen Laney, M.
Kuva: Ravi Roshan
Itse asiassa introverttina ei edes muista vertailla itseni extrovertteihin. Ettei kukaan muistuta ilkeästi.
Muuttumispakko, jota mainitsit, on ulkoisesti asetettu ehto, jota täyttäessä introvertin elämä voi muuttua helvetiksi. Toivottavasti tietoisuus erilaisista luonteen tyypeistä lisääntyy edelleen, eikä kenenkään tarvitse mahduttaa itseään sopimattomaan muottiin. Kiitos, että nostat asiaa esille!