Introverttien informaation prosessointi ja aivotoiminnan eroja

Sillä on evoluution kannalta syynsä, että meillä on erilaisia piirteitä ja että reagoimme ympäristöömme ja lähestymme sitä eri tavoin. Tarvitsemme yhtä lailla niitä, jotka ensin tarkkailevat tilanteita, pohdiskelevat rauhassa ja punnitsevat tarkoin riskit, sekä niitä, jotka ottavat helpommin riskejä ja lähestyvät asioita nopeammin ja impulsiivisemmin.

Aivotoiminnan eroja

Tutkimuksissa on esitelty ns. dopamiiniteoriaa, jossa dopamiiniin liittyvä aktivaatio aivoissa olisi erilaista introverteilla ja ekstroverteilla. On viitteitä siitä, että introvertit ovat herkempiä dopamiinin aktivaatioon liittyviin muutoksiin kuin ekstrovertit, eivätkä introvertit tarvitse jatkuvasti uusia kokemuksia, ärsykkeitä tai aktiviteetteja nostaakseen dopamiinin aktivaatiota.

Kun ekstrovertit etsivät ulkoisia ärsykkeitä, jotka vaikuttavat dopamiinin aktivaatioon, introvertit etsiytyvät ennemmin rauhallisten tekemisten ja rauhoittavien ympäristöjen pariin.

Eroja on löydetty myös aivojen harmaassa aineessa. Vaikka selvää on, että introverttien ja ekstroverttien aivotoiminnasta löytyy eroja, tutkimus on kuitenkin vielä pirstaleista ja lisää tutkimusta tarvitaan.

Introvertit ja informaation prosessointi

Introverttien aivot toimivat informaatiota prosessoidessaan hieman eri tavoin kuin ekstroverttien aivot.

Introvertti voi tunnistaa itsessään piirteen, jossa jonkin asian miettimiseen tarvitsisi enemmän aikaa. On ajateltu, että kun introvertit työstävät jotain mielessään, he ottavat tähän prosessointiin mukaan muun muassa pitkäkestoisessa muistissaan olevia asioita.

Arjen tilanteissa erilainen informaation prosessointi voi näkyä esimerkiksi näin:

Sinulta kysytään mielipidettä johonkin asiaan (joka ei ole täysin tuttu) tai joudut sanaharkkaan jostain asiasta. Pää lyö tyhjää, ja yrität parhaasi mukaan keksiä jotain sanottavaa. Mitä stressaavampi tilanne on, sitä varmemmin mieleesi ei tule mitään sanottavaa saati hyviä argumentteja.

Myöhemmin asiaa ajateltuasi mielessäsi on kirkkaasti se, mitä olisit halunnut tai voinut sanoa.

On myös arveltu, että introvertit huomioivat ja prosessoivat tahtomattaan kaikkea ympärillä tapahtuvaa samalla, kun he keskustelevat toisen ihmisen kanssa. Jos esimerkiksi pöydän ympärillä istuu isompi ryhmä, jossa käydään samanaikaisesti useampia eri keskusteluja, introvertin voi olla vaikeampaa keskittyä keskusteluun tällaisessa tilanteessa. Ympäristössä on tällöin liian paljon huomiota kaappaavia ärsykkeitä, kuten puhetta tai visuaalisia ärsykkeitä, jolloin introvertin keskittyminen voi herpaantua tai se vie vähintäänkin paljon energiaa.

Lue myös:

Introvertti tarvitsee aikaa ajatella yksin

Millainen työ sopii introvertille?

Miksi introvertti haluaa vetäytyä omaan rauhaan?

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

introvertti aivot

Kuva: Robina Weermeijer

hyvinvointi mieli stressi tyohyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *