Introvertti tarvitsee aikaa ajatella yksin

Ekstrovertti ehdottaa innoissaan uutta matkakohdetta puolisolleen. Introvertti puoliso ei saa sanottua mielipidettään matkakohteesta heti, sillä ensin pitäisi saada hetki aikaa ajatella asiaa. Mielellään yksin.

Seuraavana päivänä ekstrovertti puoliso kertoo hymyssä suin, että hän päättikin ostaa yllätysmatkan! Liput ja hotellit on jo varattu. Tästä tiedosta introvertti lähinnä ahdistuu.

Introvertit prosessoivat tietoa ensin yksin

Introvertti tarvitsee tarpeeksi aikaa työstää informaatiota ensin itsekseen, etenkin jos sitä on runsaasti. Introverteilla on vilkas sisäinen maailma, joka voi olla yksi syy siihen, miksi introvertit tarvitsevat aikaa ajatella ja järjestellä pään sisällä vellovia asioita. Isot päätöksenteot tai ongelmanratkaisut onnistuvat introvertilta parhaiten siten, että hän saa aikaa työstää niitä ensin yksin.

Introvertin ja ekstrovertin yksi ero on siinä, että ekstrovertit haluavat työstää asioita ja ideoita ryhmässä tai toisen kanssa. Introvertitkin pallottelevat mielellään ideoita muiden kanssa, mutta vasta sen jälkeen, kun he ovat ensin saaneet pohtia asiaa itsekseen ja muodostaa siitä jonkinlaisen hahmon omassa päässään.

Nopeasti asioiden eteenpäin vieminen voi väsyttää introvertteja silloin, kun heille ei jää tarpeeksi aikaa ajatella ja työstää asioita. Ekstrovertit taas voivat saada virtaa siitä, että asiat tehdään vauhdilla ja häämöttävä deadline saattaa jopa lisätä tätä virtaa.

Introvertti, ota hetken vetäytymistauko

Introvertin kannattaa pitää huolta tarpeestaan vetäytyä omiin oloihinsa. Joskus se voi olla taukoa yhdessäolosta ja akkujen lataamista itsekseen. Toisinaan se voi tarkoittaa aikaa ajatella jotakin ongelmaa tai asiaa, joka vaatii päätöksentekoa.

1.Ilmaise tarpeesi ajattelutaukoon. 

Tarve miettimistaukoon ja asioiden pohtimiseen kannattaa kertoa. Kun sinulta pyydetään vastausta johonkin, jota haluat ensin pureskella itseksesi, voit esimerkiksi sanoa: Voidaanko palata asiaan? tai Sopisiko, että käsitellään tämä asia huomenna?  tai Kiva idea, voisin miettiä sitä hetken.  

2. Huolehdi hetken hengähdystauosta. 

Pienetkin hengähdystauot voivat saada ihmeitä aikaan. Jos esimerkiksi koko päivä on varattu täyteen kokouksia, tehtäviä tai muuta menoa, varaa niiden väliin pieni oma hetki, jolloin saat ladata akkuja. Lyhytkin hetki itsekseen omien ajatusten kanssa antaa energiaa.

3. Järjestä aikaa yksinoloon. 

Varaa kalenterista säännöllisesti aikaa itsekseen oloon. Introvertti tarvitsee aikaa omien ajatusten työstämiseen ja järjestelemiseen. Ja mitä enemmän on ollut sosiaalisia tilanteita ja hurlumheitä, sitä varmemmin introvertti tarvitsee vastapainoksi oman ajan latautuakseen.

 

Lue myös:

Introvertti, huolehdi mielesi hyvinvoinnista

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

introvertti viihtyy itsekseen

Kuva: Simon Abrams

hyvinvointi stressi mieli ihmissuhteet
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *