En ole ”luontaisesti hoikka”

Heitäkin varmasti on. Heitä, jotka pysyvät hoikkina ja normaalipainoisina luonnostaan, ilman sen suurempaa huomiota asiaan kiinnittämättä. He voivat syödä mitä vain, lihomatta. Itse en valitettavasti kuulu heihin. Joudun näkemään vaivaa ja tekemään paljon töitä, että säilytän normaalipainon. Toisin sanoen, jotta painoni ei hiipisi pikkuhiljaa, kuin varkain, vuosi vuodelta ylöspäin. Kyse on siis painonhallinnasta.

Reilu kaksikymppisenä painoin enemmän kuin nyt. Olin juuri ja juuri normaalipainon sisällä, ylärajoilla kylläkin. Söin ja liikuin eri tavalla kuin nyt. Tällä hetkellä olisin varmasti jo reilusti ylipainoinen, jos en olisi tehnyt silloin suuria muutoksia elämäntavoissani.

fullsizerender-38
Vasemmalla minä noin 26-vuotiaana, oikealla 36-vuotiaana. Välissä 10 vuotta ja noin 8-10kg

Rakastan ruokaa, rakastan syömistä. Mutta en voi syödä miten paljon ja mitä vain, lihomatta. Joudun kiinnittämään huomiota päivittäin valintoihini. Yksi asia, joka on minua auttanut erityisesti, on ruokien energiatiheyden seuraaminen. Kirjoitan aiheesta täällä. Toiseksi, en voi herkutella joka päivä. Liika sokeri alkaa näkyä nopeasti keskivartalollani. En toivo vyötärönympärykseni kasvavan, joten tarkkailen farkkujen istuvuutta. Jos ne puristavat liikaa, on se minulle selvä merkki.

fullsizerender-39
Joulun jälkeen on aika palata omaan ruokavalioon – reilusti kasviksia, hyvälaatuista proteiinia ja rasvaa.

Joulun aikaan en todellakaan ole himmaillut ruuan kanssa, mutta täytyy myöntää, että olen taas ihan tyytyväinen voidasseni palata omaan tuttuun ruokavaliooni. Oma ruokavalioni on monipuolinen, riittävä ja kiinnitän myös paljon huomiota ravinnon laatuun. Joulun suolaiset kalat ja jälkiruuat näkyvät turvotuksena. En halua, että herkuttelukierre jää päälle. Tiedän, että jos jatkaisin joulumaista syömistä, tarkoittaisi se painonnousua. Tunnen oman kehoni jo sen verran hyvin. Iän myötä myös aineenvaihduntani tuntuu hidastuneen.

fullsizerender-36
Ihana joulu veljen perheen luona

Onnekseni liikun paljon. Liikunta kompensoi mukavasti energiansaantia ja –kulutusta. Liikunta saa myös nesteet liikkeelle ja vähentää näin turvotusta. Liikun mielelläni ja pääosin terveyteni takia, mutta myös pysyäkseni normaalipainoisena. Normaalipainon säilyttämisessä on kyse pienistä asioista, mutta kuitenkin loppupeleissä kokonaisuudesta, liikunnan, ruuan ja levon suhteen.

img_0861
Joulupäivänä, synttäripäivänäni, lenkillä

Haluan voida hyvin. Siksi pidän huolta, ettei painoni pääse nousemaan liikaa. Suvussani ja perheessäni on ylipainoisia. Uskon kuitenkin, että itse voi vaikuttaa paljonkin siihen, missä määrin kilojen antaa kertyä. Viihdyn nahoissani normaalipainoisena, mutta koska en ole luontaisesti hoikka, joudun tekemään töitä, jottei paino nousisi. Kyse on elämäntavasta ja valinnoista. Tämän vaivannäön teen kuitenkin mielelläni, koska tiedän, että painoa kertyy minulle helposti pitkällä aikavälillä, hiipien.

fullsizerender-37

Jos en olisi alle kolmekymppisenä alkanut kiinnittää huomiota siihen mitä, miten ja milloin syön ja liikun, uskon, etten voisi näin hyvin nyt. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä päättää aloittaa itsestään huolehtiminen ja alkaa panostaa omaan hyvinvointiin.

Halusin kirjoittaa tämän tekstin kaikille meille, joille ruoka maistuu liiankin kanssa. Minäkin painin ihan samojen asioiden äärellä, mutta kun olen löytänyt itselleni sopivan ruokavalion ja tavan liikkua, tulee hommasta rutiinia. Painonhallinnan avaimet löydettyään voi laihduttamisen lopettaa. Ja se, jos mikä on vapauttavaa.

Uusi vuosi tulee olemaan minulle monessa mielessä uuden aikaa. Odotan ensi vuodelta paljon!

Mitkä ovat sinun tavoitteesi vuodelle 2017?

<3 Anna

Lue myös turvotuksen häätämisestä ja repsahduksista

fullsizerender-33

 

Kommentit (12)
 1. Todella hyvä kirjoitus, kiitos Anna! Oma tavoitteeni tulevalle vuodelle on nimenomaan keskittyminen hyvinvointiin ja painonhallinnan saavuttaminen.

  1. annasaivosalmi
   26.12.2016, 22:00

   Kiitos Nelli! Tavoitteesi kuulostavat erinomaisen hyviltä. Toivon sinulle kaikkea hyvää ensi vuodelle ja kiva, kun tulit kommentoimaan. T. Anna

 2. Hyvä kirjoitus! Itse olen jossakin määrin luonnostaan hoikka, mutta kyllä minullekin niitä kiloja kertyisi, jos ei asiaan kiinnitä huomiota, ehkä ei yhtä paljon tai yhtä nopeasti kuin jollekin muulle mutta kuitenkin. Painonhallintaa tarvitsen minäkin. Ja tosiaan ikäkin asiaan varmasti vaikuttaa.
  Neljä edellistä vuotta on mennyt vuorotellen raskaana ja vuorotellen imettäen, eikä kiloista ole tarvinnut todellakaan huolehtia, päin vastoin. Syksyllä alkoi uusi arki, kun palasin kotivuosien jälkeen töihin, eli istumaan koneen ääreen. Nyt viimeistään tarvii löytää rutiinit painonhallintaan, kun päivän aikana ei tule liikuntaa (paitsi työmatkat pyörällä tai jalan) ja kotona odottaa kiireinen pikkulapsiarki. Tämä siis tavoitteena vuodelle 2017. Ja näin joulusyöpöttelyn jälkeen vaikuttaa kriittiseltä 🙂

  1. annasaivosalmi
   27.12.2016, 20:37

   Kiitos Karo! Varmasti muuttunut elämäntilanteesi saattaa vaikuttaa. Toisaalta, tosi kiva kuulla, että hyödynnät työmatkat. Arkiliikunta on ihan parasta! Ihanaa vuodenvaihdetta ja kaikkea hyvää vuodelle 2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *