Teemana yksinkertaistaminen

Yksinkertaistaminen auttaa selkeyttämään ja kirkastamaan asioita. Se vähentää stressiä ja lisää keskittymiskykyä. Juuri näiden asioiden vuoksi käytän yksinkertaistamista yhtenä tärkeänä vipuvoimana elämässäni. Yksinkertaistamisella en tarkoita pelkästään tavaroiden karsimista, vaan sitä, että kaiken turhan ja monimutkaisen keskeltä löytää ytimen, olennaisen. Kyse voi olla yhtä hyvin siitä, että löytää työtehtävistä tärkeimmän, taltuttaa arjen hässäkän tai tarkastelee omia tapojaan kriittisesti.
Tavarataivas
Meillä kaikilla on keskimäärin enemmän tavaraa, kuin mitä ikinä tarvitsemme. Eikä se haittaa niin kauan, kun tavarat eivät ala määrittämään elämäämme. Mutta mikä on se raja, jossa tavara alkaa viemään ihmistä, eikä toisin päin? Ehkä näiden väittämien toteutuessa:

 • Kaapit ja laatikostot pursuvat tavaraa. Kotia on vaikea pitää siistinä ja tavaroita järjestyksessä.
 • Joudut etsimään tavaroitasi usein.
 • Teet yllätyslöytöjä kaapeistasi, koska et muista mitä omistat.
 • Ravaat jatkuvasti kaupoilla ostoksilla. Ostat tavaroita, jos niitä saa halvalla esim. alesta.
 • Yrität tienata mahdollisimman paljon, jotta saisit ostettua enemmän tavaraa.
 • Joudut vaihtamaan isompaan asuntoon, jotta saat säilöttyä tavaraa, jota et juurikaan käytä. Vaihtoehtoisesti harkitset varastotilan vuokraamista.

Pienemmällä tavaramäärällä eläminen on kaikin puolin vapauttavaa. Itselle hyvän määrän tavaraa löytää kokeilemalla. Esimerkiksi sopivan pieni määrä vaatteita helpottaa pukeutumista ja vaatehuoltoa, mutta liian pieni vaatevarasto tarkoittaa pyykinpesua harva se päivä. Pyrin itse siihen, että lähes kaikkien tavaroiden tulee olla edes jonkinasteisessa käytössä valokuvia, vanhoja kirjeitä ja muita vastaavia lukuun ottamatta. Käyn vähintään kerran vuodessa kaapit läpi ja tarkistan, onko niihin kertynyt turhaa tavaraa tai pitäisikö tavaroiden paikkaa muuttaa loogisemmaksi. Tavoitteeni on, että turhaa tavaraa ei kertyisi.

Tavarat ovat välineitä, joiden pitää jollain tavalla palvella omistajaansa.

Aikaisempia kirjoituksia tavaran vähentämisestä:

Irti turhan tavaran oravanpyörästä.

Yksinkertaista ympäristöäsi ja löydä ilo.

Tehtävätuska
Nautin vähintään yhtä paljon erilaisten tehtävien ja velvollisuuksien karsimisesta kuin tavaran vähentämisestä. En kerta kaikkiaan halua täyteen ahdettua kalenteria ja kilometrin pituista tehtävälistaa. En, vaikka elän ruuhkavuosia pienen lapsen kanssa. Olen ollut melkoinen tehtäväpoliisi, joka on sanonut lukuisia kertoja ei. Olen joutunut myös käymään tiukkaa keskustelua oman vaatimustasoni kanssa. Olisihan se miellyttävää, jos koti olisi aina siisti. Mutta haluanko käyttää aikaani mieluummin lapseni kanssa vai siivota? Lähdenkö kirjoittamaan vai putsaanko keittiön kaapit? Myös kodin siistinä pitämisen vuoksi haluan, että järjestyksessä pidettävää tavaraa on mahdollisimman vähän. Tehtävien suhteen teen jatkuvasti valintoja, koska kaikkea ei ehdi, jos ei halua sitä minuuttiaikataulutettua kalenteria.

Tehtävien karsiminen tarkoittaa jatkuvaa valintojen tekemistä arjessa. Jotta valintoja pystyy tekemään nopeastikin, on omat arvot ja sen hetkiset prioriteetit oltava kirkkaana mielessä.

Olen yrittänyt sujuvoittaa arjen pyöritystä esimerkiksi yksinkertaistamalla ruokahuoltoa. Teen viikonloppuna seuraavan viikon ruokalistan, ja tilaan suurimman osan viikon muonatarpeista netistä. Ruokakassit tulevat kotiin kannettuina kerran viikossa, joka on silkkaa luksusta autottomalle. Teen yksinkertaista ruokaa, josta saa tehtyä erilaisia versioita kunkin perheenjäsenen tarpeisiin.

Aikaisempia kirjoituksia yksinkertaistamisesta:

Yksinkertaistaminen vähentää stressiä (ja paljon muutakin)

Yksinkertaistaminen vähentää arjen hässäkkää

Yksinkertaistamalla vähemmän turhia tapoja ja sääntöjä

Yksinkertaistamista sovellettuna
Rakastan yksinkertaistamista myös sen vuoksi, että sitä voi soveltaa lähes kaikkeen. Olen yksinkertaistanut omia liikuntamuotojani siten, että pyrin liikkumaan mahdollisimman paljon muun toiminnan ohessa. Siivouspäivä on yhtä lailla liikuntahetki. Lapsen kanssa touhutessa liikuntaa vasta saakin. Jos haluan parantaa lihaskuntoa, teen liikkeet kotona. Yksinkertainen liikunta on tällä hetkellä kaikkein parasta, koska sen voi sisällyttää mihin vain sopivaan väliin eikä se edes maksa mitään.

Pyrin soveltamaan yksinkertaistamista myös työhöni. Rakastan Matti Alahuhdan ajatusta siitä, että asiat tulee yksinkertaistaa työelämässä niin selkeiksi, että kenellekään ei jää epäselväksi, mitä ollaan tekemässä ja mitä kohti yritetään mennä.

Yksinkertainen ajatus ei tarkoita sitä, että se olisi vaillinainen tai tyhjä vaan sitä, että monimutkaisen asian seasta on löytänyt olennaisen.

Aikaisempia kirjoituksia yksinkertaistamisen sovelluksista:

Liikuntaa yksinkertaisesti

Näin yksinkertaistat työtäsi

Vaikka olen jo noin kuuden vuoden ajan kokeillut yksinkertaistamista eri asioihin, se jaksaa vieläkin yllättää iloisesti. Olen aina yhtä ihmeissäni siitä energiasta, jonka turhasta luopuminen saa aikaiseksi. Sen takia jatkan edelleen yksinkertaistamisen kokeilemista ja soveltamista eri tavoin elämääni.

Yksinkertaistaminen toimii parhaiten silloin, kun sitä käyttää välineenä tuomaan energiaa, aikaa, tilaa ja keskittymiskykyä itselle tärkeiden asioiden toteuttamiseen.

ID-10065729

Kuva.

hyvinvointi stressi mieli onnellisuus
Kommentit (5)
 1. Mä siis niin fanitan sua, kun osaat ja jaksat toimia noin järkevästi! Minäkin pyrin tuohon suuntaan, mutta suurin osa asioista on vielä jäänyt tekemättä syystä tai toisesta..

  1. Oi kiitos Mindy 🙂 🙂 Hyvää kesää!

 2. Hidastamalla tahtia voi nauttia enemmän - Kauneus & Terveys -blogit
  6.7.2016, 09:45

  […] kulloinkin tärkeimmät asiat etusijalle. Sen lisäksi voi käyttää kaikenlaisia vipuvoimia, kuten yksinkertaistamista, antamaan lisää aikaa ja tilaa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *