Riittämättömyyden tunteista kohti iloa ja mielenrauhaa
Tiedätkö sen riittämättömyyden tunteen, joka saa sinut joko vaatimaan itseltäsi koko ajan enemmän kuin mitä teet tai vaihtoehtoisesti tuntemaan itsesi surkimukseksi? Mielessäsi voi olla kuva siitä, millainen työntekijä, puoliso tai vanhempi pitäisi olla. Tai miltä ulkoisen olemuksesi tulisi näyttää. Tai mitä kaikkea tulisi elämässä saavuttaa. Riittämättömyyden tunteiden kanssa painiskelu harvoin auttaa tavoitteissa eteenpäin, vaan saattaa päinvastoin aiheuttaa lisää stressiä ja huonommuuden tunteita. Yrität ja teet, mutta silti päällimmäinen tunne on, että tämä ei riitä.
Sisäiset ja ulkoiset vaatimukset
Riittämättömyyden tunteet syntyvät vaatimuksista. Ne voivat olla meidän omia sisäisiä vaatimuksia, jolloin asetamme itse itsellemme riman tietylle korkeudelle. Koska emme elä tyhjiössä, nämä sisäiset vaatimuksemmekin ovat syntyneet pitkälti vuorovaikutuksessa muiden kanssa.
Lapsena teemme itsestämme päätelmiä sen mukaan, miten läheiset aikuiset meihin suhtautuvat. Oletko saanut kehuja, kiitosta ja huomiota lapsena ainoastaan silloin, kun olet saanut hyvän koenumeron tai voittanut jossain kilpailussa? Vai jäivätkö kaikki kehut ja kiitokset saamatta, ja huomiota tuli vain epäonnistumisista tai ikävistä asioista? Se, miten meihin on lapsena suhtauduttu, vaikuttaa siihen, miten tänä päivänä suhtaudumme itseemme.
Aikuisena peilaamme itseämme siihen, millaisia arvostuksia ympärillämme näemme. Nämä arvostukset vaikuttavat taas tuntemuksiimme ja ajatuksiimme itsestämme. Kärjistettynä esimerkkinä voisi sanoa, että jos kaikki ympärillä olevat arvostavat kotiäitiyttä, voi olla vaikeaa viedä lapsi varhain hoitoon ja mennä itse töihin. Tai jos ympärillä olevat ihmiset ovat kiinnostuneita ainoastaan siitä, millaisella käyrällä urakehityksesi on, voi lapsen kanssa kotiin jääminen pidemmäksi aikaa olla päätös, jota ympäristösi ei tue.
Tavoittele iloa ja mielenrauhaa
Riittämättömyyden tunteita tulee aina olemaan, eikä niitä voi juosta pakoon. Sen sijaan omia tavoitteitaan, liittyivät ne sitten työhön, vanhemmuuteen, ulkonäköön tai muuhun, on hyvä tarkastella aika ajoin.
Japanilaisille käsite ikigai on kaikki kaikessa. Ikigailla tarkoitetaan tekemisen iloa ja elämän tarkoitusta (iki=elämä, gai=olemisen tarkoitus). Ikigai on se asia tai ne asiat, jotka ovat niin tärkeitä ja merkityksellisiä itselle, että ne tuovat tunteen elämän tarkoituksesta.
Mielenkiintoista on muuten se, että tällainen tarkoituksen tunne voi vaikuttaa laajasti elämänlaatuun, myös fyysiseen terveyteen. Tätä mieltä ovat tutkijat, jotka ovat tutkineet mm. Japanin Okinawassa terveenä ja pitkään eläviä vanhuksia. Japanilaisille elämän tarkoitus on niin tärkeä asia, että japanilaisilla ei edes ole sellaista käsitettä eläkkeelle jäämisestä, kuin mitä meillä on. Ikigai on henkinen voima, joka kannattelee läpi elämän, vaikka tarkoitusta tuovat asiat muuttuisivat elämän saatossa. Ikigain avulla voi suunnata aikaansa ja energiaansa sinne, missä ne itselle merkityksellisimmät asiat ovat. Ikigain löytäminen edellyttää siis itsetuntemusta.
Kun ajattelemme asettamiamme tavoitteita, meidän kannattaa kysyä itseltämme, tuovatko ne elämäämme iloa ja mielenrauhaa? Vai kenties lisää stressiä ja kiirettä?
Moni on varmaan kuullut klassisen kalastaja ja liikemies -tarinan, jossa liikemies yrittää neuvoa kalastajaa ansaitsemaan enemmän rahaa kalastusyrityksestään. Kalastaja on kuitenkin ymmällään siitä, miksi hänen pitäisi tienata enemmän. Liikemies selittää innoissaan, että kun nyt tienaat paljon, voit sitten eläkkeellä olla perheesi parissa, viettää kiireetöntä elämää ja tehdä mukavia asioita. Johon taas kalastaja toteaa ymmällään, että sitähän minä teen jo nyt. (Voit lukea yhden version tarinasta täältä.)
Vaikka olisit kunnianhimoinen ja haluaisit tavoitella esimerkiksi ammatillisesti paljon, sen ei tarvitse olla ristiriidassa ilon ja mielenrauhan tavoittelun kanssa. Pääasia on tehdä itselleen selväksi, miksi tavoittelee sitä mitä tavoittelee ja millä kustannuksella sen haluaa tehdä? Mitä pelkäät tapahtuvan, jos sinulla ei olisikaan kaikkea sitä, mitä itseltäsi vaadit? Entä mitä kaikkea voisit saada, jos lähtisitkin tavoittelemaan iloa ja rauhaa?
Opettele päästämään irti sellaisista ulkoisista ja sisäisistä vaatimuksista, jotka eivät kuljeta sinua kohti tekemisen iloa ja rauhaa. Tärkeintä olisi, että uskaltaisi olla oma aito itsensä ja kehittyä ja kasvaa niissä asioissa, jotka kokee itselleen tärkeiksi. Tällöin voi päästä käsiksi johonkin syvempään ja pitempään kestävään nautintoon, kuin mitä hetkellinen ylennys tai palkankorotus voi ikinä saada aikaan. Mitä oikeasti, sydämestäsi haluat tavoitella ja miksi?
Ja kun riittämättömyyden tunne käy ylivoimaiseksi, hellitä otetta, ja sano itsellesi: minä olen riittävästi.
Lue myös:
Omannäköinen elämä on paras elämä
Vapaudu turhista vaatimuksista
Lähteenä käytetty osittain kirjaa Ikigai. Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain.
Kuva: Patrick Fore