Mistä tietää, että on introvertti?

Olet täyttämässä pyöreitä vuosia. Sinulta kysellään vähän väliä, miten aiot syntymäpäiviäsi juhlistaa. Vastaat, että aiot juhlia yksin ja lähteä pitkälle viikonloppumatkalla. Kysyjästä riippuu, katsooko hän sinua kuin ei ihan ymmärtäisi kuulemaansa. Ekstrovertin oletus todennäköisesti on, että ympärilläsi pitäisi olla paljon ihmisiä ja kunnon juhlat synttäreiden kunniaksi. Toinen introvertti taas ymmärtää hyvin, että yksin tehty irtiotto on jotain, mistä voi todella nauttia.

Introverteille tyypillisiä piirteitä

Introverteilta löytyy useita yhdistäviä tekijöitä, vaikka yksikään introvertti ei ole piirteiltään täysin samanlainen kuin toinen. Alle on listattu joitain yleisiä introvertin piirteitä:

1. Liian suuret määrät virikkeitä voivat kuormittaa.

2. Tarvitset yksinoloa sosiaalisten tapahtumien vastapainoksi.

3. Työskentelet mieluummin itsenäisesti kuin esimerkiksi ryhmässä.

4. Vetäytyminen ja uppoutuminen omiin ajatuksiin voi lisätä energiaasi.

5. Otat uusissa sosiaalisissa suhteissa ensin tarkkailijan roolin.

6. Keskusteluissa toisten kanssa kuuntelet ennemmin kuin puhut paljon.

7. Haluat ajatella asiaa, ennen kuin kerrot mielipiteesi.

8. Vietät mieluummin aikaa pienessä kuin suuressa porukassa.

9. Pidät asioiden ajattelemisesta, suunnittelemisesta, tutkimisesta.

10. Kirjallinen ilmaisu voi tuntua luontevammalta kuin suullinen.

Miksi on hyvä tietää, jos on introvertti?

Kenenkään ei tarvitse julistautua suureen ääneen sen enempää introvertiksi kuin ekstrovertiksi. Sitä paitsi useampi heiluu jossain näiden kahden piirteen välimaastossa ja tunnistaa itsestään kummankin piirteen puolia. Jos kuitenkin sattuu tunnistamaan itsensä selkeästi introvertiksi, se kannattaa ottaa oman arjen suunnittelussa huomioon.

Ympäristöstä voi tulla mitä erilaisempia paineita esimerkiksi siihen, millä tavalla kuuluu rentoutua. Tai juhlia tai viettää vapaa-aikaa. Nämä viestit kannattaa rohkeasti kyseenalaistaa ja sen sijaan tunnustella, miten ne sopivat itselle. Olen nähnyt lukuisia kulmakarvojen kohotteluja kun en ole toiminut siten, miten on oletettu eli ekstrovertisti. Siitä huolimatta ja ehkä juuri sen takia olen saanut tehdä sellaisia asioita, jotka ovat sopineet parhaiten minulle.

Introvertti tarvitsee itselleen tärkeät latautumis- ja hengähdystauot. Etenkin silloin vetäytyminen tulee tarpeeseen, kun on viettänyt paljon aikaa sosiaalisissa tapahtumissa tai muulla tavoin erittäin virikkeisissä ympäristöissä. Introvertti ei koe, että hän jatkuvasti tarvitsisi sykettä ja säpinää elämäänsä. Sen sijaan liian suuri määrä virikkeitä kuormittaa helposti, sillä introvertilla on synnynnäisesti suurempi sisäinen viritystila kuin ekstrovertilla.

Itseltään on hyvä kysyä, millaiset asiat oikeasti rentouttaisivat ja antaisivat energiaa vapaa-ajalla. Entä millaisessa työssä tai työnkuvassa voisi introverttina olla vahvimmillaan ja antaa parastaan? Missä työssä saisi energiaa, mikä ei kuormittaisi liikaa?

Lue myös:

Millainen työ sopii introvertille?

Introvertti tarvitsee aikaa ajatella yksin

Omien rajojen vetäminen tukee hyvinvointia

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

introvertin piirteitä

Kuva: Boram Kim

hyvinvointi stressi mieli ihmissuhteet
Kommentit (1)
  1. Juha Hietap.....!
    18.9.2019, 03:03

    Mielenkiinnolla odotan artikkelia jossa paneuduttaisiin masennuksen sijasta mielen äärettömään kykyyn hallita ja korjata elimistöön säteileviä ahdistus ja pelkotiloja, sekä kyvykkyyteen ymmärtää ihmisen kokonaisuus mielemme mahdollisuudesta hallita elimistömme toimintoja ! :))) ps. Terkkuja tutuille ja uutisia sais olla vähä tuoreempiakin kun kerran siellä roikutte ! : )))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *