Erityisherkän neljä piirrettä ja vahvuutta

Tykkäät pohdiskella asioita ja syvennyt mielellään kiinnostuksen kohteisiisi. Olet aina ollut hyvä asettumaan toisten saappaisiin ja ymmärtämään muiden tunnetiloja. Pystyt usein intuitiivisesti tuntemaan, mitä missäkin tilanteessa kannattaisi tehdä. Kuormitut helposti, jos ympärilläsi on paljon ärsykkeitä tai olet huolestunut jostain. Tarvitset aikaa ja tilaa palautua sosiaalisista kanssakäymisistä.

Erityisherkillä on useita heitä yhdistäviä piirteitä, mutta psykologi Elaine Aronin mukaan neljä piirrettä kuvaa lähes kaikkia erityisherkkiä. Erityisherkän kannattaa peilata omaa elämäänsä näitä piirteitä vasten, sillä niiden kautta voi oppia järjestämään arjesta itselle sopivamman. Ja mikä parasta, nämä neljä piirrettä voi valjastaa itselleen vahvuuksiksi.

1. Asioiden syvällinen prosessointi

Erityisherkät pitävät ajattelemisesta ja asioiden syvällisestä läpi käymisestä. Jos itselläni on esimerkiksi jokin päätöstä tai toimintaa edellyttävä asia käsillä, tykkään ensin ajatella asian läpi mielessäni, laittaa sen ikään kuin pääni sisällä järjestykseen.

Psykologi Heli Heiskasen mukaan asioiden syvällinen prosessointi ilmenee erityisherkillä fysiologisella tasolla niin, että erilaiset havainnot ja vaikutelmat uppoavat syvälle herkän mieleen ja kehoon. Kaikkia asioita ei aina jaksaisi tai edes haluaisi ajatella niin syvästi, mutta silti saattaa tuntua, että tämä on nyt mietittävä läpi.

Heiskasen mukaan erityisherkät ovat usein kiinnostuneita elämän syvällisistä kysymyksistä ja henkiseen kasvuun ja itsetuntemukseen liittyvistä asioista. Tämän allekirjoitan myös omalta osaltani täysin.

2. Virittyminen ja kuormittuminen

Kaikki erityisherkät tunnistanevat tämän piirteen: ylivirityt ja kuormitut helpommin erilaisista sisäisistä tai ulkoisista ärsykkeistä. Ulkoisia ärsykkeitä voivat olla esimerkiksi äänet, valot, muiden ihmisten tunteet, ihmis- tai tavarapaljous ja erilaiset kuormittavat ympäristöt. Sisäisiä ärsykkeitä taas ovat muun muassa omat vaatimukset, huolet, nälkä, kipu, pelko, innostus.

Herkkä virittyminen ja siitä seuraava mahdollinen ylivirittyminen ja kuormittuminen liittyvät siis sekä negatiivisiin että positiivisiin ärsykkeisiin. Huomaan itse, että tarvitsen vastapainoksi rauhoittumista, jos olen ollut todella innoissani jostain asiasta, koska sekä mieleni että kehoni käyvät silloin helposti kierroksilla.

Mutta voiko herkästä virittymisestä olla vahvuudeksi? Sanoisin, että kyllä voi. Erityisherkillä on tarkemmat tuntosarvet sen suhteen, milloin mikäkin asia on liikaa tai liian kuormittavaa. Stressin säätelyä helpottaa, mitä aiemmin tuntee oman kuormittumisensa. Kun oppii tarkemmin tuntemaan omia rajojaan, pystyy myös nopeammin tekemään korjausliikkeitä.

3. Empaattisuus

Erityisherkät ovat saaneet syntymälahjana empatiakyvyn. Toisten tunteisiin eläytyminen on helppoa ja luonnollista. Osa herkistä saattaa kokea vetoa toisten auttamiseen, koska empaattisuus ja myötätunto on niin olennainen osa itseä. Koska maailmassa ei missään nimessä ole liikaa empatiaa ja myötätuntoa, tämä vahvuus erityisherkän kannattaa valjastaa käyttöön itselle sopivalla tavalla.

Empaattisuuteen liittyy erityisherkillä myös kyky liikuttua hyvistä, huonoista tai koskettavista asioista. Liikuttuminen purkaantuu usein itkuna. Itkuherkkyys ja silmien kostuminen ovat asioita, joista herkälle on mainittu useita kertoja, niin myös minulle. Itku voi olla erityisherkälle todella hyvä asia, sillä se on yksi parasympaattisen hermoston keinoista rauhoittaa keho ja mieli ja pyrkiä tasapainoon. Itkun jälkeen olo onkin yleensä fyysisesti raukea.

4. Vivahteiden vaistoaminen

Erityisherkät vaistoavat helposti erilaisia vivahteita. Tällaisia tilanteita voi olla vaikka ilmapiiri ja tunnelmat tai intuitiiviset tuntemukset siitä, miten tilanteessa kannattaa toimia. Herkkä esimerkiksi virittyy ja kuormittuu helpommin huonossa ilmapiirissä kuin ei-herkkä.

Kykyä lukea rivien välistä voi hyödyntää monin tavoin. Itse olen käyttänyt tätä vahvuutta hyväkseni rekrytoidessani työntekijöitä. Itselläni kesti tovi tajuta, minkä takia pidän rekrytointihaastatteluista. Myöhemmin ymmärsin, että pääsen niissä käyttämään intuitiotani ja herkkyyttäni vahvuutena, ja voin käyttää siitä saatavaa tietoa osana valintaa.

Olen myös alkanut käyttämään enemmän ja enemmän intuitiota päätöksenteossa elämääni liittyvissä kysymyksissä. Jos intuitiivinen tunne on hyvin vahva, uskon siihen täysin.

Kanna piirteesi ylpeydellä

Jos tunnistat olevasi erityisherkkä, kanna nämä ja muut sinulle ominaiset piirteet ylpeydellä. Tutkimuksissa on huomattu, että sekä eläimistä että ihmisistä noin 20 prosenttia on erityisherkkiä. Jos piirre olisi erityisen huono tai merkki heikkoudesta, evoluutio olisi jo varmaan tehnyt asialle jotain. Sen sijaan maailma tarvitsee ihmisiä, jotka ovat herkkiä ympäristölleen ihan yhtä lailla, kuin se tarvitsee ihmisiä, jotka eivät kiinnitä ympärillä oleviin yksityiskohtiin niin paljon huomiota.

Kysy itseltäsi aika ajoin, millaisten ilmapiirien ympäröimänä elät? Saatko käyttää aikaasi asioiden pohdiskeluun ja mielenkiinnon kohteisiisi? Pystytkö huolehtimaan siitä, että et kuormitu liikaa?

 

erityisherkkä vahvuudet

Lähteet:

Tiededokumentti: Erityisherkät

Heiskanen, Heli: Herkkyyden voima. Opas omannäköiseen elämään

 

Kuva: Lee Scott

hyvinvointi erityisherkka stressi ihmissuhteet
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *