Erityisherkkä voi kuormittua helpommin

Olet juuri viettänyt koko päivän messuilla hälinän ja ihmisvilinän keskellä. Tunnet energiasi olevan vähissä ja mielesi huutavan hiljaisuuden perään.
Silmäilet viikon tehtävälistaa keskellä kiireistä työpäivää ja tunnet, kuinka pulssisi kiihtyy ja kehosi jännittyy. Tuntuu, ettet saa aloitettua oikein mitään työtehtävää, vaan hypit levottomasti tehtävästä toiseen.  
Jokaisella erityisherkällä on omat jaksamisen rajansa, ja tietyt tekijät kuormittavat toisia herkkiä enemmän kuin toisia. Huomion kiinnittäminen ajoissa ylivirittymisen merkkeihin auttaa säätelemään stressiä paremmin.  

Erityisherkkää kuormittavia tekijöitä

Erityisherkällä synnynnäinen temperamenttipiirre sensitiivisyys on korkea. Sensitiivisyys voi tulla esiin aistiherkkyytenä ja/tai sosiaalisena herkkyytenä, joka näkyy esimerkiksi kykynä lukea toisten ihmisten tunnetiloja. Korkeaa sensitiivisyyttä voi pitää vahvuutena, mutta samalla herkkä saattaa kuormittua erilaisista sisäisistä ja ulkoisista ärsykkeistä helpommin.
Erityisherkkä voi kuormittua esimerkiksi seuraavista asioista:
  • paljon tekemistä, liian tiukat aikataulut
  • paljon ärsykkeitä (melua, tavarasotkua)
  • paljon sosiaalista kanssakäymistä / väenpaljous / turvaton ilmapiiri
  • paljon suorituspaineita tai vaatimuksia
  • paljon uusia asioita yhtä aikaa (myös innostavat asiat)

Huomaa kuormittuminen ajoissa

Stressituntemuksia ei tarvitse pelätä, mutta kun oppii tunnistamaan kehon ja mielen kuormittumisen merkkejä, voi myös kiinnittää aiemmin huomiota rauhoittumiseen ja palautumiseen. Kuormittumisen huomaaminen ajoissa on ehdottomasti etu, sillä mitä aikaisemmassa vaiheessa kuormittumisensa huomaa, sitä helpompaa stressiä on säädellä.

Liiallinen stressi näkyy meissä kaikissa hieman eri tavoin. Alla on lueteltu joitain yleisiä ylivireyden merkkejä:

  • ärtyneisyys, hermostuneisuus
  • vaikeus keskittyä
  • kehon jännittyminen
  • pinnallinen hengitys
  • yliaktiivisuus, sähläys
  • epäolennaisuuksiin jumiutuminen

Kehon jännittyminen voi näkyä esimerkiksi siten, että hartiat nousevat korviin, hampaat kiristyvät yhteen, vatsa käy kierroksilla. Yhtä lailla mielemme voi olla ylivirittynyt niin, että aivomme tuntuvat käyvän ylikierroksilla. Tunnistan itsessäni kuormittuneena myös voimakkaan tarpeen olla itsekseni, ilman vaatimuksia.

Lataa akkua säännöllisesti

Erityisherkän on erityisen tärkeää muistaa ladata akkuaan säännöllisesti. Jos mahdollista, päivittäiset palautumisen hetket hiljaisuudessa ja omassa rauhassa voivat tehdä ihmeitä. Kun mieli tuntuu käyvän ylikierroksilla, kävelylenkki tai oleilu rauhallisessa ympäristössä voi auttaa.

Mielen kierroksia voi saada alas myös jokin hieman keskittymistä vaativa mukava tekeminen, jossa mieli rentoutuu. Mikä tahansa oma keino rauhoittua on yleensä hyvä. Pääasia on, että raivaa rauhoittumiselle aikaa säännöllisesti.

Käytän itse myös seuraavaa keinoa: kun tekemistä on paljon ja karuselli kiihtyy, hiljennän vauhtia. Eli toisin sanoen, mitä kiireempi on, sitä rauhallisemmin yritän asiat tehdä. Tällä keinolla pystyn rauhoittamaan kehoani ja mieli pysyy paremmin keskittyneenä yhteen tehtävään kerrallaan.

Omien rajojen asettamista eli jämäkkyyttä kannattaa myös harjoitella. Erityisherkän empatiakyky voi kääntyä kuormittavaksi tekijäksi, jos muita yrittää aina auttaa yli oman jaksamisen. 

Lue myös:

Herkkä tarvitsee aikaa ja tilaa latautua

Huolehditko muiden hyvinvoinnista itsesi kustannuksella?

Omien rajojen vetäminen tukee hyvinvointia

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

erityisherkkä ja stressi

Kuva: Edu Grande

hyvinvointi mieli stressi erityisherkka
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *