Introvertin vastavoima kiireelle ja kovalle tahdille

Mitä enemmän yhteiskunta ympärillä kiihdyttää vauhtia, sitä enemmän tulee halu omassa arjessa painaa jarrua. Tässä rytmin hidastamisessa introvertit ovat luontaisesti vahvoilla.

Introvertin vahvuudet ja kiire

Introvertin vahvuuksia ovat asioihin syventyminen ja rauhallinen tekemisen rytmi. Ne ovat suoranaisia vastavoimia kiireelle. Ei kukaan pysty samaan aikaan syventymään ja kiirehtimään.

Läheskään aina ei olisi tarve tehdä nopeita päätöksiä tai tehdä ylipäätään asioita vauhdilla, deadlinet kiinni toisissaan. Sen sijaan kyky keskittyä ja syventyä ovat ominaisuuksia, joiden käyttämisestä on todellista hyötyä, etenkin kun tehdään pidemmän aikavälin päätöksiä tai päätetään isoista kokonaisuuksista. Ja keskittymiseen, syventymiseen ja harkitsemiseen tarvitaan kiireetöntä aikaa.

Tämä ei tarkoita, etteikö välillä pitäisi tehdä nopeita ratkaisuja tai että mitään ei voi tehdä nopeasti. Kyllä voi ja välillä täytyy ja on hyväkin tehdä asioita rivakasti pois alta. Mutta jos suurin osa päivittäisistä tekemisistä tehdään aikapaineessa, on seurauksena stressiä. Kenenkään hermosto ei kestä loputtomiin jatkuvaa sympaattisen hermoston aktivaatiota, jota kiire aiheuttaa. Stressin lisäksi käteen voi jäädä hätiköityjä ja huonosti tehtyjä tehtäviä ja päätöksiä.

Kiirehdintä kaiken lisäksi tarttuu. Kiiretartunnan saa helposti, oli introvertti tai ei. Kun toinen tulee kiireen kanssa hötkyilemaan, pitäisi itse olla tarkkana, että ei lähde kiirehdintään mukaan. Mitä rauhallisempana pystyy olemaan, sen paremmin saa pidettyä kiiretartunnan loitolla ja parhaimmassa tapauksessa vähentämään kiirehtijän kiirettä.

Kohti kiireetöntä olotilaa

Ehdotan ensisijaisesti kaikille introverteille kiireen boikotointia siinä määrin kuin se on suinkin mahdollista.

1. Mikä on kaikkein tärkeintä tällä hetkellä, tässä tilanteessa?

Keskittyminen tärkeimpään auttaa syventymisessä ja vähentää kiireen tuntua.

Keskittyminen käsillä olevaan tekemiseen tai asiaan ei vielä poista sitä, että tekemistä saattaa silti olla liikaa. Välillä voi pysähtyä miettimään tarkemmin, millä asioilla on todellista vaikutusta hyvinvointiin, tekemisen laatuun, tavoitteisiin? Jos täytän päiviä tekemisillä niin että joudun jatkuvasti kiirehtimään, edistääkö se hyvinvointiani? Vaikuttaako kiirehdintä lopulta kielteisesti tekemisiini tai ihmissuhteisiini?

2. Kiirehdinkö turhaan?

Turhaan kiirehtiminen on hirveän helppoa. Turhan kiireen karsimiseksi on tarkkailtava sekä omaa toimintaansa että toisten. Jos on tottunut kiirehtimään tai jos ympärillä olevat kiihdyttelevät jatkuvasti, voi joutua useamman kerran päivässä painamaan jarrua ja rauhoittamaan omaa tahtiaan.

Tahdin rauhoittamisessa voi auttaa jo pelkästään se, että hengähtää muutaman kerran syvään ja kiinnittää hetkeksi huomion fyysiseen ympäristöönsä.

3. Lisää hitaita tekemisiä

Itselleen kannattaa haalia tekemisiä, joissa ei ole mahdollista kiirehtiä. Siis juuri niitä, joissa pääsee syventymään ja keskittymään ja parhaimmassa tapauksessa uppoutuu niin, että ajantaju häviää. Silloin myös kiire häviää.

Kun päivän aikana tai edes viikoittain tekee jotain sellaista, jossa tekeminen on hidasta ja keskittynyttä, se voi vaikuttaa niin, että kiirehdintä vähenee myös muuna aikana ja toisenlaisessa tekemisessä.

Lue myös:

Viekö kiireinen arki ja stressi kyvyn keskittyä?

Introvertti, luo itsellesi sopiva arki

Muiden hyvä elämä ei välttämättä ole sitä sinulle

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

introvertti kiireen vähentäminen

Kuva: Milan Popovic

hyvinvointi stressi mieli tyohyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *