Kohti omannäköistä elämää (osa 2/2): Löydä vahvuutesi ja oma voimasi

Kasvaaksemme ja kehittyäksemme emme tarvitse väkisin puskemista tai operoimista paniikkialueella. Sen sijaan parhaimman maaperän tekemisiimme saamme rauhallisesta tilasta, jossa ajurina ei ole pelko ja väkinäinen asioiden tavoittelu.

Missä energiasi virtaa vapaasti?

Omia vahvuuksia etsiessä ensimmäiseksi voi hahmotella erilaisia asioita, jotka herättävät kiinnostusta ja uteliaisuutta.

Millainen tekeminen tai mitkä aihesisällöt tuntuvat erityisen puoleensavetäviltä? Liittyvätkö ne arvoihisi tai elämänkokemuksiisi? Vai oletko vain sattumalta kiinnostunut tai innostunut jostain, josta haluat oppia lisää ja jossa haluaisit kehittyä? Mitä asioita tekisit ja mihin käyttäisit aikaasi, jos raha ei olisi este? 

Seuraavaksi voi miettiä, millaiset tavat tehdä asioita tuntuvat erityisen luontevilta. Jos mietit elämääsi taaksepäin, millaisten tekemisten parissa olet tuntenut olevasi kuin kala vedessä?

Viimeiseksi voi pohtia, millaisten tekemisten pariin uppoutuu niin, että ajantaju ja oman itsen tarkkailu häviää? Tällainen flow-kokemus on nautinnollinen keskittymisen tila, jossa energia tuntuu virtaavan vapaasti.

Jos et oikein tiedä, millainen tekeminen innostaisi ja tuntuisi hyvältä ja omalta, kokeile kaikenlaista. Jos kokeilemasi asia tuntuu vain kivireen perässä vetämiseltä, kokeile jotain muuta.

Käytä vahvuuksiasi ja rauhallista energiaa

Tekeminen luonnistuu ja energia virtaa parhaiten silloin, kun olemme rauhallisessa tilassa. Kun suuntaamme tekemisemme vahvuuksiin ja omien arvojen viitoittamalle tielle, pääsemme lähemmäksi rauhallista energiaa.

Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että itselleen ei tee omista mielenkiinnon kohteistaan tiukkoja tavoitteita ja suoritteita. Jos omien vahvuuksien käyttämisessä lipsahdetaan suorittamisen puolelle, rauhallinen energia saattaakin kääntyä haitalliseksi stressiksi ja jo kohta mailaa puristetaan liian kovaa. Saamme tietenkin asioita tehtyä tiukasti suorittamalla ja pelkällä tahdonvoimalla, mutta silloin hintana on yleensä kehomielen stressitila.

Rauhallisessa energiassa tuntee olevansa keskittynyt ja rento. Tällaiselle tilalle on luonteenomaista se, että olemme läsnä ja keskitymme yhteen asiaan kerrallaan. Rauhallisessa tilassa on parhaimmat mahdollisuudet kasvulle ja kehitykselle.  Se tuntuu jokseenkin tältä:

  • Levollinen, tyytyväinen olotila.
  • Tuntuu, että energia virtaa.
  • Teet asioita rauhallisesti, kiireettä.
  • Tekeminen ei tunnu puristavalta suorittamiselta.
  • Elämässä on iloa.

Samalla kun tekee omien vahvuuksiensa suuntaisia valintoja, on hyvä pitää mielessä, että mikään ulkoinen saavutus ei takaa onnellisuutta tai tyytyväisyyden tunnetta. Sen sijaan huomio ja tavoitteet kannattaa kohdistaa sisäisten tunnetarpeidemme vaalimiseen, kuten mielenrauhaan, iloon ja yhteenkuuluvuuden tunteisiin.

Lue myös:

Kohti omannäköistä elämää (osa 1/2): Karsi, rauhoita ja kirkasta johtotähti

Tee asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joista nautit!

Omaa aitoutta on tärkeää vaalia

Millainen työ sopii introvertille?

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

omat vahvuudet

Kuva: Clement Falize

hyvinvointi stressi mieli onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *