Hyvät tunnekokemukset vähentävät stressiä

Hyvien hetkien nautiskelusta on muodostunut tapa, jota pidän yllä tietoisesti. Olen pysähtynyt, aistinut ja imenyt itseeni eri tilanteisiin liittyviä tunteita ja kuvia. Jälkeenpäin olen palannut lukuisia kertoja mielessäni näihin tunnelmiin.

Vastaanota hyvää

Aivoissamme on ns. kielteinen vinouma, jonka tarkoituksena on auttaa meitä selviytymään. Aivot havaitsevat ja muistavat kielteisiä ja uhkaavia kokemuksia helpommin, jotta muistaisimme mahdollisen uhan myöhemmin. Valitettavasti tämä kielteinen vinouma aiheuttaa myös paljon turhia stressihälytyksiä, joissa henkemme ei ole uhattuna.

Neuropsykologi Rick Hanson ehdottaa kirjassaan Sisäsyntyinen onnellisuus, että meidän kannattaa tietoisesti vastaanottaa hyvää, jotta voisimme lisätä aivoissamme myönteisyyteen ja tyytyväisyyteen liittyviä hermoyhteyksiä.

Hyvää voi vastaanottaa esimerkiksi näin:

  1. Huomaa jokin miellyttävältä tuntuva kokemus. Se voi olla mikä tahansa arkipäivän tapahtuma. Siihen voi liittyä ihmisiä, läheisyyttä tai se voi olla kokemus joka luo turvallisuuden tunnetta tai tuo mielihyvää.
  2. Uppoudu tähän kokemukseen kaikilla aisteillasi ja nautiskele siitä tietoisesti, jotta se jää mieleesi. Pysyttele olotilassa 5-10 sekuntia tai pidempään.

Hyvän vastaanottaminen on tarkoituksellista myönteisten kokemusten tallentamista, mutta se ei ole mielihyvän jahtaamista tai ikävien ja kipeiden asioiden torjumista.

Tee hyvää muille

Hyviä ja myönteisiä tunnekokemuksia voi lisätä myös tekemällä hyvää muille. Hyvää voi tehdä lukemattomilla eri tavoilla, mutta se ei ole jatkuvaa muiden tarpeiden tyydyttämistä tai omien neuvojen tyrkyttämistä.

Hyvä teko voi olla vaikka pieni ystävällinen ele arjen keskellä, hymy tai toisen kohtaaminen hyväksyvästi ja läsnäolevasti. Rauhallisen läsnäolon lisääminen arjen kohtaamisiin saattaa olla yllättävän tehokas vastalääke stressille.

Muistele hyviä tunnekokemuksia

Voimme myös muistella hyviä tunnekokemuksia ja uppoutua niiden tunnemaailmaan.

  1. Muistele jotain tilannetta, ihmistä, eläintä, paikkaa, missä tunsit rauhallisuutta, tyytyväisyyttä, rakkautta, kiitollisuutta, turvaa.
  2. Oleskele tämän muiston tunnelmissa hetki. Voit laittaa halutessasi silmät kiinni ja uppoutua muiston mielikuvaan ja tunnelmiin.

Vastaanottamalla ja tekemällä hyvää ja muistelemalla hyviä tunnekokemuksia voimme vahvistaa ja rauhoittaa itseämme ja käyttää niitä vastalääkkeenä arjen stressaaviin tilanteisiin.

Lue myös:

Kiitollisuus on voimavara ja toimii puskurina stressille

Millä tavoin myönteisiä tunteita voi luoda?

Kehomielen stressi (osa 3/3): Mielikuvaharjoitus

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

Hanson, R. Sisäsyntyinen onnellisuus. Tyytyväisyyden, tyyneyden ja itseluottamuksen uusi neurotiede. (Viisas Elämä)

Kuva: Gary Cartagena

hyvinvointi stressi mieli ihmissuhteet
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *