Kehomieli-menetelmiä stressin vähentämiseen (osa 2/3)

Tässä kirjoituksessa esittelen kolme erilaista harjoitusta, jotka voivat vähentää stressiä kehon ja mielen tasolla.

Parhaimman avun harjoituksesta saa, kun ajurina sen tekemiseen toimii halu ja harjoituksen tuoma hyvä olo, eikä pakko. Voi myös olla, että tietyssä tilanteessa jokin näistä menetelmistä tuntuu tuovan apua ja toisessa tilanteessa ei. Sen takia en yleensä minkään harjoituksen tai menetelmän kohdalla ajattele, että jotain pitäisi välttämättä tehdä päivittäin, jotta siitä olisi apua.

1. Tunnekokemukset-harjoitus

Ennen harjoituksen tekemistä: 

  • Joskus on helpompi keskittyä mielikuviin ja päästä rentoutuneeseen tilaan, jos taustalla soi jokin rauhoittava instrumentaalimusiikki. Voit etsiä YouTubesta sinua miellyttävän ja rauhoittavan taustamusiikin esimerkiksi hakusanoilla: relaxing music, meditation music, nature sounds tai 528 hz music.
  • Etsi itsellesi häiriötön tila.

Tunnekokemukset -harjoitus: 

1. Ota mukava asento. Hengähdä syvään. Ota mieleesi se asia, mikä sinua tällä hetkellä stressaa tai kuormittaa kaikkein eniten. Millaisia tunteita tämä asia sinussa herättää? Se voi olla esimerkiksi ärtymystä, vihaa, pelkoa, häpeää. Saatat tuntea sen jännityksenä tai kireytenä jossain päin kehoa tai painona rinnassa.

2. Hengähdä taas syvään. Ota sitten mieleesi jokin myönteinen muisto tilanteesta, jossa sinulla oli hyvä olo ja jossa koit rauhaa ja tyyneyttä. Tunnetta, että kaikki on juuri nyt hyvin. Pidä tällainen muisto tai muistot mielessäsi koko harjoituksen ajan. Voit ikään kuin katsella elokuvaa, joka täyttyy näistä muistoista. Tärkeintä on yrittää tuntea rauha ja levollisuus tai kiitollisuus.

Voit tehdä harjoitusta noin 10 minuuttia tai pidemmänkin ajan, jos haluat. Älä kuitenkaan laita ajastinta soimaan, vaan lopeta sitten kun lopetat.

2. EFT (Emotional Freedom Techniques)

EFT-menetelmä on tunteiden vapauttamiseen tähtäävä kehomieli-tekniikka. Menetelmällä on saatu vähennettyä useita psyykkisiä ja fyysisiä oireita ja saatu helpotusta esimerkiksi masennukseen.

EFT-menetelmää voi kokeilla mihin tahansa stressiä aiheuttavaan ongelmaan, oli se sitten jokin fyysinen oire, epämiellyttävä tunne tai jokin vaikea tilanne elämässä. Yleisohjeen EFT-menetelmän kokeiluun löydät täältä.

3. Mind Body Bridging -harjoitus

Voit kokeilla mihin tahansa stressaavaan asiaan psykiatri Stanley H. Blockin kollegoineen kehittämää Mind Body Bridging -menetelmää.

Ennen harjoituksen tekemistä: 

  • Tarvitset kaksi tyhjää paperia ja kynän.
  • Etsi itsellesi häiriötön tila.

Mind Body Bridging -harjoitus:

Ota kynä ja paperi, ja kirjoita paperin keskelle sinua stressaava asia. Kirjoita paperille suodattamatta kaikki ne ajatuksesi ja tunteesi, mitä tähän stressaavaan asiaan liittyy. Voit myös huomioida, jos tunnet jännityksiä tai kireyksiä kehossasi ja kirjoittaa ne paperille. Laita sitten paperi hetkeksi pois.

Ota hyvä asento. Hengitä rauhallisesti omaan tahtiisi. Voit pitää silmiä kiinni. Kiinnitä huomiota taustaääniin, kuten erilaisten laitteiden hurinoihin, autojen tai luonnon ääniin ulkona. Tunne kehosi tuolissa, jalkapohjat lattiassa. Voit ottaa halutessasi sormien väliin palan vaatetta, kynän tai muun esineen ja tunnustella sitä.

Kun tunnet olosi täysin rauhalliseksi, ota uusi paperi, ja kirjoita sen keskelle uudestaan sama huolen aiheuttaja. Kirjoita asiaan liittyviä ajatuksia paperille rauhoittuneessa tilassa. Huomaatko eroa ensimmäisen ja toisen paperin sisällön välillä?

Lue myös

Murehditko etukäteen tulevaa?

Kun pää on liian täynnä tehtäviä ja suunnitelmia

Stressin oireita ja stressitekijöitä (osa 1/3)

Seuraa blogia Facebookissa

kehomieli-menetelmiä stressin vähentämiseen

Kuva: Lucas Ludwig

hyvinvointi stressi mieli
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *