Mitä voimme oppia erakoilta?
Tätä blogia tai kirjaani lukeneet tietävät, että olen introvertti, joka saa energiaa itsekseen olemisesta. Huomaan myös ihailevani ja arvostavani ihmisiä, jotka tekevät elämässään omannäköisiä ratkaisuja, vaikka ne valtaväestön tai jopa ystävien ja sukulaisten mielestä olisivat outoja valintoja. Ei siis kai ihme, että hullaannuin erakoista kertovasta kirjasta.
Erakon elämää
Luin äskeittäin ilmestyneen, Milla Peltosen kirjoittaman kirjan Erakot – Omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita. Ahmin kirjan nopeasti kannesta kanteen. Ensinnäkin, kirjan aihe oli äärimmäisen mielenkiintoinen. Toiseksi, se oli hyvin kirjoitettu tarinallinen tietokirja. Kirjassa ei nostettu erakoiden elämäntapaa jalustalle, mutta ei myöskään ihmetelty, kuinka joku voi elää niin eri tavoin kuin valtaväestö.
Jos erakkous on jollekin tarkoittanut sulkeutunutta, metsän keskellä asuvaa mörrimöykkyä, niin viimeistään tämän kirjan myötä sana saa aivan uuden merkityksen. Erakko ei tarkoita sulkeutunutta metsäläistä, vaan ihmistä, joka esimerkiksi kaipaa rauhallisuutta ja aikaa ja tilaa olla itsekseen. Erakon elämä voi olla yksinkertaista ja samalla hyvin tyydyttävää ja merkityksellistä.
Luen ja katson aina tällaiset yksinkertaisempaa elämäntapaa viettävien ihmisten tarinat, kun vain suinkin sellaisia löydän. Erakot-kirjan ansioksi voi sanoa senkin, että kirjaan oli koottu tv-dokumentteja, radiohaastatteluja, verkkosivuja ja romaaneja aiheeseen liittyen. Kun kirja oli luettu, saatoin jatkaa suorilta lähteissä oleviin aineistoihin.
Oppeja erakoilta
Entä millaisia oppeja voisi erakoilta poimia? Useitakin, mutta tässä muutamia:
1. Vähemmällä pärjäämisen taito
Vaikka emme eläisi (tai haluaisi elää) lähellekään erakkona tai askeettisissa oloissa, voimme opetella pärjäämään vähemmällä. Ensin tulee mieleen jatkuva uuden tavaran ostaminen. Olemme oppineet uuden tavaran tuottamaan mielihyvään. Sen sijaan, että aina ostaisimme uutta, voisimme katsoa jo omistamaamme uusin silmin.
Miten tavaroita voisi käyttää uusin tavoin? Minkä saisi korjaamalla kuntoon? Voisiko olemassa olevia vaatteita eri tavoin yhdistelemällä saada samaa mielihyvää, kuin uutta ostamalla? Tai löytyisikö kirpputorilta asuste, joka toisi eloa vaatekaapin sisältöön?
Vähemmällä pärjäämisen taito ulottuu tietenkin tavaraa pidemmälle. Omia kulutustottumuksiaan on välillä hyvä pysähtyä pohtimaan. Mihin asioihin kuluttaminen ja missä määrin tuo elämäämme aidosti merkitystä ja tyydytystä?
2. Yhteispeliä luonnon kanssa
Erakoista suuri osa asuu enemmän tai vähemmän luonnon läheisyydessä. Vaikka asuisimme kaupungissa, voimme hakeutua luonnon äärelle ja nauttia sen tuomasta rauhoittavasta voimasta. Luonnossa oleskelu laskee tehokkaasti stressihormonitasoja ja antaa yleensä sopivaa perspektiiviä elämän eteen tuomiin murheisiin. Luonnon eläimiä tarkkailemalla voi saada rutkasti hyvää mieltä.
Luonnosta saa elimistön bakteerikannalle suotuisia mikrobeja ja kesällä voi kerätä villivihanneksia, marjoja ja sieniä syötäväksi. Luontoa voi tuoda kotiin vaikka istuttamalla hyötykasveja parvekkeelle tai ikkunalaudalle.
3. Yksin oleminen ei ole synonyymi yksinäisyydelle
Erakoiksi tai ylipäätään omiin oloihin vetäytyvä ja yksin olemisesta nauttiva on todennäköisesti luonteeltaan introvertti. Se että asuu yksin tai vaikka hieman eristyksissä muista ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihminen olisi immuuni yksinäisyydelle.
Kirjassa esitellyt erakotkin pitivät yhteyttä tai kommunikoivat muiden ihmisten kanssa, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Yksin elävä voi nauttia suuresti siitä kaikesta ajasta, jonka saa omien ajatustensa kanssa olla. Mutta kukaan ei pidä yksinäisyyden tunteesta.
4. Oma elämäntapa saa poiketa toisten odotuksista
Joskus omat toiveet ja mieltymykset siitä, millä tavoin elää arkea, poikkeavat valtavirran ajatuksista. On hyvin helppoa joutua huomaamattaan erilaisten odotusten ja ennakko-oletusten imuun ja hukata omannäköinen suunta. Jos haluaa elää ja toimia jollain lailla eri tavoin kuin muut, on ehkä kestettävä ja siedettävä ihmettelyä, kulmien kohottelua, suostuttelua, joskus jopa selän kääntämistä.
Kuitenkin itsensä näköisten valintojen tekeminen auttaa meitä voimaan hyvin. Ja kun voimme hyvin, on suuri todennäköisyys sille, että haluamme jakaa tästä hyvinvoinnista tavalla tai toisella myös muille.
Lue myös:
Muiden hyvä elämä ei välttämättä ole sitä sinulle
Viekö kiireinen arki ja stressi kyvyn keskittyä?
Henkinen energia lisää hyvinvointia
Seuraa Stressitohtoria Facebookissa
Kuva: Sergei Akulich