Stressin vähentämisen ei pitäisi muuttua suorittamiseksi

Pahimmillaan stressin vähentämisestä voi tulla sellaista suorittamista, joka jopa lisää kuormitusta. Tietyt stressin säätelyn liittyvät keinot ovat saaneet enemmän näkyvyyttä, jolloin niitä saatetaan pitää tavoiteltavana ihanteena ja ainoina oikeina tapoina vähentää stressiä.

Parhaimmat keinot stressin vähentämiseen ovat kuitenkin sellaisia, jotka sopivat itselle ja omaan elämäntilanteeseen.

Kun stressin säätely muuttuu suorittamiseksi

Jos ympäristö viestittää jatkuvasti, että itsestään huolehtivan ihmisen kuuluu elää tietyllä tavalla tai tehdä tiettyjä asioita hyvinvointinsa ja stressin vähentämisen eteen, paine toimia samalla tavalla voi olla suuri.

Kun joogatunneille raahaudutaan väkisin, meditoinnista yritetään tehdä täydellistä tai erilaisten mittareiden annetaan kertoa, miten kuuluisi elää, hyvä tarkoitus voikin kääntyä itseään vastaan.

Saattaa syntyy häpeä siitä, että vaikka tein kaiken “oikein”, en siltikään onnistunut vähentämään stressiäni tai välttämään uupumista. Silloin voi myös olla iso kynnys myöntää olevansa väsynyt, pahoinvoiva ja tarvitsevansa apua.

Jos tuntee olevansa kuormittunut, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa, mitä stressitekijöitä voisi karsia kokonaan tai edes hetkeksi aikaa elämästään. Yleensä jotain löytyy aina. Jos vapaa-ajalla päällimmäinen ajatus on, että miten palaudun jotta jaksan seuraavan työpäivän, saattaa työ olla liian kuormittavaa.

Sen jälkeen voi pohtia, millainen tekeminen tai oleminen rentouttaisi ja virkistäisi itseä kaikkein parhaiten. Kunkin ihmisen palautuminen riippuu sekä yksilöllisistä mieltymyksistä ja ominaisuuksista, sekä siitä, millaista työtä tekee.

Mikä saa sinut rentoutumaan ja virkistymään?

Lähes mikä tahansa asia, mikä rentouttaa, saa irroittautumaan työasioista ja minkä jälkeen kokee virkistyvänsä, on hyvä keino palautua psykologisesti. Usein sellainen tekeminen, johon uppoutuu tai joka tuottaa mielihyvää, toimii hyvin. Jos joku saa etäisyyttä työasioihinsa esimerkiksi lempisarjaansa katsomalla, se ei ole yhtään sen huonompi keino palautua kuin jokin toinen.

Psykologi ja tutkija Anniina Virtanen on kirjoittanut kokonaisen kirjan verran asiaa psykologisesta palautumisesta. Kirjasta löytyy harjoitus, jonka avulla voi pohtia, millaiselta voisi näyttää itselle mielekäs vapaa-aika. Tässä harjoitus hieman lyhennettynä versiona:

  1. Kuvittele ja kirjoita, millaista vapaa-aikasi olisi ihanteellisimmillaan vuoden kuluttua. Kirjoita vapaasti mielikuvitustasi käyttäen, mutta mahdollisimman konkreettisia asioita. Unohda suositukset ja muiden tekemiset. Mitä teet? Oletko yksin vai jonkun kanssa? Millaisia tunteita tunnet?
  2. Pohdi, miten nykyinen vapaa-aikasi eroaa tästä kirjoittamastasi ihanteellisesta vapaa-ajasta?
  3. Kirjoita seuraavaksi siitä, millaista vapaa-aikasi on vuoden kuluttua, jos et tee mitään muutoksia nykyiseen tilanteeseen.
  4. Tarkastele kumpaakin tekstiä ja pohdi, millaisia konkreettisia muutoksia voisit tehdä rakentaaksesi vapaa-ajastasi mielekkäämpää.

Lue myös

Kun elämäntapa uuvuttaa

Muiden hyvä elämä ei välttämättä ole sitä sinulle

Tee asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joista nautit!

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

rentoutuminen palautuminen

 

Kuva: Slava Stupachenko

hyvinvointi stressi mieli palautuminen
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *