Myös unelmatyössä voi uupua

Silja on tehnyt paljon töitä päästäkseen siihen tilanteeseen, missä hän nyt on: unelma-ammatissaan, jossa voi toteuttaa itseään joka päivä. Hän tuntee olevansa etuoikeutettu.

Vaikka Silja aloittaa mielellään päivän työt, aamuista on tullut tahmeita. Väsymys tuntuu jo herätessä ja jatkuu päivän mittaan. Ihan kuin keho painaisi enemmän, pitäisi käsijarrua päällä. Päätä on myös särkenyt tavanomaista useammin. 

Miten unelmatyö voi johtaa uupumiseen?

Pitkittyneen stressin ja siitä seuraavan uupumuksen voi ymmärtää helposti, jos työssä on ollut eri tavoin hankalaa ja useita kuormitustekijöitä. Sen sijaan voi olla vaikeampi tunnistaa ja hyväksyä, että uupuu unelmatyöstään tai työstä, jonka kokee merkitykselliseksi.

Saatamme ajatella, että emme kuormitu, koska teemme niitä töitä joita haluamme tehdä. Työpäivien pidentäminen ei haittaa, koska työ on mieluisaa. Koemme olevamme todella onnekkaita, kun saamme tehdä työtä, joka tuo merkityksen tunteen. Unelmatyöhön pääseminen voi lisäksi olla vuosien puurtamisen tulosta.

Näihin tekijöihin nähden on hyvin ymmärrettävää, että ohitamme stressistä kertovia merkkejä, emmekä halua hyväksyä sitä, että tahtia pitäisi hidastaa. Väsymisen ja stressin tunnustaminen saattaa tuntua jopa hävettävältä, jos teemme työtä jota haluamme tehdä ja johon moni muu ehkä toivoisi pääsevänsä.

Palautumista ja työ toimeentulon lähteenä

Hakeutuminen itselle mielekkääseen ja omaan elämäntilanteeseen sopivaan työhön kannattaa aina. Kaksi seikkaa olisi silloinkin hyvä pitää mielessä:

Palautumista tarvitaan myös unelmatyöstä. 

Vaikka työ olisi kuinka mukavaa, ihmisen fysiologia ei muutu: palautumista tarvitaan silti.

Palautuminen tarkoittaa kehon vireystilan laskemista niin, että parasympaattinen hermostomme aktivoituu. Tähän saattaa riittää rauhoittuminen iltaa kohden ja hyvät yöunet. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä enemmän tai kauemmin on ollut stressiä, sitä enemmän tarvitaan aikaa palautumiselle.

On hyvä muistaa, että stressi ei ole pelkästään sitä mikä tuntuu ikävältä, vaan myös sitä, mikä saa sympaattisen hermostomme aktiiviseksi. Hermosto ei piittaa siitä, teemmekö unelmatyötä vai jotain satunnaista hommaa palkan takia.

Mistä sitten tietää, mikä on liikaa, milloin tahtia pitää rauhoittaa? Ainakin siitä, että tunnistaa itsessään stressin oireita, esimerkiksi tällaisia:

  • ärtyneisyys
  • tunteiden ailahtelu
  • muistivaikeudet
  • ylikierroksilla käyminen
  • säryt (päänsärky ja selkäsäryt yleisiä)
  • kehon lisääntyvät lihasjumit
  • sydämentykytykset ja muljahtelut
  • vatsavaivat
  • väsymys
  • univaikeudet
  • selittämättömät, yllättävät iho-oireet
  • alentunut vastustuskyky, esim. jatkuvat flunssa

Stressi oirehtii aina jollain tapaa ennen kuin se muuttuu uupumukseksi. Uupumuksen rajamailla oleva voi käydä ylikierroksilla ja pystyy ehkä vielä toimimaan jollain tapaa. Jos sama tahti jatkuu silti, jossain vaiheessa kehon stressijärjestelmä todennäköisesti häiriintyy. Silloin sängystä ei enää nousta tuosta vaan.

Työ saa olla pelkästään toimeentulon lähde. 

Unelmatyöstä on niin paljon puhetta, että se voi aiheuttaa stressiä ja paineita: ympärillä leijuu ajatus työstä suurena intohimona, vaikka jo ihan pelkän palkan takia tehtävää työtä voi olla vaikeaa saada.

Työ vie suuren osan ajastamme ja osittain tähän seikkaan perustuu tietenkin argumentointi mielekkään työn puolesta. Tiedetään myös, että työn kokeminen merkitykselliseksi parantaa työhyvinvointia. Omien arvojen mukaiseen ja itselle mieluisaan työhön kannattaa pyrkiä, mutta elämän tarkoituksen tai mielekkyyden kokemuksen ei tarvitse välttämättä mahtua palkkatyön sisälle:

Helsingin Sanomien haastattelussa eräs siivoustyöllä palkkansa tienaava esikoiskirjailija kertoo, että siivoustyö tukee hänen kirjailijuuttaan. Fyysisen työn aikana aivot saavat työstää rauhassa keskeneräistä tekstiä. Uskon, että hänen tapauksessa mielekkyys syntyy enemmän kirjailijuudesta kuin siivoustyöstä, vaikka elanto tulee jälkimmäisestä.

Lue myös:

Tee stressistä viisas ystävä, jota kuuntelet

Jos palautuminen jää, uupumus voi yllättää

Seuraa blogia Facebookissa

uupuminen työssä

Kuva: Thought Catalog

hyvinvointi stressi uupumus tyouupumus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *