Mitä voisimme oppia lomasta ja siirtää siitä arkeen?

Rakastan kesälomaa. Ja sitä tunnetta, kun aidosti unohtaa, mikä viikonpäivä on. Voi elää spontaanisti ja päättää sään mukaan, mitä tekee vai tekeekö mitään. Ajattelin, että tällä kesälomalla aion tunnustella sitä, mikä lomassa on erityistä ja ihanaa verrattuna arkeen. Pidänhän minä arjestakin, mutta välillä se meinaa hallita liian harmaana. Mitä jos loman hyvää tekevässä vaikutuksessa on jotain sellaista, jonka voisi siirtää arkeen? Sillä arkea elämme vuodessa niin paljon enemmän kuin lomaa.

Väljä aikataulu auttaa hengittämään

Yksi loman ehdottomasti parhaista puolista verrattuna arkeen on väljä aikataulu. En lataa arkea täyteen kaikenlaista menoa ja toimintaa koska tiedän, että tarvitsen aikaa rauhoittumiseen. Silti arki tuntuu joskus liian nopeatahtiselta. Osan tästä selittää se, jos työpäivät ovat perä jälkeen kovin aikataulutettuja. Silloin tunne oravanpyörässä juoksemisesta valtaa helpommin myös vapaa-ajan.

Työpäivän jälkeen taas huomaan kiirehtiväni ruuanlaitot ja muut arjen rutiinit, mahdollisimman nopeasti, jotta aikaa jäisi muuhunkin. Nyt olen alkanut miettimään, että tämä kiirehtiminen ei välttämättä ole kovin viisasta. Nimittäin kiirehtimällä luon itse itselleni sen olotilan, että on kiire ja pitäisi nopeasti saada hommat hoidettua. En millään usko, että rauhallisesti tehtynä arjen tehtävät veisivät juurikaan enempää aikaa, kuin kiireellä tehden. Olo voisi kuitenkin olla paljon parempi. Huomasin lomalla myös sen, että esim. siivoaminen ei tuntunut yhtään niin nihkeältä, kun sen sai tehdä ajan kanssa.

Näitä aion kokeilla:

  • Pyrin siihen, että en ylibuukkaa työpäiviäni. Kalenterista olisi hyvä jäädä aikaa myös yllättäville tehtäville, joita tulee aina.
  • Sekä töissä että kotona opettelen tekemään asioita rauhallisesti, jotta en loisi itse itselleni kiireen tuntua.
  • Jos arki tuntuu liian kiireiseltä, raivaan siihen aikaa. Keinolla millä hyvänsä.

Rutiinien rikkominen virkistää

Loma eroaa arjesta myös siinä, että yleensä tulee rikottua ainakin joitain rutiineja. Ja se jos jokin virkistää mieltä, että asioita tekee välillä eri tavoin. Minähän pidän rutiineista erittäin paljon, koska ne juuri helpottavat arkea ja tuovat enemmän aikaa kaikelle muulle kivalle. Silti sanoisin, että rutiinit on hyvä renki, mutta isännäksi kelvoton. Jos nimittäin arki tuntuu olevan yhtä samana toistuvaa rutiinia päivästä ja viikosta toiseen, niin kyllä siinä saattaa mieli alkaa kaipaamaan muuta.

Näitä aion kokeilla:

  • Vapaa-ajalla pyrin tekemään spontaanimmin juttuja, jos päivät tuntuvat toistuvan liian samankaltaisina. En juutu tiettyihin siivouspäiviin tai muihin perusrutiineihin.
  • Töissä aion tehdä enemmän etäpäiviä, jotka rikkovat arkiviikon erilaiseksi.

Innostuksen vaalimisella parempi arki

Olen yrittänyt tunnustella sitä, millä tavoin henkinen energiani lisääntyy lomalla verrattuna arkeen. Ja mikä tunne on vapauden tunteen lisäksi se, joka tuntuu lomaltaItselläni se on innostuminen, josta kirjoitin jo aiemmin. Innostuminen nimittäin lisää myös henkistä energiaa. Vaikka innostun tietenkin arkenakin, niin innostuksen vaaliminen ja sille ajan ottaminen helposti unohtuu arjen tohinoissa.

Näitä aion kokeilla:

  • Pidän huolen siitä, että annan aikaani innostuksen ja kiinnostuksen kohteilleni arjen keskellä, niin töissä kuin vapaa-aikana.
  • Seuraan sitä, mikä kuluttaa henkistä energiaani ja mikä lisää sitä. Pidän huolen, että henkisen energian budjetti pysyy edes suurimmaksi osaksi plussan puolella.
  • Huolehdin, että aikaa jää myös yksinoloon, koska se vaikuttaa hyvinvointiini.

Lue myös: 

Mikä kuluttaa tai lisää henkistä energiaasi?

parempi arki

Kuva: Pineapple Supply

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *