Miksi introvertin on hyvä tunnistaa olevansa introvertti?

Kun introvertti tunnistaa itsensä introvertiksi, moni sellainen asia voi saada selityksen, josta introvertti on aiemmin kärsinyt tai kokenut syyllisyyttä, huonommuutta, häpeää ja harmitusta.

Miksi kaipaan yksinoloa, vaikka minulla on ihana perhe? Miksi energiani hupenee nopeasti, kun joudun tekemään aikapaineessa useita asioita rinnakkain, vaikka kollegalle se ei näytä tuottavan vaikeuksia? Miksi keksin vasta nyt, mitä ajatuksia minulla on eilisessä kokouksessa puhutusta asiasta? 

Stressin säätely helpottuu

Yksi etu mahdollisen introverttiyden tunnistamisessa on stressin säätelyn helpottuminen. Se mihin kohtaan introvertti-ekstrovertti -jatkumoa sijoitumme vaikuttaa siihen, mistä asioista kuormitumme ja kuinka paljon tarvitsemme ja siedämme ulkoisia virikkeitä, tilanteita ja tapahtumia voidaksemme hyvin.

Usealla introvertilla on joitain samoja piirteitä, joiden huomioon ottaminen voi vähentää stressiä ja liiallista kuormittumista.

1. Ärsykkeiden karsiminen

Introvertin kuormitusta vähentää yleensä kaikenlaisten ulkoisten ärsykkeiden vähentäminen silloin, kun niitä on liikaa. Ärsykkeitä voivat olla esimerkiksi informaatio, ihmispaljous, äänet, sosiaalinen media, erilaiset virikkeet ja tapahtumat.

Kun introvertti tunnistaa olevansa introvertti, ulkoisten ärsykkeiden säätely on yksi vaikuttavimmista keinoista vähentää stressiä. Ärsykkeiden karsiminen voi tarkoittaa esimerkiksi hetken yksinoloa ja hiljaista ympäristöä. Tällä tavoin introvertti pystyy säätelemään hermostonsa tilaa, joka ylivirittyy liiallisista ulkoisista ärsykkeistä.

2. Rauhallinen tahti

Introvertti ei ole se, joka saa energiaa aikapaineesta. Introvertin vahvuudet ovat syventymisessä ja keskittymisessä. Kun introvertti ymmärtää, että hänen paras panoksensa ei ehkä tule esille nopeatempoisessa ympäristössä, hän voi muokata tekemisen tahtiaan rauhallisemmaksi tai etsiytyä rauhallisemman rytmin ympäristöihin.

3. Aikaa ajatteluun ja pään sisäisten asioiden järjestelyyn

Introvertin on saatava aikaa ajatella ja jäsennellä ajatuksiaan. Näin toimiessaan hän saa ikäänkuin “mielensä järjestykseen”, jolloin asiat tuntuvat selkeämmiltä ja hallittavimmilta. Introvertin tarve pohtia asioita itsekseen hieman kauemmin johtunee siitä, että introverttien aivot käsittelevät informaatiota eri tavoin kuin ekstroverttien aivot.

4. Harkittu riskinotto

Introvertti ei todennäköisesti ole se, joka haluaa hakea “vauhtia ja vaarallisia tilanteita” tai edes se, joka varaa spontaanisti lentoliput Aasian perimpään kolkkaan sen kummemmin asiaa miettimättä. Introvertti harkitsee asioita, sillä hän haluaa punnita riskit ja panokset suhteessa mahdolliseen mielihyvään.

Lupa olla oma itsensä

Sen lisäksi, että introvertti oppii säätelemään kuormittumistaan paremmin, hän voi myös suunnata tekemisiään enemmän itselle sopivaksi. Huolimatta siitä, että ympärillä olevat ihmiset saattavat olettaa tai odottaa jotain toisenlaista toimintaa. Se että antaa luvan olla oma itsensä, voi lisätä kummasti itseluottamusta.

  • Kun ajattelet erilaisia tekemisiä työssäsi tai vapaa-aikana, mistä tulee heti sellainen tunne, että tätä lisää!
  • Millaisissa tekemisissä voit kokea uppoutuvasi, mikä imaisee mukaansa?
  • Millaisen tekemisen jälkeen olet energinen?

Panosta näihin tekemisiin ja karsi mahdollisuuksien mukaan sellaisia tehtäviä pois, jotka selvästi aiheuttavat stressiä. Arki ei tietenkään ole yhtä flow-kokemusta ja mielekkäitä puuhia, mutta energiansa kannattaa suunnata niihin tehtäviin ja tekemisiin, joissa saa käyttää taipumuksiaan ja vahvuuksiaan hyväksi.

Jos tunnistat olevasi introvertti, anna itsellesi:

  • lupa olla välillä yksin,
  • lupa tehdä asiat omassa rytmissä,
  • lupa karsia kuormittavia ärsykkeitä,
  • lupa pohtia asioita itsekseen,
  • lupa harkita rauhassa ennen kuin toimit. 

Ja ennen kaikkea: anna itsellesi lupa olla oma itsesi.

Lue myös:

Mistä tietää, että on introvertti?

Introvertti tarvitsee aikaa ajatella yksin

Introvertti voi sulkeutua stressaantuneena

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

olenko introvertti

Kuva: Danielle Macinnes

hyvinvointi stressi mieli tyohyvinvointi
Kommentit (2)
  1. Minäkin kun jossakin vaiheessa hoksasin tämän piirteen itsessäni, laitoin oveen ”ei mainoksia” -lapun ja karsin itseni pois tarpeettomalta sähköpostilistoilta. Lakkasin tilaamasta mitään lehtiä kotiin. En kuunnellut meluavia, mainostavia radiokanavia. Oli pakko alkaa suojella itseään informaatiotulvalta ja aloin voida paremmin ja kuulla omia ajatuksiani. Silti olen sosiaalinen introvertti ja viihdyn ihmisten parissa, mutta palautumiseen pitää myös antaa aikaa, ei liian paljon menemisiä tai tapaamisia.

    1. Kiitos Nessu kommentista! Informaatiotulvalta suojautuminen on tosissaan hyvä keino karsia ärsykkeitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *