Neljä mielen keinoa stressin vähentämiseen

Mieli ja keho käyvät jatkuvaa vuoropuhelua ja vaikuttavat toinen toisiinsa. Aivan kuten kehon reaktioihin vaikuttamalla voi vähentää psykologista stressiä, mielen keinojen avulla voi säädellä fysiologista stressitilaa.

Stressiä tuottavia ajatuskuvioita

Meillä on useita ajatuskuvioita, jotka voivat aiheuttaa turhaa murehtimista ja stressiä. Murehtimiseen taipuvainen saattaa pyörittää mielessään kaikenlaisia kauhuskenaarioita siitä mitä kaikkea voi tapahtua, vaikka nämä tapahtumat eivät olisi edes todennäköisiä.

Ankara ja vaativa saattaa ruoskia ajatuksissaan itseään ja on vain harvoin tyytyväinen omiin suorituksiinsa. Sisäinen puhe voi sisältää sellaista kritiikkiä, että pienikin epäonnistuminen tuottaa häpeää ja itsesyytöksiä.

Joskus taas olemme niin sisällä arjen pienissä murheissa ja stressitekijöissä, että emme enää erota niiden mittakaavaa tai huomaa asioita, jotka ovat hyvin ja joista voimme olla tyytyväisiä.

Mielen keinoja vähentää stressiä

Erilaisten huolien ja stressitekijöiden kanssa ensimmäiseksi kannattaa tietenkin kysyä: voinko tehdä asialle jotain? Jos jotain, edes pientä, on tehtävissä asian ratkaisemiseksi parempaan suuntaan, aktiivinen tekeminen helpottaa usein heti oloa ja tietenkin auttaa itse ongelmassa. Yleensä jo päätös ryhtyä toimeen voi tuoda hallinnan tunnetta ja helpottaa mielen sisäistä myllerrystä.

Kaikkea ei voi kuitenkaan ratkaista, eikä pelkkä tekeminen ja toiminta tuo välttämättä tunne- ja ajatustasolla parempaa mieltä. Koska ajatuskuviomme ovat lähes automaattisia, niiden käynnistyminen on ensin havaittava ja tiedostettava. Itseään ei kuitenkaan kannata kieltää ajattelemasta jollain tapaa. Sen sijaan usein toimivampi tapa on lempeä näkökulman vaihtaminen.

1. Suhteuttaminen

Joskus huolesta saattaa tulla suhteettoman iso. Se voi liittyä tulevaisuuden tapahtumaan tai arjen tilanteisiin. Koska olen aina ollut taipuvainen murehtimaan pienistä asioista, suhteuttaminen on toiminut itselläni hyvänä työkaluna.

Suhteuttamisessa ydinkysymys kuuluu, kuinka suuri ongelmani tai huoleni on koko elämänkaaren mittakaavassa? Entä jos otan asiaan etäisyyttä, katselen sitä lintuperspektiivistä käsin, miltä se näyttää? Onko se todella niin iso murhe?

Suhteuttaa voi myös vertaamalla omaa pienempää murhetta tai ongelmaa johonkin isompaan ongelmaan. Kun huolelle antaa mittasuhteet, pienemmät arjen ärsyttävät asiat ja stressin aiheet saa vähenemään.

2. Itsemyötätunto

Itsemyötätunto on tarpeen etenkin silloin, kun oma sisäinen puhe on hyvin kriittistä, arvostelevaa ja ankaraa. Itsemyötätunto ei tarkoita kriittisten ajatusten poistamista, vaan niihin suhtautumista hyväksyvästi ja lempeästi.

Itselleen voi sanoa esimerkiksi:

Hyväksyn itseni, vaikka epäonnistun joskus tai vaikka tunnen mitä tunnen. 

Hyväksyn itseni, vaikka ajatuksissani asuu sisäinen kriitikko. Tiedän, että ne ovat vain ajatuksia eikä kriitikon puheet ole useinkaan totta.

Kaikista tuntuu joskus pahalta, tämä on osa ihmisenä olemista. 

Lopuksi voi vielä kysyä itseltään: mitä tarvitsisin juuri nyt?

3. Kiitollisuuden tunne

Kiitollisuudesta on puhuttu paljon, eikä turhaan. Kiitollisuuden tunteen lisääminen on tehokas tapa stressin vähentämiseen.

Itselleen voi listata ajatuksissaan tai paperille kaikkia niitä pieniä tai isoja asioita, joista voi tällä hetkellä olla tyytyväinen ja kokea kiitollisuutta. Kiitollisuuden tunnetta voi viljellä jatkuvasti päivän mittaan aina, kun huomaa jotain kaunista, hyvää, miellyttävää.

Välillä mieleen voi ottaa jonkin mielipaikan tai muiston, jossa on kokenut levollisuutta, tyytyväisyyttä ja sisäistä rauhaa. Kiitollisuuden tunnetta sisältävä 10 minuutin mielikuvaharjoitus on myös hyvä ja vaikuttava keino stressin vähentämiseen.

4. Radikaali hyväksyntä

Radikaali hyväksyntä voi auttaa silloin, kun johonkin ongelmaan ei ole käsillä ratkaisua. Joskus voi käydä niin, että liiallinen taisteleminen jotain ongelmaa vastaan vain lisää stressiä.

Radikaali hyväksyntä ei ole sama asia kuin luovuttaminen, alistuminen tai pään laittaminen pensaaseen. Se on asioiden hyväksymistä siitäkin huolimatta, että ne voivat tuntuvat epämiellyttäviltä. Radikaali hyväksyntä sisältää siis aina myös vaikeiden tunteiden kohtaamista. Se on liiallisesta taistelusta irti päästämistä:

Tilanteesi on ikään kuin vetäisit köyttä hirviön kanssa. Hirviö on iso, ruma ja hyvin vahva. Sinun ja hirviön välissä on pohjaton kuilu. Jos häviät köydenvedon, putoat kuiluun ja sinun käy huonosti. Joten vedät ja vedät, mutta mitä kovemmin vedät, sitä kovemmin myös hirviö vetää, ja kuilun reuna näyttää olevan yhä lähempänä. Vaikein asia onkin ymmärtää, että sinun tehtäväsi ei ole jatkaa tehotonta kamppailua ja voittaa köydenvetoa. Sinun tehtäväsi on pudottaa köysi. (lähde: Oivamieli.fi)

Lue myös

Murehditko etukäteen tulevaa?

Kehomieli-menetelmiä stressin vähentämiseen (osa 2/3)

Viisi keinoa lisätä mielen hyvinvointia

Kiitollisuus on voimavara ja toimii puskurina stressille

Seuraa blogia Facebookissa

mielen keinoja stressin vähentämiseen

Kuva: Narahari K R

hyvinvointi stressi mieli
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *