4 vinkkiä stressittömämpään lomaan

Loma on parhaimmillaan palautumista, innostusta ja vapauden tunnetta. Aina loma ei kuitenkaan täytä kaikkia odotuksia tai tuo toivottuja tunteita. Jotta loma ei olisi täynnä stressiä tai äityisi suoritusten sarjaksi, joitain lomaan liittyviä asioita voi olla hyvä pohtia etukäteen.

Tyhjennä odotusten luomat lataukset

Varma tapa aiheuttaa itselleen stressiä ja hammasten kiristystä on ladata kaikenlaisia ennakko-odotuksia lomaan. Jos arki on ollut talvella kiireistä, voi olla, että loman odottaa mielikuvissaan olevan täydellistä rentoutumista, romanttista parisuhdeaikaa tai leppoisaa perheen kanssa puuhastelua. Mitä tiukemmin kuvittelee loman tuovan mukanaan tiettyjä tunteita ja tilanteita, sitä suurempi on pettymys, jos näin ei tapahdukaan.

Pura tiukat aikataulut

Lomalle saatetaan helposti suunnitella sen sata asiaa ja menoa. Jos aikataulut ovat jatkuvasti tiukat, loma voi alkaa tuntua suorittamiselta, josta palautuminen ja rentoutuminen ovat kaukana. Kun aikatauluja höllentää ja lomaan jättää tilaa spontaanille tekemiselle, loma voi tuntua enemmän lomalta.

Unohda ulkopuoliset normit

Olet ansainnut lomasi eikä lomaa tarvitse uhrata sille, miten joku muu ajattelee, että loma kuuluu viettää. Mitä enemmän voit jättää pitäisi-asioita pois lomalta, sen parempi. Jos haluat kaupunkilomalla skipata pakolliset nähtävyydet, jätä ne rauhassa väliin. Jos haluat raivata kaapit ja tehdä suursiivouksen, tee se, vaikka muut pyörittelisivät päätään.

Jokaiselle jotain kivaa

Jos olet perheellinen tai parisuhteessa, kannattaa huolehtia siitä, että kaikille olisi tiedossa jotain kivaa ja innostavaa loma-aikana. Yhteinen lomasuunnittelu niin, että jokainen saa esittää toiveensa, voi olla hedelmällinen. Ja mitä pienemmät lapset on kyseessä, sitä varmemmin lapset nauttivat spontaanista hauskanpidosta ja yksinkertaisesti siitä, että saavat vain olla vanhempiensa kanssa (jotka eivät olla stressistä kireinä).

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

lomastressi

Kuva: Anna Demianenko

hyvinvointi perhe stressi parisuhde
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *