Kohti parempaa arkea

Annan hyvin paljon painoarvoa sujuvalle ja omannäköiselle arjelle. Kun arki on pääsääntöisesti sujuvaa ja mukavaa, loma ei ole pelkkää palautumista. Jos taas arki on pelkkää tuskaista tarpomista, parhainkaan loma ei ylety paikkaamaan sitä kovin pitkään.

Millainen olisi sinun parempi arki?

Minulle arki tarkoittaa kaikkia niitä päiviä, jotka eivät ole osa pidempää lomaa. Siksi ajattelen myös viikonloppua ja muita arkivapaita osaksi arkea, jonka vuoksi suunnittelen ja rytmitän tekemisiä viikkotasolla.

Alla olevia kysymyksiä voi käyttää apuna pohdinnoissa, kun suunnittelee itsensä näköistä, parempaa arkea.

1. Onko arjessa tarpeeksi huokoisuutta?

Olen kokenut tärkeänä, että arjessa olisi jonkin verran huokoisuutta, väljyyttä eli toisin sanoen aikaa, jota ei ole etukäteen suunniteltu täyteen tekemistä. En pidä siitä, että arki on tungettu täyteen menoa tai minuutilleen aikataulutettu.

Hyvänä mittapuuna riittävälle huokoisuudelle on ollut se, että arjessa ei tarvitse kiirehtiä. Arkiset puuhat ja askareet voi tehdä rauhassa. Toisena tarpeeksi väljän arjen mittarina on toiminut se, että elämän mukanaan tuomat yllättävät tilanteet ja pienet vastoinkäymiset eivät aiheuta täyttä kaaosta arkeen. Sillä niitä tulee aina.

2. Millaisessa arjessa voisit inspiroitua ja rauhoittua tarpeen mukaan?

Silloin kun arjessa on ollut paljon erilaisia (kivojakin) tekemisiä, tarvitsen vastapainoksi rauhallisempia hetkiä. Tämä tarve korostuu varmasti introvertin luonteeni vuoksi, mutta uskon, että tämän päivän ympäristöissä hetkittäinen rauhoittuminen, hidastaminen ja ärsykkeiden karsiminen ei olisi haitaksi kenellekään.

Jos päivät ovat kulkeneet samaa rataa pidemmän aikaa, saatan kaivata virikkeitä, ja etsiydyn minua inspiroivien asioiden pariin. Hyvä arki mahdollistaa tarpeen mukaan rauhoittumisen tai inspiroitumisen.

3. Millainen arki sopisi perheellesi?

Perheen arki rullaa paremmin, kun siinä on pyritty ottamaan huomioon perheenjäsenten mieltymykset ja mielipiteet. Vaikka vanhemmat tietenkin viime kädessä päättävät mitä tehdään, jokaisen kuulluksi tuleminen ja mielipiteiden huomioiminen edistää yhteistä hyvää.

Koska emme voi aina itse vaikuttaa arjen tapahtumiin, arkeen kannattaa ehkä suhtautua samalla tavoin kuin lomaan: karsia liialliset ennakko-odotukset mielestään ja hyväksyä, että elämän kulkua ei voi täysin kontrolloida tai muokata mieleisekseen.

Lue myös

Kohti rauhallisempaa arkea

Viekö kiireinen arki ja stressi kyvyn keskittyä?

Muiden hyvä elämä ei välttämättä ole sitä sinulle

Seuraa blogia Facebookissa

kohti parempaa arkea

Kuva: Anton Luzhkovsky

hyvinvointi stressi mieli
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *