Lapsuuden tunnemuistot ja vihan tunteen ilmaiseminen

Lääkäri Gabor Matén mukaan lapsuudessa opitulla tavalla tukahduttaa ikäviä tunteita voi olla yhteyksiä joidenkin fyysisten sairauksien syntyyn aikuisena. Eräässä 17 vuoden seurantatutkimuksessa havaittiin, että vihan tukahduttaminen epäoikeudenmukaiseksi koetuissa tilanteissa ennusti sydänkohtauksia, aikaisempaa kuolleisuutta ja sairastumista keuhkoputkentulehduksiin. Professori Jyrki Korkeilan mukaan heikko tunteiden säätely liittyy epätarkoituksenmukaisesti toimivaan immuunivasteeseen.

Tunteet lapsuudessa

Mutta miten lapsi tai pieni vauva oppii tukahduttamaan tunteitaan?

Pienellä vauvalla on yksi tarve ylitse muiden: luoda kiintymyssuhde aikuiseen. Koska vauva ja vielä pieni lapsikaan ei selviä hengissä ilman hoivaajaa, hänen on kiinnityttävä tunnetasolla johonkuhun. Kiintymyssuhteen avulla vauva varmistaa, että hänellä on joku, joka pitää hänestä huolen. Vauva tai vielä pieni lapsikaan ei halua tai voi vaarantaa tätä kiintymyssuhdetta. Sen vuoksi vauvat ja lapset tarkkailevat ja tulkitsevat vanhempaa, johon ovat luoneet kiintymyssuhteen.

Jos vanhempi on esimerkiksi masentunut tai stressaantunut, lapsi voi yrittää vaimentaa omia tunteitaan, jotta ei olisi taakaksi vanhemmalle. Jos aikuinen ei itse osaa käsitellä vihan tai ärtymyksen tunteita, hän ei usein siedä niitä lapsessakaan. Kun pientä lasta rangaistaan kiukun tunteesta, hän oppii aikaa myöten tukahduttamaan sen.

Vihan tunteen taakse voi kätkeytyä myös joukko muita tunteita, kuten häpeää, loukatuksi tulemista, epävarmuutta, pettymystä ja surua. Omiin lapsuuden tunnemuistoihin voi päästä kiinni seuraavilla, psykoterapeutti Katja Myllyviidan kysymyksillä:

  1. Koetko tulleesi lapsena vanhempiesi hyväksymäksi omana itsenäsi?
  2. Oliko vanhemmilla taipumus muokata sinua johonkin suuntaan?
  3. Ponnistelitko koulussa tai harrastuksissa, jotta vanhempasi olisivat olleet tyytyväisiä?
  4. Teitkö jotain vain sen vuoksi, että se oli vanhemmillesi tärkeää?
  5. Miten sinuun suhtauduttiin, kun pyysit apua? Kun teit virheitä? Kun unohdit jotain?
  6. Miten muiden arvioinnit vaikuttavat sinuun nykyään?
  7. Tuntuuko sinusta, että muut tietävät tarpeesi paremmin kuin sinä itse?

Miten vihan tunnetta voi käsitellä terveellä tavalla?

Kaikkia tunteita on sallittua tuntea. Jos olemme jo lapsena oppineet tukahduttamaan tiettyjä tunteita, kuten vihaa, teemme niin automaattisesti myös aikuisena.

Vihaa voi ilmaista kolmella tavalla:

  1. Raivoamalla (Alituinen raivostuminen edesauttaa sydän- ja verisuonisairauksien syntyä).
  2. Tukahduttamalla (Tukahduttaminen edesauttaa myös sairastumista).
  3. Asettamalla omat rajansa (Terve tapa).

Omien rajojen asettaminen tarkoittaa sitä, että osaa ja uskaltaa jämäkästi sanoa EI, silloin kun siihen on tarvetta. Omien rajojen asettamista on myös se, että sanoo rohkeasti, jos joku asia suututtaa.

Meidän ei tarvitse pelätä vihan tunnetta. Tunteiden nimeämisellä on niitä ”laimentava” vaikutus. Kun itsensä tuntee vihaiseksi, voi ajatuksissaan sanoa, että olen vihainen, koska… Jokainen myös todennäköisesti raivostuu joskus, kun oikein vihastuttaa. Se on täysin inhimillistä.

Vihan tunnetta voi jopa ajatella ystävänä, joka kertoo, että rajojasi ollaan rikkomassa. Vihan tunteeseen ei kuitenkaan pidä jäädä vellomaan tai kasvattaa sitä ajatuksillaan suuremmaksi.

Vanhempia ei pidä syyllistää kaikista lapsuuden kokemuksista ja vaillinaisista tunteiden säätelyn taidoista. Vanhemmat ovat olleet itsekin lapsia, ja vanhemmilla on kokemuksia, jotka ovat saaneet heidät toimimaan tietyllä tavalla automaattisesti, tiedostamattaan. Ja juuri tämän takia omien tunteiden tunnistaminen, työstäminen ja ilmaiseminen on niin tärkeää. Että emme enää tekisi samoja virheitä kuin vanhempamme, ja että osaisimme elää kaikenlaisten tunteiden kanssa.

Lue myös: 

Kannatko toisten tunnetaakkoja?

Tunnista tunnelukkosi ja lisää hyvinvointiasi

kielteisten tunteiden ilmaisu

Lähteet: 

Katja Myllyviita. Tunne tunteesi.

Lääkäri Gabor Matén luennot

Kuva: Rhendi Rukmana

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *