Itsetuntemuksella saat ohjakset elämääsi

Tuntuuko siltä, että kuljet elämässäsi ikään kuin puoliautomaattisesti virran mukana? Tiedätkö, mitkä asiat oikeasti antavat sinulle virtaa ja mitkä kuormittavat? Entä vertaatko omaa stressiäsi muiden kuormittumiseen?

Katse hetkeksi taaksepäin

Saatamme aikuisena löytää itsemme tilanteesta, jossa emme oikein tiedä, kuka olemme ja millä tavoin haluaisimme elää. Tai meillä saattaa olla hento ajatus omista tarpeistamme ja mieltymyksistämme, mutta annamme ympäristölle periksi ja sivuutamme ne.

Meissä on jo syntymästä asti tietyistä piirteistä muodostunut ydin, joka myöhemmin muovautuu vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Synnynnäiset piirteemme eivät toisiksi muutu, mutta kasvuympäristö usein hioo etenkin ääripäiden piirteitä hieman keskemmälle. Tämä on hyvä asia, sillä se auttaa meitä myöhemmin elämässä, esimerkiksi ihmissuhteissa.

Jos kasvuympäristömme lapsena on ollut sellainen, että läheiset aikuiset ovat jatkuvasti suhtautuneet kielteisesti synnynnäisiin piirteisiimme, aikuisena yhteys omaan itseen on saattanut heiketä. Pienenä lapsena emme helposti vaaranna suhdettamme lähiaikuiseen, sillä ilman häntä emme selviä hengissä. Jos lapsen piirteet ja sitä myöten lapsen oma tapa ilmaista itseään herättää aikuisessa esimerkiksi toruvaa, vihaista tai torjuvaa vuorovaikutusta, lapsen selviytymiskeino on muokata omaa käyttäytymistään sen mukaiseksi, mitä aikuinen pitää toivottavana.

Esimerkiksi erityisen herkkä lapsi saattaa herättää itkuisuudellaan ja herkkyydellään aikuisessa ärsyyntymistä, jolloin lapsi voi yrittää peittää herkkyyttään eri tavoin. Herkkä lapsi poimii aikuisen elekielestä helposti sanattoman viestin. Tai jos aikuinen pitää reippautta ja seurustelua tärkeänä, lapsen ujous ja arkuus voi tuoda vuorovaikutukseen kielteisiä sävyjä.

Miten päästä alkuun itsetuntemuksessa?

1. Pysähdy itsesi äärelle

Ensimmäinen ja olennainen askel on pysähtyä ja kuulostella omia tuntemuksiaan. Voinko aidosti hyvin? Tuntuuko, että olen oman elämäni ohjaksissa vai että elämäni kulkee eteenpäin ja itse seuraan kuin ulkopuolisena perässä?

Itseään ja tunteitaan kannattaa kuulostella sekä mielen että kehon tasolla. Oman itsen ja tunteiden peitteleminen vie voimia ja energiaa, on usein stressaavaa ja voi näkyä myös stressioireina. 

2. Käsittele tunnemuistoja itsellesi sopivalla tavalla

Jos olet joutunut piilottelemaan omaa ydintäsi tai toimimaan väkivalloin ja jatkuvasti vastoin luontaisia piirteitäsi, sinulla voi olla niihin liittyviä mieltä painavia tunnemuistoja.

Vaikeita tunteita herättäviä muistoja ja kokemuksia voi lähteä käsittelemään tavalla, joka tuntuu itselle sopivimmalta. Kirjoittaminen, piirtäminen, musiikki, luonnossa oleskelu, keskustelu luotettavan toisen kanssa, kehoterapiat ja psykoterapia ovat esimerkkejä keinoista omien kokemusten ja tunteiden käsittelyyn.

3. Tutustu itseesi uudelleen

Oma itse ei onneksi katoa mihinkään, se saattaa vain olla piilossa ja pitää löytää uudelleen. Itseltään voi kysellä esimerkiksi:

  • Millaiset asiat tuottavat iloa?
  • Millaiset asiat tuovat merkityksen tunnetta?
  • Mitkä asiat koen tärkeinä?
  • Millaiset asiat tai tilanteet kuormittavat liikaa?
  • Millaiset asiat tai tilanteet tuovat energiaa?
  • Millainen arki tuntuisi luontevalta ja hyvältä?

Kun opit tuntemaan itseäsi paremmin, nauti siitä. Rakenna pikku hiljaa arkea ja elämää, joka on itsesi näköistä. Hakeudu sellaisten ihmisten pariin, jotka hyväksyvät sinut ja kunnioittavat sinua sellaisena kuin aidosti olet.

Lue myös:

Tunnista ydinvahvuutesi ja käytä niitä

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

itsetuntemuksen vahvistaminen

hyvinvointi ihmissuhteet stressi elamantapa
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *