Lapsuuden tunnemuistot ja vihan tunteen ilmaiseminen
Lääkäri Gabor Matén mukaan lapsuudessa opitulla tavalla tukahduttaa ikäviä tunteita voi olla yhteyksiä joidenkin fyysisten sairauksien syntyyn aikuisena. Eräässä 17 vuoden seurantatutkimuksessa havaittiin, että vihan tukahduttaminen epäoikeudenmukaiseksi koetuissa tilanteissa ennusti sydänkohtauksia, aikaisempaa kuolleisuutta ja sairastumista keuhkoputkentulehduksiin.
Tunteet lapsuudessa
Jos vanhempi on esimerkiksi masentunut tai stressaantunut, lapsi voi yrittää vaimentaa omia tunteitaan, jotta ei olisi taakaksi vanhemmalle. Tai jos aikuinen ei itse osaa käsitellä vihan tai ärtymyksen tunteita, hän ei usein siedä niitä lapsessakaan. Kun pientä lasta rangaistaan kiukun tunteesta, hän oppii aikaa myöten tukahduttamaan sen.
Vihan tunteen taakse voi kätkeytyä myös joukko muita tunteita, kuten häpeää, loukatuksi tulemista, epävarmuutta, pettymystä ja surua. Omiin lapsuuden tunnemuistoihin voi päästä kiinni seuraavilla, psykoterapeutti Katja Myllyviidan kysymyksillä:
- Koetko tulleesi lapsena vanhempiesi hyväksymäksi omana itsenäsi?
- Oliko vanhemmilla taipumus muokata sinua johonkin suuntaan?
- Ponnistelitko koulussa tai harrastuksissa, jotta vanhempasi olisivat olleet tyytyväisiä?
- Teitkö jotain vain sen vuoksi, että se oli vanhemmillesi tärkeää?
- Miten sinuun suhtauduttiin, kun pyysit apua? Kun teit virheitä? Kun unohdit jotain?
- Miten muiden arvioinnit vaikuttavat sinuun nykyään?
- Tuntuuko sinusta, että muut tietävät tarpeesi paremmin kuin sinä itse?
Miten vihan tunnetta voi käsitellä terveellä tavalla?
Kaikkia tunteita on sallittua tuntea. Jos olemme jo lapsena oppineet tukahduttamaan tiettyjä tunteita, kuten vihaa, teemme niin automaattisesti myös aikuisena.
Vihaa voi ilmaista kolmella tavalla:
- Raivoamalla
- Tukahduttamalla
- Asettamalla omat rajansa
Omien rajojen asettaminen tarkoittaa sitä, että osaa ja uskaltaa jämäkästi sanoa EI, silloin kun siihen on tarvetta. Omien rajojen asettamista on myös se, että sanoo rohkeasti, jos joku asia suututtaa.
Meidän ei tarvitse pelätä vihan tunnetta. Tunteiden nimeämisellä on niitä ”laimentava” vaikutus. Kun itsensä tuntee vihaiseksi, voi ajatuksissaan sanoa, että olen vihainen, koska… Jokainen myös todennäköisesti raivostuu joskus, kun oikein vihastuttaa. Se on täysin inhimillistä.
Vihan tunnetta voi jopa ajatella ystävänä, joka kertoo, että rajojasi ollaan rikkomassa. Vihan tunteeseen ei kuitenkaan pidä jäädä vellomaan, kasvattaa sitä ajatuksillaan suuremmaksi tai antaa sen ohjata käyttäytymistä.
Lähteet:
Katja Myllyviita. Tunne tunteesi.
Lääkäri Gabor Matén luennot
Kuva: Rhendi Rukmana