Tunteiden säätely vähentää stressiä
Erilaiset tunteet tuovat elämään väriä ja perspektiiviä. Tunteiden laaja kirjo kannattaa ajatella hyväksi asiaksi. Jos olisimme aina iloisia, kohta iloisuus ei enää tuntuisi miltään. Ikävämmät tunteet saavat myönteiset tunteet tuntumaan vieläkin paremmilta. Joskus ahdistus antaa meille sysäyksen ja voiman muutokseen. Voisi ajatella, että kaikki tunteet ovat hyviä ja tervetulleita, koska tunteiden tuntemisella on aina jokin merkitys. Ikävät tunteet voivat kuitenkin muuttua taakaksi, jos niitä ei tiedosta tai osaa säädellä tarvittaessa.
Voimakas tunnereaktio syttyy lähes automaattisesti. Kun kohtaamme jotain pelottavaa, mantelitumake aivoissamme laukaisee stressireaktion, ennen kuin ehdimme ajatella yhtään mitään. Tämä tapahtuu, kun näemme yhtäkkiä edessämme vaikka käärmeen. Yhtä lailla stressireaktio voi syttyä, jos kohtaamme tilanteen, joka muistuttaa meitä jostain lapsuudessamme kokemastamme pelottavasta tilanteesta. Lapsena koetut pelottavat tilanteet ikään kuin ohjelmoivat mantelitumakkeen reagoimaan, kun vastaava pelottava tilanne tapahtuu aikuisena uudestaan. Olen itse huomannut vuosien varrella useita kertoja, kuinka jokin toisen ihmisen ele tai tyyli ilmaista asioita on saanut mantelitumakkeeni hälyttämään turhaan. Tilanne on ollut niin samankaltainen kuin lapsena koettu pelottava tilanne, että se on laittanut kehoni reagoimaan heti.
Onneksi emme ole kuitenkaan tuomittu loppuelämäksemme kiinni lapsuuden pelkoihimme. Aikuisella aivot ovat jo kehittyneet niin, että ne pystyvät säätelemään mantelitumakkeen sytyttämiä tunnereaktioita.
Emme voi taistella tunteita vastaan, mutta voimme säädellä tunteita ajatuksen avulla.
Tiedosta ja nimeä tunteet
Ensimmäinen askel on tulla tietoiseksi omista tunteistaan. Voi olla, että et edes huomaa ahdistuvasi, jos olet tottunut puskemaan tunteet piiloon eri tavoin. Joskus kiire ja loputon puuhastelu voi olla tapa pitää ikävät tunteet tulemasta pintaan. Kun ei ole aikaa pysähtyä, tunteille ei jää tilaa tulla esiin. Joskus hankalia tunteita vältellään syömisen, juomisen tai vaikka asioiden tiukan kontrolloinnin avulla.
Tunteiden tiedostamisessa auttaa niiden nimeäminen. Nimeämällä tunteen saat selville, mikä tunne oikeastaan on kyseessä. Monesti ikävät tunteet saattavat tuntua epämääräisenä möykkynä rinnassa tai vatsassa. Kun seuraavan kerran koet pahaa oloa, yritä nimetä sen takana oleva tunne. Onko se viha, suru, ahdistus, pettymys vai mikä?
Päästä irti tunteista
Se, että tulee tietoiseksi tunteista ei missään nimessä tarkoita sitä, että niihin jäädään vellomaan. Tunteisiin takertuminen ei ole tunteiden säätelyä. Koin vähän aikaa sitten suuria pettymyksen tunteita. Huomasin joissain vaiheessa, että lisäsin vettä tähän tunteiden myllyyn ajattelemalla vielä lisää ikäviä tapahtumia. Kaivoin itselleni ikään kuin isompaa kielteisten tunteiden kuoppaa, jossa piehtaroida. Tiedostamalla, että tein niin, pystyin ensiksi lopettamaan ikävien asioiden ajattelun ja toiseksi päästämään pikku hiljaa irti pettymyksen tunteesta.
Ikäväkin tunne lähtee aikanaan, jos sille ei anna omilla ajatuksillaan lisää sytykettä.
Kun on tunnistanut tunteen ja tilanteen, joka tunnetilan on aiheuttanut, tunnetta voi myös yrittää laimentaa keksimällä uuden näkökulman tilanteeseen. Voi vaikka ajatella, että tämä on vain väliaikaista tai tilannetta voi verrata johonkin vielä pahempaan.
Hakeudu arvostavaan suhteeseen
Se, millä tavalla tunnemme itseämme kohtaan on alun perin syntynyt siitä vuorovaikutuksesta, jonka lapsena olemme kokeneet. Jos meillä ei ole kokemusta esimerkiksi arvostavasta suhteesta, emme välttämättä osaa arvostaa itse itseämme. Voi olla, että olemme kokeneet niin paljon pelottavia ja ikäviä asioita, että alamme katselemaan elämää pääsääntöisesti näiden tapahtumien läpi. Ikään kuin olisimme saaneet silmälasit, jotka ovat täynnä säröjä ja tahroja. Tällöin saattaa olla, että tarvitsemme sellaisen ihmissuhteen, jossa toinen ihminen ottaa vialliset lasit silmiltämme pois. Ihmisen, joka kohtelee meitä arvostavasti, kunnioittavasti ja rakkaudella. Tämä ihminen voi olla yhtä hyvin ystävä, terapeutti tai puoliso.
Kerran eräs ystäväni totesi: ”Tunteet tulevat ja menevät kuin pilvet taivaalla. Niitä voi tutkiskella itselle sopivan ajan tilanteen mukaan ja päästää sitten menemään.” Aika hyvin sanottu! 🙂
Erittäin hyvin sanottu! Meinasin itse asiassa laittaa jonkun kivan pilvikuvan tähän kirjoitukseen 🙂
Kiitos tästä jutusta. Oon tykännyt tosi paljon lukea näitä kirjoituksia, koska niistä saa itselle paljon positiivista voimaa ja ajatusta. 🙂
Hei Eliisé!
Kiitos! Ihana kuulla että kirjoituksista on ollut iloa 🙂