Hyväksy ja huomioi herkkyytesi
Herkät reagoivat voimakkaammin sekä kuormittaviin että myönteisiin, välittäviin ja kannustaviin olosuhteisiin. Joskus voi olla vaikea hyväksyä herkkyyttään reagoida vahvasti ympäristöönsä, erilaisiin ärsykkeisiin ja tunteisiin.
Herkkyyden hyväksymistä
Keho ja mieli ilmaisevat eri tavoin sitä miten voimme. Joskus keho voi olla totuudenmukaisempi merkkien antaja, sillä mieli saattaa työntää pois sitä, mikä on hankalaa tai tuskaista käsiteltäväksi.
Haasteena on hyväksyä nämä kehon ja mielen merkit. Herkällä on etuna, että hän havaitsee usein kehomielen signaalit helpommin kuin ei-herkkä. Silti ympäristön odotukset ja omat opitut ajatustavat voivat tuoda paineita taistella herkkyyttä ja herkkyyden ilmaisemia merkkejä vastaan. Hyväksynnän vaikeutta voi lisäksi kasvattaa sellainen kasvuympäristö, joka on viestittänyt herkän ominaisuuksien olevan jotain, josta pitäisi päästä eroon.
Herkkyyden huomioimista
Herkkyyttä tutkinut lastenlääkäri ja psykiatri Tom Boyce on kirjoittanut kirjassaan Orkidea vai voikukka? tavoista, joilla herkkiä lapsia voisi huomioida. Samoja ajatuksia voi hyvin soveltaa myös herkän aikuisen elämään.
1. Tutut ja turvalliset vs uudet asiat
Herkälle voi olla haastavampaa lähteä tutustumaan uuteen tuntemattomaan tai ottaa riskejä. Tämän voi nähdä myönteisenä ominaisuutena, sillä herkkä pohtii ja harkitsee hieman tarkemmin, mihin ryhtyy. Toisaalta taas liiallinen turvallisuushakuisuus voi rajoittaa sellaisten asioiden kokemista, jotka rikastaisivat elämää.
Herkän turvallisuuden tunnetta lisäävät tutut rutiinit, mutta se ei tarkoita, etteikö herkkä voisi kokeilla uusia asioita ja seikkailuja. Herkälle sopii ehkä paremmin se, että hän tekee tutkimusmatkoja turvallisesta tukikohdastaan käsin ja omassa tahdissa. Pikku hiljaa eteneminen auttaa välttämään liiallista kuormittumista uuden edessä.
2. Sosiaalinen tuen merkitys
Sosiaalisen tuen merkitys on kaikille ihmisille suuri. Herkille lapsille läheisimpien ihmisten ehdottoman rakkauden ja tuen merkitys korostuu vieläkin enemmän.
Boyce käyttää termiä differentiaalinen vastaanottavuus kuvatessaan ihmisten erilaista herkkyyttä suhteessa sosiaaliseen ympäristöön. Termillä tarkoitetaan sitä, että ihmisten herkkyys reagoida sosiaaliseen ympäristöön vaihtelee, ja herkällä tämä vastaanottavuus on suurta.
Kaikkein tärkeintä on läheisten ihmisten turvallisuus ja hyväksyntä, jossa herkän on lupa olla herkkä.
3. Inhimillisten erojen hyväksyminen ja vapaus luoda
Jos herkkä yrittää ahtaa itseään samanlaiseen muottiin kuin mitä ympärillään näkee, se saattaa johtaa sekä kuormittumiseen että luontaisten vahvuuksien hautaamiseen.
Boyce kirjoittaa, että herkkä lapsi “– – kaipaa sanattomasti vapautta olla läpikotaisin ja avoimesti oma itsensä.” Jos tämän vapauden sijaan vanhemmat odottavat lapsen mukautumista toiveisiinsa ja päämääriinsä, herkän omat toiveet ja luovuus voivat estyä.
Yhtä lailla jos aikuisena vertailemme itseämme liikaa toisiin (usein vielä hatarien ja puutteellisten tietojen pohjalta) tai muokkaamme liikaa omia tavoitteitamme toisten ihmisten odotusten mukaan, vapautemme ja mahdollisuutemme luoda kutistuu.
Varmin tie rauhallisuuden ja tyytyväisyyden tilaan lähtee siitä, että pyrimme rakentamaan omannäköistä elämää aidosti itsestämme käsin.
Lue myös:
Huono tunneilmapiiri kuormittaa etenkin herkkää
Herkkä introvertti voi tuntea olevansa vääränlainen
Erityisherkän suojakuori voi peittää aidon minän
Seuraa blogia Facebookissa
Lähteenä käytetty Tom Boycen kirjaa Orkidea vai voikukka? Miksi lapset ovat niin erilaisia ja miten kaikki voivat kukoistaa?
Kuva: John Wiesenfeld