Herkkä introvertti voi tuntea olevansa vääränlainen
“Suurin saavutus on olla oma itsensä maailmassa, joka jatkuvasti yrittää tehdä sinusta jotakin muuta.” – Ralph Waldo Emerson
Näkökulmia ja väärinkäsityksiä
Herkkä introvertti voi kokea olevansa vääränlainen etenkin työelämässä. Introvertti voi kuormittua työympäristöön liittyvien tekijöiden vuoksi tai sen takia, miten työt on järjestelty. Usein näitä edellä mainittuja tekijöitä olisi mahdollista muokata, jos ymmärrystä ja tahtoa riittäisi.
Jatkuvan sosiaalisuuden, esilläolon ja nopeatahtisuuden vaatimus työelämässä kertoo kuitenkin siitä, että erilaisille piirteille on huonosti tilaa. Yhtenä esimerkkinä tästä voi pitää avokonttoreita, jotka levittäytyivät aikoinaan toimistoihin ja edelleen koulumaailmaan asti. Sittemmin aivotutkijat ovat painottaneet jatkuvan hälyn kuormittavan kenen tahansa aivoja, oli herkkä tai ei.
Jos emme tunnista tai hyväksy ihmisten erilaisuutta, voimme tehdä helposti virheellisiä päätelmiä toisesta ihmisestä. Herkkä introvertti voi näyttäytyä hyvin eri tavoin, riippuen näkökulmasta:
Ei saa suutaan auki. Itkee herkästi. Ei siedä melua. Istuu yksin työhuoneessaan.
Kuuntelee. Antaa muille puheenvuoron. Sietää hiljaisuutta. Työskentelee itsenäisesti ja keskittyneesti.
Emme voi etukäteen tietää, mikä ulospäin näkyvästä toiminnasta on tämän toisen ihmisen luonteenpiirrettä, mikä huonoa käytöstä tai mikä on stressistä tai vaikeasta elämäntilanteesta johtuvaa ilmaisua, jos emme kohtaa toisiamme ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin.
Osaamista voi hyödyntää eri tavoin
Herkkä introvertti ei välttämättä pääse käyttämään luontaisia vahvuuksiaan, mikä on tappio sekä hänelle että työpaikalle. Voi olla, että työpaikalla on päätetty kaikkien tekevän tismalleen samaa ja saman verran tai siellä voi vallita kulttuuri, jossa on oletusarvona tehdä työt tietyllä tavalla, vaikka se ei olisi välttämätöntä. Useissa tapauksissa työntekijöiden osaamisia voisi hyödyntää eri tavoilla, jos toimintatapoja haluttaisiin pohtia tarkemmin.
Se että työntekijä ei pääse vaikuttamaan työn tekemisen tapoihin (vaikka se olisi työhön nähden mahdollista), aiheuttaa kuormitusta myös muille kuin herkille introverteille.
Virkistyn aina kun huomaan, että jossain on poikettu polulta ja kyseenalaistettu juurtuneita tai vallitsevia työn tekemisen tapoja. Se että työpaikoilla huomioidaan aidosti ihmisten erilaiset vahvuudet voi olla siemen jollekin uudelle, mikä parhaimmassa tapauksessa tuottaa hyvää monella tavoin.
Lue myös:
Introvertin vastavoima kiireelle ja kovalle tahdille
Huono tunneilmapiiri kuormittaa etenkin herkkää
Erityisherkän neljä piirrettä ja vahvuutta
Seuraa Stressitohtoria Facebookissa
Kuva: Daiga Ellaby
Osui ja upposi. Edellisessä työpaikassani olin se vääränlainen, jota yritettiin muuttaa joka vuosi toistuvissa kehityskeskusteluissa ”oikeaan suuntaan”. Työitsetuntoni mureni vähitellen täysin. Lopulta, 5 vuoden jälkeen minut irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä, vaikka aiemmin oltiin vakuuteltu minun tarpeellisuutta työyhteisölle. Siitä jäi pitkään olo täydellisestä epäonnistumisesta, vaikka olinkin onnistunut löytämään uuden työn, jossa minua aidosti arvostettiin.
Kiitos kommentista! Mukava kuitenkin kuulla, että löysit lopulta työn jossa sait kokea arvostusta.