Piia Pajunen
Piia Pajunen

ETKÖ PALAUDU TREENISTÄ? MISSÄ VIKA?


Eikö kroppa tahdo palautua? Onko koneisto aivan tiltissä edellisen treenin jäljiltä, ja uudelle pitäisi lähteä? Kysymyksiä palautumisen nopeuttamiseen ja tehostamiseen heitellään allekirjoittaneelle harva se päivä, ja erityisesti hyviä niksejä ja palautumista tukevia tuotteita kysellään tiuhaan tahtiin. Taitaa siten olla aika käsitellä asiaa ihan oman postauksen mitan verran!
Noh, heti alkuun täytyy tuottaa pettymys, että ihan kuten rasvanpolttoon ei ole olemassa taikapilleriä, niin mitään näppäriä pikaniksejä ei pääsääntöisesti ole palautumiseenkaan ole tarjolla. Ketäänhän nämä lähes itsestään selvät perusteet ja niihin panostaminen ei juurikaan kiinnosta, ja nopeat ratkaisut ja helpot pikalaastarit tuppaavat viehättämään ihmisten mieliä aina huomattavasti enemmän. Jos kuitenkin sinua oikeasti kiinnostaa palautumisen tehostaminen, niin nyt silmä tarkkana, sillä häränulosteen jauhaminen jätetään tässä jonnekin aivan toisaalle, heh.
Alustetaanpa lyhyesti aihetta vielä pikapohdinnalla, että miksi siihen palautumiseen kannattaisi oikeasti panostaa? Simppeli ja toivottavasti itsessään jo aimoannoksen motivaatiota syöksevä vastaus piilee kehittymisessä. Jos et palaudu, et kehity. Mitä paremmin puolestaan palaudut, sitä nopeammin ja tehokkaammin kehityt. Riittikö perusteluiksi? Mahtavaa! 😉 Mennään sitten itse asiaan, eli mikä mättää, jos palautuminen takkuaa?

Syötkö ihan oikeasti riittävästi?

Täysillä treenattu, puoliksi syöty. Tässä jo jonkin aikaa havaintoja tehneenä tämä murkinasta nipistely on edelleen ikävän laaja ilmiö. Treenataan kuin viimeistä päivää, mutta ei uskalleta syödä tarpeeksi. Riittävä ravinto on ihan aikuisten oikeasti todella olennaisessa asemassa palautumisen kanssa. Sapuskan riittävyyden merkitystä en vaan voi tarpeeksi korostaa, ja allekirjoittaneelle onkin viimeisen puolen vuoden aikana vyörynyt viestejä, joissa ilmenee, että paasaukseni on ilmeisesti mennyt perille, ja kovaa treenaava jengi on alkanut syömään. JES!
Mitä heille on näiden viestien mukaan tapahtunut? Palautuminen on kuulemma aivan uusissa sfääreissä, treenitehot nousseet ja kehitys on kääntynyt huikeaan nousuun. Kukaan ei ainakaan vielä ole vielä valittanut muuttuneensa selluliittisäkiksi tai vararenkaita tursuavaksi virtahevoksi annoskokojen kasvattamisen jäljiltä, vaan aika autuaan onnellisen kuuloista palautetta silmilleni valunut. Kannattaisiko vihdoin sunkin siis testata? 😉
Keho ei myöskään toimi kello kaulassa. Lepopäivinä kroppa tarvitsee yhtälailla löpöä koneeseen, jotta palautumiselle jää oikeasti resursseja ja kroppa pystyy latautumaan seuraavaa höykkyyttystä varten. Ruhon tulee saada peruselintoimintojen ja arkitouhukkuuden lisäksi tarpeeksi rakennusainetta kovien treenien jälkien korjaamiseen ja kehon vahvistamiseen (lue: kehitykseen) aiempien meteoriittiparvien iskujen jäljiltä. Jos kehoa vain pommitetaan ilman mitään millä korjata, niin tulos on usein sen mukaista.

Onko treenisi liian kuormittavaa? Onko treeneissäsi ylipäätään mitään järkeä?

Vankasti on edelleen valloillaan käsitys, että kehitystä tulee vai silloin, kun kroppa tai lihas on hakattu loppuun asti ja aivan piippuun. Tietyn pisteen yli treenatessa kuitenkin ei enää edesauteta kehittymistä, vaan kuormitetaan vaan turhaan kropan palautumiskapasiteettiä (eli hidastetaan vain palautumista). Treenisi ei siis kehitä yhtään sen enempää, vaikka runnoisit pakarapotkuja silmät sikkurassa puolitoista tuntia putkeen pyöreä peräsin mielessä. Vähempikin ärsyke riittää, eikä salilla erikoistekniikoita tarvitse välttämättä viljellä ämpärikaupalla jokaisen treeniin jokaiseen liikkeeseen. Laatu korvaa määrän.
Jokaisen tulisi myös ymmärtää, että jokaisella on oma yksilöllinen palautumiskapasiteettinsä. Jokainen ihminen ei ihan totta voi treenata kuin huippu-urheilija, joka on painanut fyysisellä menolla usein natiaisesta asti totuttaen kroppansa hurjaan rasitukseen. Niinkuin itse treenin sisällössä, niin treenien viikottaisessa kokonaismäärässäkin korostaisin oikeasti siihen laatuun sen määrän sijaan. Enemmän ei todellakaan ole enemmän, ja ihmiskeho ei pysty suoriutumaan aivan kaikesta.
On siis ihan luonnollista, että kroppasi tuntuu jatkuvasti heikosti palautuneelta, jos kiskot viikkoon perinteisesti viisi kovaa salitreeniä sekä kolme juoksulenkkiä. Jotkut harvat tähän pystyvät, mutta heilläkin täytyy olla muu kokonaisuus aika hyvin hanskassa. Lepopäiviä siis kehiin ja treenikokonaisuus kuntoon myös sisällöllisesti. Lisäksi arjen ja elämän tuoma rasitus ja henkinen stressi vaikuttavat palautumiseen, eli jos koko elämäsi on sirpaleina ja viiletät burnoutin partaalla, niin se ihan totta voi vaikuttaa myös palautumiseesi treenirintamaa ajatellen.

Olisiko kevennyksen paikka?

Ei ne karhutkaan koko aikaa riehu, vaan syövät välillä puolukoita. Tämän johdattelemana heitän ilmoille kiperän kysymyksen, että milloin olet viimeksi ottanut treeneistä pientä aikalisää lepotauon merkeissä tai viettänyt edes kevennettyä viikkoa? Kun kroppa alkaa olemaan ajettu jo aikamoiseen tilttiin kovan kuormituksen seurauksena, on tätä rasituslastia välillä hyvä päästä purkamaan. Kovin ja kunniamerkin arvoinen treenaaja ei ole se, joka onnistuu runttaamaan raivopäänä jäätävän kovaa treeniä taukoamatta vuodesta toiseen, vaan se, joka osaa kunnioittaa ja antaa kropalleen lepoa silloin, kun on tarvis.
Viikko ilman kovaa (tai ainuttakaan) treeniä ei tee sinusta lihavaa ja saamatonta amebaa, vaan nimenomaan auttaa kroppaa palautumaan, purkamaan stressitilaa ja freesaantumaan. Vinkki vitosena vielä korostettakoon, että lepoviikolla ei välttämättä kannata nipistää myöskään siitä puurokulhon koosta, sillä kroppa tarvitsee yhtälailla energiaa palautumaan ja latautumaan uutta treenijaksoa varten.

Mites se kehonhuolto? Entä lämmittelyt ja jäähdyttelyt?

Huolellisella ja laadukkaalla lämmittelyllä kroppa saadaan vetreäksi ja annetaan sille kevyt laskeutuminen kovaan treeniin. Kylmän jähmeän kropan runttaaminen väkisin liikkeelle äkikseltään voi olla koneistolle aika iso shokki. Allekirjoittaneen palautuminen muuttui aika eri tasolle antaen kovaa potkua treenille, kun mukaan astuivat pari vuotta sitten kunnon lämmittelyt. Kropan avaamista, liikkuvuutta, joustavia venytyksiä, keppijumppaa, rullailua. 10 minuuttia joka treenin alkuun kerryttää neljällä treenillä viikossa jo 40 minuuttia huoltavaa meininkiä. Tavaksi kun ottaa, niin toimii kuin synti.
Kovaa treeniä ei aina kannattaisi lopettaa myöskään seinään, ja treenin perään voisi olla ihan pätevä idea ottaa kevyttä jäähdyttelyä, venyttelyä, putkirullausta ja muuta keveää menoa. Tähän kun isket yhden viisiminuuttisen alkulämmittelyn sijaan, muodostuu neljän treenin kanssa jo tunti kehonhuoltoa viikkoon. Kuulostaako vaikealta ja aikaa vievältä? Ei minustakaan, mutta tästä huolimatta eihän näitä kukaan tee, ja mieluummin tämäkin aika käytetään palautumista edistävien vinkkien kyselyyn kuin itse toteuttamiseen.
Kovaa treenaville en voi myöskään suositella muuta kuin lämmöllä säännöllisiä hierontakäyntejä. Edes pari kertaa vuodessa on parempi kuin ei ollenkaan. Hieronta on mielestäni tavoitteellisella treenajalla vähän kuin laittaisi seteleitä pankkiin tai oikeastaan jopa varmasti tuottavaan sijoituskohteeseen. Hyvinvoiva ja kivuton keho on kultaakin kalliimpaa, ja sen tajuaa vasta, kun tämän menettää. Kun kroppa leviää alle, niin kyllä siinä alkaa henkinenkin hyvinvointi järkkyä. Älä siis anna homman mennä niin pitkälle, ja itseensä sijoittaminen on oikeasti rahan käyttöä parhaimmillaan! 🙂

Treenisvetari: TÄÄLTÄ* // Treenitrikoot: TÄÄLTÄ*

Älä siis hatkahda siihen harhaluuloon, että ratkaisut heikkoon palautumiseen löytyisivät mistään jauheista, pillereistä tai kalliista erikoishoidoista. Näistä palautumista tukevista tuotteista voi ihan totta olla myös apua, mutta ainoastaan vasta siinä vaiheessa, kun muu kokonaiskuva pohjalla alkaa olemaan kuosissa. Ei se huojuva torni pysy kasassa kattoa paikkaamalla, jos tukirakenne on pohjalta viittä vaille romahtamispisteessä. Nyt siis perusta kuntoon, niin uskaltaisin lyödä jäätelötötteröstä vetoa, että johan lähtee tapahtumaan! Ei oo toki pakko, jos ei taho. Saa myös palautua tai olla jatkossakin palautumatta. 😉

Palauttavaa torstai-iltaa jokaiselle tykittäjälle!

Vilkaise myös: Nälkä lepopäivinä? Paljon silloin kuuluisi syödä?

Edellinen juttuni: Huvittavia faktoja ruuasta – Tiesitkö näistä?

Kommentit (18)

 1. Sssss

  Sun postaukset on kyllä aina täyttä asiaa. Oli se sitten kevyttä tai vähän raskaampaa 😀 hienoa, että sanot asiat suoraan ja yrität takoa järkeä ihmisten päähän! Olen itse aloittelemassa säännöllistä liikuntaa pitkähkön tauon ja motivaatio-ongelmien jälkeen eri ryhmäliikuntatuntien avulla. Tuntuu hirveältä, miten huonoon kuntoon sitä itsensä onkaan päästänyt, ja tekisi mieli käydä treenaamassa niin paljon kuin kerkeää, että kehittyisi niin nopeasti kuin vain voi. Onneksi maalaisjärkeä löytyy ja se yhdistettynä junnuaikojen aktiiviseen urheiluun auttaa. Tavoite ei siis ole käydä treenaamassa 2-5 kertaa viikossa, vaan pitää 2-4 vapaapäivää viikossa, riippuen aina voinnista ja yleisestä fiiliksestä. Kuulostaa ehkä hölmöltä, mutta toistaiseksi toimii, ja homma ei lähde käsistä. Sen ihan oikeasti huomaa voinnissa, kun muistaa levätä tarpeeksi. Vielä kun oppisi syömään riittävästi ja riittävän monipuolisesti niin kyllä se rutiini sieltä vielä löytyy!

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle aivan mahtavasta palautteesta! Ja eihän sitä kannata surkutella, jos on taukoa tullut, ja sekin on varmaan tehnyt ihan terää. Ei kaiken aikaa tarvitse aina kaikkeen pystyä, ja on ihan normaalia, että itseään varten liikkuvalla tulee välillä hiljaisempia kausia treenin osalta. Se on vaan elämää, ja tästä vaan nokka pystyssä jälleen kohti treenihaasteita. 🙂 Ja mun mielestä toi sun ajatusmaailma kuulostaa tosi fiksulta treenin suhteen. Sen verran, mitä itselle tuntuu hyvältä, ja turha sitä tiettyä määrää treeniä on tehdä vain sen takia, että jostain ihmeen syystä vain muka pitäisi. 😀 Hurjasti treeni-intoa sinne, ja kyllä se kunto sieltä taas kohisten palautuu!

 2. Merkurius

  ”Lyödä jäätelötötteröstä vetoa”, ihana! xD
  btw. Oot kirjoitellu flunssasta ja pakkolevosta niin osuvasti, että hiffasin jo, ettei treenaamaan kannata lähteä turhan aikasin. 😀 Mutta mitäs sitten, kun keveän viikon päätteeksi se flunssa iskee ja tauko venyy kahteen viikkoon, eikä alakuloisuudelta tee edes mieli enää salille? 🙁 onko vinkkejä, joilla kaivaa motovaatio takaisin kun tuntuu, että kaikki aiempi työ on mennyt hukkaan?

  • Piia Pajunen

   Hahaa! 😀 Ja hienoa kuulla, että maltti on löytynyt sieltäkin flunssailusta palautumiseen! Ei ne tulokset mene kankkulan kaivoon edes kahdessa viikossa, joten no worries! Ei se työ sieltä taustalta mihinkään hukkaan ole mennyt, ja jos tuo logiikka pätisi, niin eihän kukaan olisi tässä maailmassa ”kunnossa” tai kukaan huippu-urheilija pystyisi ikinä pääsemään mihinkään. Jokaisella tulee välillä pidempiäkin breikkejä, eikä ne niihin kaadu, vaan päinvastoin. 🙂

 3. Elisa

  Täyttä asiaa tämäkin teksti! Hyviä pointteja, joita täytyy pitää mielessä omassa arjessa. Mietin, että onko sinulla postausta liikkeistä, joita voisi tehdä alkulämmittelynä? Kehonhuolto on tullut opittua kantapään kautta ja se on kyllä tärkeää jokaiselle reenajalle. Itsellä tämän vuoden motto on ollut, että monipuolisuutta treeneihin ja uusia lajikokeiluja. Ei aina vaan pelkkää salia, vaikka se niin kivaa onkin! 😀 Välillä pääkoppa ei meinaa uskoa, että lepopäivät on tärkeitä! Sekin on tullut opittua ettei treenin tarvitse olla aina ihan maximia. Lisää näitä huikeita tekstejä, Kiitos Piia! 🙂

  • Piia Pajunen

   Jeij kiitos ihan huippupalautteesta! Tulipas hyvä fiilis! Ja täytyy yläfemmaa heittää myös tuolle sun motolle ja muillekin oivalluksille, ja sitähän ihmisen pitää tehdä, mikä itselleen maistuu, ja monipuolisuus ei ole koskaan huono juttu!
   Lämmittelystä yritän piahkoin tehdä vaikka oman postauksen, kerran sitä on toivottu niin moneen otteeseen! Google ja YouTube kyllä toki antaa vastauksia myös moneen, joten mun omaa postausta odotellessa kannattaa rohkeasti lähteä tutkailemaan internetin ihmeellisen maailman antimia! 😉

 4. Paula

  Hyvää asiaa!! 🙂 itsellä tuo 3-vuorotyö on vaatinut veronsa ja kahden viimeisen vuoden tavoitteet lihaskasvusta jäänyt saavuttamatta. Vaikka ikinä ei ole ollut niin hyvin homma hanskassa, hyvät ohjelmat, hyvä pt, lepoa ja päiväunia. Niin silti kehitystä ei tullut. Rasvaa kyllä vähän tarttui plussakaloreilla… Mutta: koska olen sitä palautumista joutunut oikein opiskelemaan, niin nyt on käytössä jooga, meditaatio, rentoutusharjoitukset yms. Näitä ei ehkä olis tullu opiskeltua jos ei olisi ollut vuorotyötä. Ja liikkuvuuus on paras ikinä kun kehonhuoltoa on tullut tehtyä kovien treenien sijaan välillä enemmän. Ja ikä on 40, eli oppia ikä kaikki 🙂 kiitos blogista, olet huippu ❤

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle Paula ihanasta kommentista! Mahtava kuulla, että siellä on liikkuvuusasiat alkaneet osua ja upota, ja varsinkin kun ikää alkaa karttumaan ja työelämä vaatii veronsa, niin liikkuvuusharjoittelu, monipuolinen treeni sekä palautuminen ja rentoutuminen on kovaa valuuttaa! Ja eiköhän sitä tulosta ole lihaksistoonkin tullut, mutta aina niitä ei vain tahdo itse huomata, kun muutos on aina niin hidasta. Hurjasti treeni-intoa sinne ja potkua arkeen! 🙂

 5. Laura

  Ihana postaus taas kerran. En tajua miten voit päivästä toiseen vaan pläjäyttää ilmoille hyvää tekstiä toisen perään.
  Oot ennenkin kirjottanut jotain tuosta huoltavasta lämmittelystä, ja minä kiinnostuin ja koetin vähän netistä hakea inspiraatiota itselleni, mutta mä en vaan löytäny/tajunnut että mitä liikkeitä kannattais tehdä ja kuuluuko silti lämmitellä myös jollain aerobisella laitteella ja plääääh. Niin voisitko antaa jonkun esimerkin jostain sun lämmittelystä? Jotta siitä saisi semmosen kuvan että mitä kuuluu tehdä. Itse kun en tiedä ollenkaan mikä kannattaa, mikä riittää, kuinka paljon tehdään jne.

  • Piia Pajunen

   Ei vitsi kiitos! Kyllähän tähän hommaan tulee panostettua, ja ihan mahtava kuulla, että se näkyy! 🙂 Ja hei vitsit, mun on nyt oikeasti riipaistava tästä lämmittelystä ihan oma postaus tuota pikaa tulemaan, kun sitä on niin paljon kyselty! Mutta pikakelauksena heitän ilmoille, että alkuun voi ottaa vaikka 5 min aerobisella laitteella ja tähän perään keppijumppaa, liikeratoja avaavia pyörittelyitä, kehonpainoliikkeitä ja pumppaavia venytyksiä. Putkirullalla voi myös kevyesti rullata lihaksia joustavaksi, jos siltä tuntuu. Jos näitä jaksaa vaikka edes 5-10 min pyöritellä, niin pääsee jo pitkälle!

 6. Varpu

  Hyvä postaus, kuten aina! Mutta sitä jäin miettimään, että mites palautuminen, kun haluaa kiristellä, eikä voi siten syödä niin paljon kuin kehityskaudella? Tiputtelen nyt muutamaa kiloa pois, kun vaatteet alkoi puristaa muualtakin kuin sieltä, mistä pitää 😀 Ja onpa tässä hyvään alkuun päästykin, mutta vinkki vitosia otetaan vastaan! Täysin off-topic, mutta vaihteletko sarjamääriä ja näetkö sen olevan hyödyllistä tavoitteellisesti treenaavalle JA ootko maistanut Lohiloa (<3) vai vastustatko "terveysjäätelöitä"? 😀

  • Piia Pajunen

   Muutaman kilon saa usein pois ilman vetämistä itseään piippuun, eli ei kannata lähteä vetämään kaikkia ässiä pöytään yhdellä kertaa. Sopivat miinuskalorit ja sopivasti lisää kulutusta usein ajaa asian, jos pohjatyö on kunnossa, ja lepopäivistä edelleen kiinni. Kokonaisuus kannattaa siis kiristelyssäkin suunnitella sitä suuremmalla syyllä huolella, ja hyvin palautuva ja levännyt keho polttaa rasvaakin tehokkaammin ja luovuttaa rasitusnesteitä myös tehokkaammin.
   Ja on ihan okei välillä käydä siellä kovemman rasituksen puolella, kunhan muistaa sitten tämän jakson jälkeen myös antaa keholle aikaa palautua. Tämän jakson aikana (ja toki yhtälailla ennen ja jälkeen) on hyvä pitää sitten kaikista muista palautumiseen vaikuttavista asioista kiinni, mihin pystyy vaikuttamaan. Eli jos ruokaa on vähemmän tarjolla, niin silloin treeneissä edelleen järki kädessä määrässä ja sisällössä, lämmittelyä ja jäähdyttelyä mukaan, hierontaa, kehonhuoltoa, riittävästi unta palloon öisin ja tarvittaessa pidemmän kiristelyjakson aikana myös kevennystä kehiin. 🙂
   Ja off-topicit toimii aina, ja Lohiloita olen maistanut, ja on kyllä samperin hyvää! Mulle menee kaikki safkat ja herkut niin terveyshippeilyistä ja kevyttuotteista ihan eineksiin ja läskiherkkuihin, eli en hirveästi karta mitään. 😀 Sarjamäärien vaihtelun kysymystä en ihan hiffannut?

 7. Jenna

  Kiitos insipiroivasta ja mielenkiintosesta blogista. Monen etenkin naisen tarvitsisi lukea tätä blogia, sillä puhut aina niin asiaa. Liikuntahallilla työskennellessä hirveää kuulla, miten laihdutetaan todella matalilla kaloreilla ja vältetään kaikkea ja vedetään lenkkiä lenkin perään ja kuurin jälkeen jatketaan taas vanhoilla tavoilla. ite tiputtanut kuitenkin n. 20kg vuoden aikana, enkä silti ole juurikaan nälkää nähnyt, jota moni ihmetellyt, että miten se on mahdollista 😀
  Tuosta palautumisesta, itselle on ollut aina hirveän vaikeaa pitää lepopäiviä ja potenut niistä huonoa omatuntoa. Vuoden aikana joutunut käymään oman päänsisällä paljon töitä sen kanssa että välillä saa vain levätä ja olla, eikä joka päivä tartte treenata tai jatkuvasti suorittaa. Nykysin osaan jopa nauttia jo lepopäivistä ja siitä että voi vaikka maata aamusta iltaan sängyssä, enkä silti ole yhtään sen huonompi. Nämä sun kirjotukset on aina välillä niin hyviä muistutuksia perusasioista 🙂

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle Jenna huikeasta palautteesta! Tuo kuvailemasi toteutusmalli on ikävän totta, ja ihmiset tuppaavat elämään elämää sykleissä ja ”kaikki tai ei mitään”-moodeilla etenkin, kun puhe on painonhallinnasta. Helpommallakin toki pääsee ja saa usein vielä ne pysyvimmät tulokset, ihan kuten sun kohdalla on ilmeisesti käynyt, eli pojot sinne! Jes!
   Ja ihan mahtava kuulla, että ne lepopäivät löytyy sieltä viikosta nykyään, ja vielä parempi on, että niistä oikeasti osaa nauttia, koska niinhän sen kuuluukin mennä! Vaikka treeni onkin mukavaa, niin lepopäivät ovat kyllä mulla aina ihan juhlapäiviä, kun voi touhuta kaikkea ihan muuta, ja silloinhan se kehitys tehdään, kun kroppa pääsee korjaamaan treenien vaurioita. 🙂
   Mahtavaa viikonloppua sinne!

 8. ninna

  Mulla on mennyt takapakkia paino laskenut ja voimat heikentyneet. hyvä kun jaksaa juosta. ärsyttää kun ei pysty samoilla painoilla tehdä ja kroppa on kuin kuiva orava. pitäisikö jättää koko treenaaminen ja vain syödä nostaa paino takaisin? tiedän että saisin voimat ja energiat takaisin jotenkin sitä vaan uskottelee ettei niin käy ja tauko huonontaa kuntoa. Olisiko apua? hyvä kirjoitus jälleen. monet kokeilee kikkakolmosia saunaa, hierontaa, lisäravinteita, kääreitä ja geelejä mutta loppujelopuksi perusasiat pyhäkolmio kuntoon.

  • Piia Pajunen

   Ilmeisesti sulla mennään jo ylirasitustilan puolella ja ollaan mahdollisesti jo viittä vaille ylikunnon rajamailla. Nyt vaan lepoa kehiin, ja ei viikko tai pari treenamatta tuloksia nollaa, vaan sulla varmasti jopa päinvastoin. Ruokaa ehdottomasti lisää koneeseen ja nyt treenimäärää radikaalisti pienemmäksi, koska jos homma pääsee lipsahtamaan vielä pidemmälle, niin palautumiskeissi ja treenitauko voi olla sitten tehtävä entistä pidemmän kautta. Tsemppiä rauhoittumiseen, ja se on kyllä sen arvoista! Lepo tekee hyvää, ja kannattaa ajatella, että silloin nimenomaan antaa itselleen sitä mitä tarvitsee ja hemmottelee kehoa ja mieltä. 🙂

 9. Adeler

  Kiitos inspiroivasta blogista! Sun postaukset on täyttä asiaa, ei voi olla kuin samaa mieltä muiden lukijoiden kanssa.:)
  Olen blogisi tekstien kautta saanut kokea ajatusmaailmani ja asenteeni täysin muuttuneen treenien, ruuan, asenteen ja vartalon omakuvan kanssa. Mielestäni se on todella hienoa, tämä parempi myöhään kuin ei milloinkaan… Nyt 28 vuotiaana aktiiviliikkujana olen vasta nyt ymmärtänyt, mitä käytännössä tarkoittaa, kun hiilihydraatteja lisätään. Lepopäivän, lämmittelyn ja riittävän energiansaannin huomiointi lihasten kasvatuksessa on myös ollut tekstiesi myötä hyödyllistä huomata. 😀
  Kiitos ja jatka samaan malliin! Hyvää syksyn alkua!

  • Piia Pajunen

   Voihan vitalis! Kiitos aivan järjettömän ihanasta kommentista! Tämä on ehkä parasta palautetta, mitä tämä likka voi duunistaan saada, ja aivan mahtavaa, että näistä teksteistä on irronnut noinkin huomattavaa muutosta ajatusmaailmaan, joka on heijastunut ihan sinne käytännön puolelle! Aivan valtavan iso kiitos sulle vielä, ja ihan mielettömästi potkua treeneihin ja etenkin hyvää ruokahalua sinne! 😉

Kommentoi »

Comments are closed