Piia Pajunen
Piia Pajunen

NE KAIKEN MAAILMAN VASTUUTTOMAT VALMENTAJAT

Valmentajan ammattitaito ja vastuu on pyörinyt tapetilla viime päivinä eri puolilla. Osalla ymmärrettävästi hieman varovaisesti, ja kuten asian pöydälle riipaisseen PT Peiponkin erittäin osuva kirjoitus toi esille, niin harva valmentaja tähän soppaan haluaa lusikkaansa heittää. Harva valmentaja haluaakaan omaa palveluaan mainostaa sillä, että tuo esille, kuinka vastuuttomia tai ammattitaidottomia valmentajia alalta löytyykään. Ja vaikkei haluaisikaan tällä mainostaa, niin haluaa kaikin keinoin välttyä tällaiselta kuvalta.

Itselläkin on tästä näkymyksiä ja ajatuksia ollut pitkään mielessä, mutten ole halunnut tästä avata sanaista arkkuani juuri tästä syystä. En muutenkaan tykkää osoitella sormella (enkä nytkään sitä tee), mutta asioista on mielestäni aina hyvässä hengessä järkevä keskustella. Ja totta puhuen arvoin tämän tekstin kohdalla pitkään, että haluanko sittenkään tätä julkaista. Jos tätä tekstiä nyt luet, niin olen onnistunut keräämään rohkeuteni, vaikka ihmisten terveyttä ja hyvinvointia koskevassa asiassa ei kuuluisi edes joutua keräämään rohkeutta.

Valmentamisella voi saada aikaan paljon hyvää, ja sehän on se pohjimmainen idea. Saada ihmisiä ohjattua parempaan. Valmentamisella voidaan ikävä kyllä saada myös paljon huonoa. Jokaisen valmentajan on oikeasti ymmärrettävä, että kyse on ihmisten elämästä, hyvinvoinnista ja terveydestä. Se on aivan valtava vastuu, ja tällaisen nakin ottaessaan vastaan tulisi ymmärtää sen merkitys ja syvyys. Paljonkin tuhoa voi myös saada aikaan ihan vain sillä, mitä ”totuuksia” suollat suustasi ja millaisia kokonaisuuksia laitat ihmisen vetämään läpi. Ja kyllä. Myös ihan yhtälailla siellä henkisellä tasolla.

Mitä huono valmennus voi aiheuttaa?

Homma ei todellakaan rajoitu siihen, että ruoka- ja treeniohjelma isketään käteen, ja katsotaan kun ihminen laihtuu tai saa ”unelmiensa kropan”. Se ei TODELLAKAAN ole vain tätä. Sen verran rajulla syötöllä saan viestejä nuorilta (sekä vanhemmiltakin) naisilta siitä, kuinka päälle jäävät nuo valmennuksissa (tai sometileiltä) päähän iskostetut tiukat rajoitetut ruokavaliot, ruokavaakariippuvuudet, hiilaripelot, normaalin ruuan kammot, normaalin ruokamäärän pelot, ahdistukset ruuasta, leipäkammot, ”likaisen ja puhtaan ruuan” tiukat määritelmät, älyttömät treenimäärät, sairaalloiset aerobiset ”kulutuksen vuoksi” ja järjettömät vaatimukset itseltään.

Näiden kanssa saatetaan painia jopa vuosia ja kärsiä omassa elämässä aika hurjistakin psyykkisistä ja fyysisistä oireista. Ahdistusta, stressiä, pelkoa ja sosiaalisten tilanteiden haasteita. Kuukautishäiriöitä, uniongelmia, väsymystä, alakuloa, häiriintynyttä minäkuvaa ja alipalautumista. Voiko joku väittää, että tällainen on okei? Jos näkisitte sen viestimäärän, jota näistä asioista saan, niin ymmärtäisitte myös ehkä, miksi näihin liittyvät asiat ovat usein tapetilla omissa kanavissani, vaikka ensimmäistä kertaa avaan suuni suoraan valmennusta ajatellen.

Hyvä tarkoitusperä, huono toteutus

Ja kyllä. Nämä tällaiset rajut ja lyhyen tähtäimen netti”valmennukset” voivat toimia joillain, vaikka usein pitkäjänteisellä tekemisellä päästäisiin kokonaiskuvan kannalta parempaan lopputulokseen. Mutta jos on olemassa samaan aikaan edes kohtuullisella tasolla oleva riski, että tästä voi seurata terveysongelmia, niin tällainen toiminta on väärin. Ihan oikeasti. Vaikka vastuu on aina myös yksilöllä itsellään, niin ammattilaisen oma moraali ja eettisyys pitäisi jo tulla vastaan, mikäli on kyse oikeasta ammattilaisesta. Ei sinisilmäisesti vain voi myydä sellaista, jolla saattaa sairastuttaa ihmisiä fyysisesti tai henkisesti, vaikka joku voisikin siitä pelistä selvitä voittajana.

Toki ikinä ei voi tietää, mikä voi trikkeröidä toisen henkistä ja fyysistä terveyttä. Kuitenkin jos hälytyskelloja pirisee edes vaimeasti useampia, niin valmentajan pitäisi itse pystyä puhaltamaan peli poikki, ottaa vastuu tekemisestään ja tehdä kaikkensa, ettei samaa tapahtuisi kenellekään muulle.

En rehellisesti usko, että valmentajat, jotka laittavan ihmisten aineenvaihdunnan, pääkopan ja elämän sekaisin, tekisivät sitä tahallaan tai edes tietoisesti. Harva ihminen haluaa tietoisesti aiheuttaa ihmisille pahaa, vaan tarkoitusperät ovat usein jokaisen valmentajan päässä hyvät oli toteutustapa mikä tahansa. Moni asia voi kuulostaa terveelliseltä ja terveyttä edistävältä, mutta mistä tahansa (jopa vedestä) voi tulla myrkkyä, jos sitä käyttää väärin tai väärässä tilanteessa. Vaikka sitten hyvässä uskossa.

vastuuttomat valmentajat

Milloin kannattaa herättää epäilyt?

No miten sitä uskaltaa enää lähteä mihinkään valmennukseen tai hankkia edes omaa valmentajaa? Tämä on monitahoinen juttu, eikä tätä täysin yksiselitteisesti pysty ratkaisemaan. Tässä kuitenkin osviittaa siitä, milloin kannattaa olla varuillaan.

Pistä hälytyskellot soimaan, jos bongaat valmennuksen jossa…

 • luvataan sinulle huimia ja rajuja muutoksia todella lyhyessä ajassa
 • helppoja ratkaisuita monimutkaisiin ja vaikeisiin tilanteisiin (esim. ylipaino tai heikko suhde ruokaan)
 • kuvauksessa on paljon superlatiivejä ja ylistyksiä (mullistava, uskomaton, ainutkertainen, supersuosittu)
 • ruokavaliosta on poistettu erilaisia tavallisia ruoka- tai ravintoaineryhmiä
 • mukana tulee pakollisia lisäravinteita, jotka ”auttavat sinut tuloksiin”
 • markkinoidaan puhdistuskuuria. Sinulla on jo maksa-, munuaiset- ja keuhkot muiden elimien lisäksi, jotka hoitavat kroppasi puhdistamisen.
 • nopeisiin ja rajuihin muutoksiin tähtäävän massavalmennuksen väitetään sopivan kaikille
 • sinulle suositellaan ostamaan jatkovalmennusta rajun pikamuutoksen jälkeen
 • viralliset ravitsemussuositukset torpataan täysin

Harkitse myös vahvasti, jos edellisten lisäksi…

 • merkittävänä myyntiargumenttinä on suuri suosio
 • pääasiallisena myyntiargumenttinä on unelmiesi kroppa
 • valmennusta myydään lähinnä hehkuttavien palautteiden perusteella ilman perusteluja ammattitaidosta. Esim. ihana/ supertehokas valmennus, jossa treenit polttelivat ja tärisyttivät lihaksissa. 100 kyykkyhypyllä saa jalat tärisemään, mutta kertooko se, että 100 kyykkyhypyn treeniohjelma on tehokas, ammattimainen ja kasvattaa lihasta? Myös 1200kcal varmasti jokainen laihtuu ja on ”tehokas”, mutta onko tämä oikeasti tarpeellista, kestävää tai terveyttä edistävää, massavalmennukseen sopivaa ja terveyshaittoja minimoivaa valmennustoimintaa?

(Moni pointeista lainattu liikuntatieteiden tohtori Juha Hulmin Lihastohtori 2 – Hautaa humpuuki-kirjasta. Sivuhuomiona: Suosittelen lukemaan)

Heikot tulokset vs haitallisuus

On myös toki eri asia, että onko valmennuksen laatu ainoastaan heikko kun taas mahdollisesti haitallinen. Kukaan valmentaja ei ole koskaan valmis tai täydellinen, mutta omat vajaavaisuudet on hyvä tunnistaa. Omat heikkoudet ja osaamisen rajallisuuden tunnistamalla taas minimoidaan usein haitallisuuden riskit. On siis vissisti eri, jos toiminnalla voidaan mahdollisesti aiheuttaa haittaa (fyysisesti tai henkisesti) kuin että tulokset jäävät yksinkertaisesti suppeammiksi. Lisäksi esimerkiksi tehoton lisäravinne ei ole usein terveydelle haitallista (mitä nyt pankkitiliä rokottaa), mutta syömisen häiriintyminen ja ongelmat terveyden kanssa taas ovat.

Ja ei. En halua tällä osoittaa sormeani yhtään kenenkään eikä tämä ole suunnattu suoraan kenellekään. Halusin tällä tekstillä enemmänkin pohtia ääneen, mitä ympärillä tapahtuu, ja mikä oikeasti on hyväksi ihmisille. Valmennusalalla meiltä onneksi löytyy Suomesta ihan todella osaavia ammattilaisia niin ”kädet savessa” yksilöiden parissa työskennellen kuin nettivalmennuksissa tietotaitoaan joukoille ammentaen ja eteenpäin vieden.

On myös syytä muistaa, että hyvään lopputulokseen voi päästä myös erilaisia reittejä, ja tämähän on suorastaan mahtavaa, kun näissä vain pidetään ammattitaito, moraali ja vastuullisuus mukana. Muista myös itse olla tarkkana mitä ostat ja millaista valmennusta haluat. Ole terveellä tavalla kriittinen ja sopivan kyseenalaistava. Älä usko suoraan kaikkeen, mitä kuka tahansa sinun silmissäsi ammattilaisen roolissa kulkeva henkilö tai valmentaja sanoo. Kysy ja vaadi oikeita perusteltuja vastauksia. Älä usko suoraan kyseenalaistamatta myöskään minuun. Minäkin voin olla väärässä, ja minä muiden valmentajien joukossa kehityn koko ajan.

Oikeasti tervettä viikon alkua!

LUE MYÖS:
Netissä voi levittää täyttä ravintoskeidaa
& Ulkonäkökeskeisyys on vääristänyt treenaamisen

EDELLINEN JUTTUNI:
9 x Uusia lemppareita kaikesta

♥  MUUALLA:  ♥
YouTube // Bloglovin // Instagram

Kommentit (16)

 1. Elina

  Aamen! Mitä useampi ammattilainen ottaa tämän asian esille, sitä parempi.
  Olen myös itse käynyt läpi useamman nettivalmennuksen läpi vuosia sitten ja kyllä, sain hetkellisesti ”unelmieni vartalon”. Mutta hintana oli vääristynyt kehonkuva (pää ei pysynyt mukana muutoksessa ja ”kannustavassa” ryhmähengessä lähinnä vertailtiin kuka on eniten tikissä, joten en koskaan tuntenut riittäväni sellaisena), pelko syödä normaaleja ruokia (esimerkiksi banaani, ketsuppi, leipä, margariini yms. oli ehdoton nounou), sosiaaliset suhteet kärsi koska aina oli pakko mennä salille/lenkille tai ei voinut lähteä kavereiden kanssa syömään koska piti syödä kotona riisiä, kanaa ja kasviksia.

  Se ”unelmien” kroppa ei TODELLAKAAN ollut tuon kaiken arvoista! Onneksi nuo ajat ovat takanapäin. Vuosia meni totutella oikeasti terveelliseen elämään. Nykyisin uskallan syödä mitä vaan, liikun koska se on kivaa enkä siksi että saan poltettua rasvaa. Kropassa on nyt enemmän rasvaa, mutta hitto miten paljon paremmin voin henkisesti ja fyysisesti. Mun mielestä normaalin kuntoilijan ei tarvitse punnita ruokiaan tai roudata joka paikkaan tupperwaressa omia ruokiaan tai tuntea morkkista jos syö jälkiruokana hedelmiä.

  Jokainen valmentaja, joka myy tietämättömille ihmisille ruokavalioita ja treeniohjelmia joissa syödään se 1500kcal/pvä (mainostetaan kuitenkin, että ”syödä saa REILUSTI”) ja treenataan 10 kertaa viikossa saisi nyt katsoa peiliin ja miettiä onko omat tarkoitusperät nyt ihan kohdillaan.

  • piiapajunen

   Kiitos sulle mielenkiintoisesta ja avaavasta kommentista! Tämä on itseasiassa todella asian ytimessä tämän kirjoitukseni aiheessa. ”Unelmien kroppa” ei todellakaan rajoitu vain siihen rasvaprosenttiin ja ulkonäköön, vaan kyseessä on aina psyko-fyysinen kokonaisuus, ja tällaisissa toteutuksissa pitäisi mielestäni aina olla pitkäjänteinen sekä yksilölle myös riittävän joustava. Toki rasvaa voi polttaa fiksusti tarvittaessa, mutta myös pohjat ja jälkimainingit tulee olla kunnossa sekä fyysisesti että henkisesti.

   Nämä ovat aina monitahoisia juttuja, ja tietty yksilöllä on tässä aina oma vastuunsa yhtälailla, mutta ”ammattilaisen” tulisi vähintään yhtä paljon tietää ja tunnistaa, millaisia vaikutuksia omalla valmennuksellaan voi olla. Ja joskus hommat vaan menee pieleen, vaikka kuinka pyrkisi tekemään asiat hyvin, mutta jos näitä pahasti pieleen menneitä keissejä alkaa ilmetä, niin toimintamallia pitäisi muuttaa, vaikka osa olisikin (ainakin valmennuksen päätyttyä) näennäisesti tyytyväinen tuloksiin.

   Mahtava kuitenkin kuulla, että oot saanut hommat uudelleen toimimaan ja tasapaino on löytynyt. 🙂 Treenaamisen iloa sinne!

 2. S

  Kiitos Piia, että kirjoitit tästä. Tää on oikeesti tärkeä aihe. Nettivalmennuksia on on nykyään ihan tuhottomasti tarjolla ja aika paljon juuri näitä pikaratkaisuja, lyhyitä diettejä ja kaikille sopivia. Musta oli oikeesti ihan äärettömän tärkeää, että sun valmennuksia kuin luin, niin sanot rehellisesti, että tää ei ehkä sovi sulle tai vaikka keskustele lääkärin kanssa. Kun just ärsyttää se, että tuolla kaupataan, että joo joo kaikille sopii, vaikka näin ei todellakaan ole. Jos joskus valmennuksen ostan, niin se on kyllä sun 😊

  • piiapajunen

   Kiitos sulle! Onneksi meillä on lukuisia hyviä valmennuksia tarjolla Suomenkin sisällä, ja vaikka selkeästi suunta on muutenkin parempi, niin vielä meillä on täällä paljon tekemistä tämän asian parissa. Ja toki munkaan valmennukset ei tosiaan kaikille sovi, ja mun mielestä on hyvä aina kysyä lisätietoja juuri etukäteen, että voi varmistaa valmennuksen soveltuvuus itselle, ja valmentajan tulisi pystyä rehellisesti arvioimaan soveltuvuus tai vastaavasti ohjata ammattilaisen (omalääkäri, fysioterapeutti) puheille varmistamaan asia. 🙂

 3. Elina T

  Hyvä, asiallinen postaus. Ja ihanaa että juuri sinäkin kirjoitit näin fiksusti.

  Juuri tämä että puhuakseen ääneen asiasta jonka pitäisi perustua tutkittuun faktaan ja ammattitaitoon, joutuu keräämään rohkaisua tiivistää minusta paljon. Some on villi länsi jossa voidaan lynkata helposti ja turhaan, mutta ihminen ei enää ole niin villi vaan meidän biologiaa (ja psyykettä joka myös osiltaan on sitä) on onneksi tutkittu valtavasti, eikä turhaan.

  Toivottavasti etenkin moni henkisten tai fyysisten paineiden kanssa taisteleva jolla ei itsellään tietotaitoa ole vielä riittävästi löytää nimenomaan ammattilaisen luo. Jos minäkuva on romuna, ammattilainen ei lupaa että yksi tai kaksi dieettiä sen korjaa, vaan parhaimmillaan ohjaa ensin ihan toisten ammattilaisten luo ja sitten kun aika on voidaan miettiä muuta.

  Vahvat pakarat edesauttaa itsenäisyyttä ikäihmisilläkin mutta elämä sinne asti on paljon nautinnollisempaa kun se persikka pylly ei ole ainoa minkä ympärillä pyöritään.

  • piiapajunen

   Kiitos sulle! Itse en myöskään usko siihen, että syyttely ja lynkkaaminen veisi asioita mihinkään, eikä kukaan varmasti tahallaan huonoa jälkeä tee. Asiallinen keskustelu ja vastapuolen kunnioitus tilanteessa kuin tilanteessa on musta aina paras tapa saada asioita kehitettyä.

   Puhut kyllä todella hyvää asiaa, tässäkin on juuri yhtälailla yksilön vastuu myös ymmärtää, ettei oma jo valmiiksi säröillyt minäkuva parane sillä, että saa vähärasvaisen kropan ja pyöreät pakarat, eikä nettivalmennusta myyvä valmentaja voi tietää, kuka valmennuksen ostaa. Nämä ovat kyllä monivaikutteisia asioita. Ja kyllähän ne vahvat jalat tosiaan edistää terveyttä, mutta parasta se elämä on niin, ettei sen ehdoilla tarvitse elää, sillä muuten mennään ojasta allikkoon.

 4. Miima

  Aamen täältäkin! Ihanaa, että säkin uskalsit ottaa asian esille.
  Nettivalmennuksia on tosiaan laidasta laitaan, ammattitaidolla ja aidolla kiinnostuksella tehtyjä ja ei-niin-priimavalmennuksia. Minäkään en halua ketään nimellä mennä mainitsemaan ja näin ollen nettikiusaajan tms leimaa saamaan.
  Välillä vain ihmetyttään, että kuinka osa ihmisistä voi vaan olla niin sinisilmäisiä ja uskoa mitä valmentajaksi itseään tituleeraavat kauppaavat. Minusta rehdillä valmentajalla on esittää koulutustodistuksia ammattitaidostaan, kun varsinaista laillistusta ei (ilmeisesti) ole olemassa kuten vaikka terveydenhoitoalalla, jossa itsekin työskentelen. Muutenhan voisi naiivisti ajatella, että jos itseoppineena voi työskennellä hyvinvointivalmentajana tms niin kuka tahansa voi alkaa valmentajaksi ja laukoa faktoja terveydestä ja hyvinvoinnista. Rumasti sanottuna minusta tuntuu, että osa valmentajista yrittää tehdä vain mainetta ja mammonaa työllään, ihmisten aito auttaminen on vain bonusta. Kiitos ja anteeksi, se on vain minun mielipiteeni. Hyvä teksti Piia, jälleen kerran!
  Lisäksi tämä teksti pisti myös itsekin miettimään miten faktoja esitän työssäni vaikka koen olevani ammattinimikkeeni arvoinen koulutettu ammattilainen.

  • piiapajunen

   Kiitos sulle tästä palautteesta ja pohdinnasta! Tämä koulutuskin on silti (kuten itsekin jo osittain totesit) kaksipiippuinen juttu, sillä mikään paperilappu ei aina takaa ammattitaitoa, ja valmentamisessakin on niin paljon erilaisia haaroja (hyvinvointi-, ravinto-, laji-, psyykkinen-, (eri lajien) kilpaurheilu-, fysiikkavalmentaja jne.) ja nämä saattavat sekoittua joissain tapauksissa paljon toisiinsa ja raja on aika häilyvä. Erilaisilla taustoilla, koulutuksilla, opiskelulla sekä jatkuvalla perhetymisellä voi tulla ammattitaitoisia tekijöitä, vaikka reitti olisi aivan eri näköinen.

   Ja kyllä tässäkin haluaisin korostaa myös sitä yksilön vastuuta siinä, että sopiva kriittisyys on kohdallaan. Toki vaikea on olla kriittinen, jos ei alasta tai asiasta tiedä mitään, ja itsekin etsii juuri ammattilaista ohjaamaan itseään paremmalle tielle. Tällöin voi olla vaikea tunnistaa, keneen uskoa.

 5. Leena

  Hyvä Piia! Olen monelta verkkovalmentajalta kysynyt heidän koulutustaan esim.ravintovalmennukseen. muutamat vastaavat, että oma kokemus ( yhdet bikinifitness kisat, muutamat ei vastaa ja muutamat ovat blokanneet minut pois tileiltään. Mielestäni tämä kertoo jo kaiken..

  • piiapajunen

   On oikeasti hyvä kysyä, ja valmentajan pitäisi pystyä tähän vastaamaan koulutuksensa tai perustelemaan koulutuksen puutteensa tai miten tämän on korvannut/paikannut. Toki kaikessa aina pelkkä koulutuskaan ei suoraan kerro mitään, ja esimerkiksi pt-koulutuksen käynyt valmentaja ei kerro välttämättä ammattitaidosta.

   Omalla jatkuvalla ja pitkäjänteisellä perehtyneisyydellä valmennus- ja ravitsemusoppiin (oma salikokemus tai oma kisakokemus ei tarkoita vielä, että osaisi valmentaa suoraan muita) voi valmentaja olla kovakin tekijä tai sitten yhtälailla aivan tyhjä arpa. Tämän takia aihe onkin niin haastava, sillä hyvä valmentaja on yksiselitteisesti haastava määrittää.

 6. P

  Mä itse koen saaneeni hyvän ruokavaliopohjan tälläisestä nettivalmennuksesta ja olo ja energiataso on parantunut sen myötä, myös treenit sujuu paremmin. Tiedostan kuitenkin että missä ns raja menee, ja olenkin itse esim. Hiilareita lisäillyt. En oo noudattanut kuitenkaan näitäkään orjallisesti, vaan pitäny joukossa myös herkkuhetkiä yms. 🙂 eli itsellä on ihan hyvät kokemukset, mutta pitää olla itselläkin maalaisjärki mukana! Itse olen treenaillut jo vuosia joten osaan kyseenalaistaa, enkä tule esim. Aerobisia salin ohella vetämään useita kertoja viikossa vaikka mikä lappu niin käskisi. 🙂 odotin kirjoitustasi tästä aiheesta, hyvä postaus! Paljon tietenkin on ihmisiä, jotka eivät esim.ruokaa ymmärrä lisätä, vaikka määrä olisi alhainen!

  • piiapajunen

   Siis mahtavaa, ja näinhän sen pitäisi hyvässä valmennuksessa juuri ollakin! Jes! Onneksi meiltä löytyy Suomesta useita todella hyviä valmennuksia, joissa lopputulema on juurikin positiivinen, ja homma pelittää!

   Ja ehdottomasti tuo yksilön vastuu on myös korkealla valmennuksissa, ja siitä sulle myös propsit, että olet uskaltanut soveltaa kokonaisuutta juuri itsellesi sopivaan suuntaan. Näin sen pitääkin mennä, koska vaikka kyse onkin massavalmennuksesta, niin ei voi millään olettaa, että kaikki olisivat täysin samasta puusta, vaan hajonta on todella suuri. Tällaisia tarinoita on ihan mieletön kuulla, ja juuri näin sen pitäisikin mennä. Järkeävä toteutus yhdistettynä yksilön tarpeisiin, niin hyvä tulee. 🙂

 7. Johanna

  Amen Sisko! Itse seuraan sydän syrjällään juurikin tätä ilmiötä ja miten pahalta tuntuu, että nuorille naisille myydään 1500kcal ruokavalioita dollarin kuvat silmissä kiiluen, piittaamatta laisinkaan siitä mitä se aiheuttaa henkisellä puolella ja myöhemmin myös fyysisellä. Tietentahtoen myydään ihmisille vääristynyttä suhtautumista ruokaan ja vääristetään ihmisen kehonkuvaa. Myydään ahdistusta ja pakkoliikuntaa niin, että se liikunta ei ole enää ilo vaan pakkomielle / suorittamista. Halutaan se täydellinen kroppa ja vaikka olisit kuinka laiha tahansa niin peilistä katsoo takaisin satakiloinen norsu, josta pitäisi vielä puristaa muutama kilo irti. Myydään mielikuvia siitä, että kuudessa viikossa olet sellaisessa kisakunnossa kuin se valmennuksen sulle myynyt (lue: sua kusettanut / sut ryöstänyt henkilö). Ei ymmärretä, että se sun valmentaja on treenannut vuosia ja se sen kisakunto on kestänyt yhden päivän ja senkin eteen on tehty tuhansia tunteja töitä. Samalla se sun valmentaja suoltaa sulle, miten sun pitää ostaa hänen brändillään varustettuja lisäravinteita että pääset varmasti samoihin tuloksiin. Ja parastahan tässä on se, että kun oot vetäny sillä kuuden viikon setillä ittes piippuun niin sun valmentaja sanoo sulle ohimennen et hei, sustahan ois vaikka kisalavalle asti. Sit myydään monen tonnin valmennus ja uskotaan sokeasti siihen 1500kcal ruokavalioon ja rajoitetaan elämä sen valmentajan luoman kuplan sisälle. Se valmentaja treenaa sut kerran kisalavalle ja kun se oma 15 minutes of fame on ohi, niin jäät kun nalli kalliolle sen vääristyneen kehonkuvan ja valtavan ahdistuksen kanssa. Et saa mitään apua / neuvoa jatkoon, ahdistutaan kun oletkin taas nornaalipainossa ja valmentajan ainoa neuvo on syödä vähemmän ja liikkua enemmän. Tässä vaiheessa oravanpyörä on enemmän kuin valmis. Niin, ja sitten kun näille valmennettaville annetaan se mielikuva että se ruokavalio ja liikuntamäärä on ainoa oikea tapa olla ja elää, eikä mitään saa tehdä eri tavalla ettei vaan mene kaikki pilalle sen takia että söit purkkaa koska siinä on turhia kaloreita. Valmennettavat luulee että he pystyvät tästä ja maailman tappiin asti punnitsemaan loppuelämänsä ruoat ja olla laittamatta herkun herkkua suuhun: kaikkihan on vaan asenteesta kiinni. Olet olevinaan paljon parempi ihminen kun kuljet niiden eväsrasioiden kanssa joka paikkaan ja ruokavalio koostuu pääasiassa kanasta, riisistä ja parsasta.

  Kun tää kupla saatais jo puhkeamaan niin monella ihmisellä ois vaan niin paljon parempi olla!

 8. Hyppivä Tapio

  Äärettömän hyvä kirjoitus. Harrastan itse trampoliinivoimistelua mutta en kilpapuolella. Minua valmentaa samat valkut, kuin Suomen huippuja omassa seurassani. He ovat eliittiä valmentajissa, ainakin meillä ei kilpailijoilla. He ovat motivoivia, eivät koskaan mainitse mitään tiettyjä ruokavaliomääräyksiä tai käske tekemään mitään, mikä tuntuisi epäterveelliseltä. Kunnia Annikalle, Hennalle, Ronjalle, Juholle sekä Nicolle.

 9. Iines

  Olen itse ostanut parikin nettivalmennusta. Ei vaadi mitään ammattitaitoa laittaa hiilarit minimiin ja aerobiset tappiin. Oon ollut niin pettynyt.
  Toisessa valmennuksessa hedelmät oli ehdoton nounou, max 1 hedelmä päivässä(vain treenipäivinä!) jos haluaa välipalaksi sen ja sekin EHDOTTOMASTI treenin jälkeen. Tuossa vaiheessa totesin rahojeni menneen hukkaan.
  Siis jos tällaiset on raamit, jossa painoa pitäisi saada tippumaan ja sitä kuuluisaa hyvää oloa, niin morjens. Mulla ainakin nous ahdistuskäyrät tappiin tommosesta.
  Sit aloinkin itse selvittelemään mm hiilarin ja proteiinin tarvetta (sun blogi ja lihastohtori<3) ja oon koostanut itse itselleni ruokavalion 🙂 hiilareita nyt 200g päivässä ja tää on 4 salitreenin ohella ollu aika passeli mulle.

 10. Sofia

  Kiitos Piia jälleen kerran!

  Uskon, ettei kovinkaan moni onneksi kuvittele näiden kirjoitusten tarkoituksena olevan oman tuotteen mainostaminen, vaan ihan rehellisesti se huoli huonoista ja epäpätevistä valmentajista ja valmennuksista. Varsinkin, kun tekstin kirjoittajina on rautaisia ammattilaisia ja monen vuoden kokemuksen omaavia henkilöitä. Tyyppejä, jotka ovat ”paikkansa ansainneet” jo vuosia sitten. Yhdessäkään näkemässäni tekstissä (jossa asiaa ko. aiheesta) ei ole myöskään mainostettu omaa tuotevalikoimaa, mikä jo osaltaan vahvistaa, ettei agendalla tosiaan ole oman myynnin kasvattaminen.

  Loppujen lopuksi kaikilla (netti)valmennuksilla taitaa olla tarkoituksena tehdä rahaa. Siis ihan vain jo siksi, että yrittäjähän siellä verkkovalmennuksen taustalla on ja valmennusten myynti on (ainakin yksi) hänen elinkeinoistaan. Toki verkkovalmennuksethan on älyttömän näppärä (ja tuottoisa) tapa myydä valmennuspalveluita suurelle joukolle hieman edullisemmin, en sinänsä konseptia moitikaan.

  Harmi vaan, että rahanteko alkaa useammassa valmennuksessa paistaa sisällöstä läpi juurikin siinä, että halutaan saada asiakkaille tuon muutaman kuukauden aikana hurjia tuloksia, joita voidaan sitten esitellä muutoskuvien kautta tuleville potentiaalisille asiakkaille. Kuten kirjoititkin, mikäli tuotetta myydään vain huimien tulosten tai suuren suosion avulla, hälytyskellojen pitäisi soida. Kuinka moni ehtii esimerkiksi sisäistää uusia elämäntapoja noudattamalla ensin orjallisesti monta viikkoa täysin omista normirutiineista poikkeavia treenimääriä ja ruokavaliota, minkä jälkeen henkilö jätetään täysin tyhjän päälle ja ainoa vaihtoehto saada lisää tukea hommaan on ostaa uusi parin kuukauden valmennus? Monissa ongelmatilanteissa (väsymys, matalat energiatasot, paino ei putoa tai putoaa liian nopeasti) valmentaja kehottaa ”kuuntelemaan omaa kroppaa”, mutta entä jos ihminen ei ymmärrä kehon viestejä tai on luonteeltaan sellainen, että ohjeita on noudatettava 110% tai koko ”dieetti”/tms on epäonnistunut.

  Itse monen monta verkkovalmennusta ostaneena ja läpikäyneenä voin vaan todeta, että hakkaan jatkuvasti päätäni seinään, kun kuvittelen näiden samankaltaisten valmennusten tuovan jotain uudenlaisia muutoksia. Jos ei 1500kcal ole tähän mennessä auttanut tavoitteisiin pääsemiseksi, niin ei varmasti auta jatkossakaan! Jollain tasolla olen kyllä sen jo aikoja sitten tiedostanut, mutta nyt vaan täytyy OIKEASTI sisäistää se itsekin 😀 Ongelma siis on (sama varmasti monella naisella), että haluan nähdä tuloksia nopeasti ja enemmän syöminen sekä treenimäärien vähentäminen pelottaa, jopa ahdistaa. Loppuvuodesta tein kuitenkin lupauksen itseni kanssa, että kokeilen vielä kerran noudattaa erään tällaisen valmennuksen ~1500kcal ruokavaliota ja treenejä, ja mikäli en edelleenkään näe haluamiani tuloksia, kokeilen päinvastaista menetelmää ja ALAN SYÖMÄÄN. Noh, kuukauden verran jaksoin asua salilla ja noudattaa grammantarkkaa ruokavaliota, kunnes kroppa alkoi oikeasti väsymään ja lopetin homman kesken. Nyt siis opettelen sallivaa ja runsasta syömistä, katsotaan miltä tulokset salilla alkaa näyttää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 x UUSIA LEMPPAREITA KAIKESTA!

*Sisältää mainoslinkkejä Hoi hoii ja huikeaa perjantaita! Tampereella ainakin paistaa aurinko siihen malliin, että kyllä tuntuu kyllä aivosolut nauttivan tästä valoilmiöstä oikein olan takaa, ja viikonloppufiilis alkaa nostamaan päätään aikamoisen säpinäviikon jäljiltä. Kyllä kelpaa! Kevennykseksi…

MITEN VAIKEAA TERVEELLISESTI SYÖMINEN ON NYKYÄÄN?

*Sisältää mainoslinkkejä Välillä mulla menee pata jumiin kun puhutaan ruuasta. Terveellisenä ja terveenä pidetään sitä, että syödään mahdollisimman ”puhdasta”, alkuperäistä ja näennäisesti terveellistä ruokaa 24/7 ja 365. Ja jos haluaakin syödä terveellisesti ja ”puhtaasti”, niin sekin…

YRITTÄMISEN PARHAAT JA HUONOIMMAT PUOLET

*Sisältää mainoslinkkejä Yrittäjyys. Homma, johon mun ei pitänyt koskea pitkällä tikullakaan, ja josta ajatuskin sai mulle väristyksiä aikaiseksi joitakin vuosia takaperin. Noh, muutaman sattuman kautta tähän pisteeseen kuitenkin päädyin, ja palkansaajan rooli jäikin pois kuvioista….

”OOT NIIN TIKIS” – MITEN JA PALJON TREENAAN NYT?

*Sisältää mainoslinkkejä Pari päivää sitten laitoin yhden tämän postauksen kuvista Instagramiin, ja kommenttiboksi täyttyi viesteistä, että ”muija on tikissä” ja ”morjes mikä kunto”. Totesinpa siinä samalla, että perskules, onhan tuo ruho (ainakin ulkoisesti) ihan kohtuu…

MIKÄ MEIDÄN PARISUHTEESSA IHMETYTTÄÄ?

Tiettyihin ihmettelyihin ja kysymyksiin koskien meidän parisuhdetta tulee törmättyä toistamiseen ja kerta toisensa jälkeen. Ei sillä, uteliaisuushan on ihmiselle aivan luontaista ja oikeastaan aika ihanaa! Tässä muutamia asioita tai kysymyksiä, jotka ovat aiheuttaneet ihmettelyä niin ympärillä…

AIKAANSAAMISEN & SAAVUTUSTEN YLIARVOSTETTU HIENOUS

*Sisältää mainoslinkkejä On hienoa ja ihailtavaa olla aikaansaava. Kun on monta rautaa tulessa, ja asioita tapahtuu elämässä. Koko ajan on meneillään jotain hienoa ja elämä kulkee vauhdilla eteenpäin. Pystyy paukuttamaa sekä edistämään uraa, harrastamaan ja urheilemaan…

JALAT KAHDESTI VIIKOSSA? KYYKKY VS PRÄSSI? MEITSI VASTAA!

*Sisältää mainoslinkkejä Uusi vuosi mutta tavoitteellinen treeni jatkuu! Tänään taas vuorossa ehkä yksi lempparipostaussarjani, eli Piude vastaa. Musta on ihan sairaan mielenkiintoista pureutua teidän visaisiin kysymyksiin, ja itseäni palkitsee tässä työssä ihan älyttömän paljon se, että…

SAAMANI TÖRKYKOMMENTIT – KIITOS NÄISTÄ!

*Sisältää mainoslinkkejä Pääosiin omiin kanaviini tupsahtelee todella asialliallisia ja mielenkiintoisia kommentteja, jotka herättävät hyvää fiilistä, ajatuksia tai entistä vilkkaampaa keskustelua. Kuitenkin joskus kommenttiboksissa koreilee kuitenkin sellaisia älyllisiä multihuipentumia, että vähän jopa hävettää olla ihminen. Tässä muutamia…

SEILAATKO ELÄMÄSSÄ PELKKIEN RAAMIEN POHJALTA?

*Sisältää mainoslinkkejä Kuinka paljon meillä on oikeasti vain ympäristöstä opittuja kaavoja ja malleja? Kuinka paljon me toteutamme elämäämme ja päivittäisiä toimintojamme vain sen pohjalta, mitä olemme oppineet ympäristöstä sen sijaan, että tekisimme asioita sen vuoksi,…

7 x MITEN SAADA VAIHTELUA SALITREENIIN?

Tökkiikö salitreeni? Onko samalla kaavalla tullut tehtyä jo aivan liian pitkään, ja salitreeniin kaipaisi jotain pientä vaihtelua? Tähän postaukseen kokosin muutamia melkoisen päteviä tärppejä, joilla voi saada vaihtelua salitreeniin, jos nykytoteutus maistuu puulta. 7 x…