AAMUTREENI TOIMIMAAN – MITEN SYÖDÄ JA VALMISTAUTUA?

aamutreeni miten syödä
Aamutreeni kovana tavoitteena, mutta torkutteluksihan se meni? Edellisen illan kuningasidea aamutreenistä ennen työpäivää tuntuukin heti herätyskellon rääkyessä korvan vierellä maailman surkeimmalta ajatukselta. Väliin jäi tälläkin kertaa, ja jos sinne soijan ääreen päästiin, niin aika pitkin hampain. Jep. Been there. Done that. Hah!
Itsehän en ole ikinä aiemmin ollut kummoinen aamutreenaja. Totta turisten en ole sitä vieläkään. Tietyillä toimenpiteillä olen kuitenkin todennut aamutreeneille lähtemisen olevan entistä helpompaa, ja sängystä treenin ääreen pääsemisen todennäköisyyden kasvaneen huomattavasti tietyillä toimenpiteillä. Veikkaan, etten ole ainoa, joka näitä haasteita on kohdannut, joten parempi iskeä pöytään omat ässäni hihasta kaikkien ihmeteltäväksi!

AAMUTREENI SUJUVAMMAKSI?

Miten helpottaa sinne aamutreenille lähtemistä? Tässä vähän vinkkejä edellisen päivän ennakointiin.

 • Poista torkkumahdollisuus herätyksestäsi (iPhonessa ainakin saa blokattua)
 • Pinoa illalla valmiiksi mukavat treenivaatteet alusvaatteita ja sukkia myöten aamuksi odottamaan. Pikku kikka, mutta nopeuttaa sekä helpottaa vastahakoisia ja unenpöpperöisiä aamuja julmetun hyvin!
 • Pakkaa treenikassi täydellisen valmiiksi kenkiä, salikorttia, kuulokkeita ja mahdollista treenijuomaa myöten.
 • Tee aamulla sellaista treeniä, joka sinulle tuntuu aamuisin soveltuvan parhaiten. Tasasykkeistä menoa ulkona tai sisällä, perinteistä tiukkaa salitreeniä, ryhmäliikuntaa, kehonhuoltoa tai joogaa. Ei kaikkien tarvitse tehdä samaa ja samoihin vuorokauden aikoihin.
 • Sovi kaverin kanssa treenitreffit aamuksi. Kaveria kun ei voi feidata, niin treenille tulee oikeasti lähdettyä!
 • Koviempia aamutreenejä varten varaa tarvittaessa hieman enemmän aikaa ja vaivaa huolelliseen lämmittelyyn, sillä tottumaton kroppa (ja nuppi) voi herätä hitaammin kuin iltaisin.

aamutreeni miten syödä

AAMUTREENI & RAVINTO

Entä se ruokapuoli? Mitä ennen aamutreeniä kannattaisi syödä? Kroppa ja mieli kun ei ilman sitä ravintoa pelitä, niin siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Tässä siis tärppini aamutreenejä ajattelen ravinnon näkökulmasta:

 • Kevyempitehoiseen menoon suosittelen vetämään alle annoksen BCAA:ta (aminohappoja, itsellä käytössä TÄMÄ*). BCAA:n isken jo valmiiksi sheikkeriin edellisenä iltana, jolloin aamulla päälle voi hujauttaa veden, ja heittää kurkusta alas.
 • Vähän tujumman toiminnan alle kannattaa popsia huiviin jotain nopeasti imeytyvää aamiaista, ja esimerkiksi heraproteiini ja banaani ajavat asian hyvin. Blenderissä myös heraprotskusta, mehukeitosta ja marjoista/banskuista tulee helposti imeytyvä pikasmoothie, jolla aamutreeni saa buustia alle!
 • Itse koen aamuisin suoritettavissa kovissa salitreeneissä erittäin olennaiseksi treenijuomaan lisätyn hiilarin. Fastin Intra* (aminohappoja) ja kauhallinen Vitargoa* (hiilaria) tuo ihan selkeästi puhtia aamun aikaisiin salitreeneihin, jossa pitäisi saada raskaita rautoja liikkeelle.
 • Suurille kahvin ystäville vinkkinä ladata kahvinkeitin valmiiksi edellisenä iltana, jolloin herätessäsi sen voi vain napsauttaa päälle, ja pukiessasi tuore lisäbuusteri valuu valmiiksi kannuun. Jos kahvi ei maistu, ja eikä aamupalakaan herätä nuppia ja kroppaa täydestä unesta, niin latausjuoma (tarvittaessa itse otan TÄTÄ*) voi tällöin olla hyvä pika-apu.
 • Treenin jälkeen palautusjuomaa ja/tai kunnon aamupalaa massuun. Mikäli haluat kovan treenisi oikeasti kehittävän, niin anna kropallesi riittävästi ravintoa palautumiseen ja treenitehojen uudelleen lataamiseen sekä takaamiseen myös seuraavissa (aamu)treeneissä.

 
Ravintopuolta ei siis kannata unohtaa, ja senkin osilta kannattaa laittaa hommat pitkälle valmiiksi jo edellisenä iltana. Kun kaikki sujuu aamulla kuin tanssi ja liukuhihnalta, niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä sieltä sängystä oikeasti päätyy aamutreenin pariin, ja kaiken kukkuraksi vielä saa mainion ja kehittävän session kunnialla pakettiin!

Koodilla PIIA20 saat koko Fastin verkkokaupasta* -20% alennuksen ostoskorisi loppusummasta.

aamutreeni miten syödä
Korkeakauluksinen Adidas-treenitoppi: TÄÄLTÄ* // Saumattomat trikoot: TÄÄLTÄ* // 1,3 litran treenisheikkeri: TÄÄLTÄ*

Täytyy loppuun vielä todeta, että aamutreenaaminen voi olla osittain myös totuttelukysymys. Kun jaksaa päättäväisesti jatkaa itselleen uuden toimintamallin toteuttamista, niin kyllä se hiljalleen usein lähtee pelittämään. Totuttelua tämä voi vaatia sekä vintillä että itse koneistolla, mutta päättäväisesti toistamalla aamut alkavat lutviutua huomattavasti helpommin, vaikka ensimmäiset aamut voivat olla täyttä tuskaa.
Tuskin minustakaan koskaan tulee maailman tykeintä aamupaukuttelijaa, mutta on se lähtö vaan kummasti helpottunut ajansaatossa tällä paatuneella iltatreenajallakin. Tossu luistaa ja pomppu irtoaa entistä paremmin, vaikka pidempää lämmittelyä se aamutreeni ehdottomasti vaatii verrattaessa iltaiseen menoon. Pistä siis testiin, sillä aamulla treenatessa päivä lähtee aika näppärästi käyntiin, ja treenit onkin jo paketissa koko loppupäivää ajatellen! Boom! 😉

Vipinää tossuihin ja aamuihin!

Vilkaise myös:
Tuloksia ilman tarkkaa ruokavaliota – Miten syödä?
& Onko hiilareiden ajoituksella väliä?

Edellinen juttuni:
Polttarit lusittu & ensi viikolla naimisiin!

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (18)
 1. Siun blogista on tullut ihan lempparini! Aina, kun vaikka snäpistä bongaan uuden postauksen, pitää se heti käydä lukemassa 🙂 Paljon fiksua asiaa ja taidolla tehtyä tekstiä, jatka samaan malliin!
  Treenailetko ikinä juoksua? Olen aina sitä inhonnut, mutta nyt olosuhteiden pakosta joutunut harrastamaan aika paljonkin ja ehkä vähän alkanut lämmetä lajille. Kehonhuoltovinkeistäsi on ollut paljon apua näistä treeneistä palautumiseen! Ootko muuten koskaan testannut, paljon menee cooperissa? 😀
  Mukavaa talven jatkoa sinne!

  1. Piia Pajunen
   10.1.2018, 15:08

   Moikka ja kiitos ihan mahtavasta palautteesta! Huippua kuulla, että jutut uppoavat! <3
   Juoksuhommia on tullut tehtyä jokseenkin vähemmän, mutta onhan sitä välillä tullut paineltua tossua toisen eteen enemmänkin. Cooperia en ole ikinä testannut, ja tuota lenkkeilyä on enemmänkin tullut tehtyä kuntoilumielessä ja suorituskykyä ajatellen. Itseasiassa juokseminen on aikas kivaa puuhaa, kun vauhdin huumaan pääsee, ja jälkifiilis lenkin jälkeen on kyllä 5/5 🙂

 2. Mä treenaan aina aamuisin. Arkisin kun käyn ennen töitä herään jo klo 4.45. Aluksi herääminen oli aika vaikeaa, mutta nykyään sujuu aika ongelmitta. Itsellä se hyvä puoli, että asun aivan salin vieressä. Tietty kun herää näin aikasin pitää illalla mennä petiin jo yhdeksältä. Yksi suuri syy, miksi suosin aikaisia aamuja on se että inhoan ruuhkaisia saleja, missä joutuu koko ajan sumplimaan omien treenien kanssa, Kyttäämään mikä laite on milloinkin vapaa ja taistelemaan vapaista penkeistä 😀

  1. Piia Pajunen
   10.1.2018, 15:09

   Tuo ruuhkien välttäminen on kyllä ehdottomasti yksi aamutreenaamisen parhaita puolia! Itsekin olen onneksi melkein aina asunut salin vieressä, jolloin aamulla on päässyt tarvittaessa näppärästi treenille ja tietty ulkonakin on ollut herätessä aika passeli sudittaa lenkkitossua. 🙂

Kommentointi suljettu.