Lomapöhö pois – kahdeksan toimivaa vinkkiä

Turvotus johtuu usein elintavoista ja siksi siihen voi vaikuttaa. Omalla kohdallani kolmen viikon aurinkoloma ja rannalla makoilu, matkustuspäivät lentokoneessa ja autossa istuen sekä ruokavalio tuntuvat nyt pöhötyksenä, nesteiden kertymisenä ja turvotuksena kehossa. Siksipä aloitan tänään, kotiin palattuani, lomapöhön häädön. Kokosin teille omat keinoni, jotka tehoavat turvotukseen jo muutamassa päivässä. Näillä vinkeillä lähtee hyvin todennäköisesti myös mahdollinen extralomakilo.

 

Juo vettä ja nimenomaan vettä. Vähintään kaksi litraa, lämpiminä päivinä kolme litraa. Veden juonti (ja nimenomaan veden, ei kivennäisveden juonti) laittaa tehokkaasti nesteet liikkeelle. Kivennäisveden hiilihappo saattaa turvottaa vatsaa. Itse juon aamulla heti herättyäni puoli litraa vettä ja sen jälkeen tasaisesti pitkin päivää. Nesteet lähtevät nesteellä!

IMG_0842

 

Juo vihreää teetä.  Nautin vihreää teetä pari kertaa päivässä, aamulla ja alkuiltapäivästä. Se poistaa tehokkaasti nestettä ja tuo minulle terveellistä oloa. Jos et pidä vihreän teen mausta, kokeile vihreä tee -kapseleita. Varoitus! Vessassa saa juosta usein.
FullSizeRender 21

Minimoi sokeri ja muut höttöhiilarit. Hiilihydraatit sitovat kehossa itseensä nestettä ja turvottavat. Itse jätän ylimääräiset sokerit nyt kokonaan pois. Eron huomaa olossa jo muutamassa päivässä: olo virkistyy, vatsa ei turvota, eikä verensokerit heittele. Sen sijaan suosi nestettä poistavia hedelmiä ja marjoja sekä vihanneksia: kaalit, persilja ja ananas ovat omia suosikkejani.

FullSizeRender 24

Lähde liikkeelle. Liikunta tehoaa turvotukseen ehdottoman hyvin. Koska itse jatkan vielä lomaani, hyödynnän aamut. Kävelen tai hölkkään vähintään neljänä aamuna viikossa puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Se saa aineenvaihdunnan käyntiin heti aamusta. Kaikki liikunta on hyvästä tämän kolmen viikon Kreikassa makoilun jälkeen. Punttisalille on jo oikein ikävä!

FullSizeRender 23

Tissuttelu pois. Alkoholi turvottaa, se on fakta. Kesällä tulee juotua usein enemmän ja tissuteltua. Tämä näkyy erityisesti naamasta. Alkoholin juomisen lopettaminen tai kohtuullistaminen sen sijaan näkyy jo parissa päivässä: turvotus häviää ja olosta tulee kirkkaampi ja virkeämpi. Uni on myös laadukkaampaa. Jos tuntuu, että alkoholia on loman jälkeen vaikea jättää pois, on syytä pohtia omaa juomistaan. Mihin tarvitsen alkoholia? Olenko jopa riippuvainen? Olisiko parempia tapoja rentoutua?

IMG_4505

Suosi kuituja, vähennä suolaa. Kuten tiedät, suola turvottaa: aamuiset silmäpussit muistuttavat liian suolaisesta illallisesta. Panostan siksi itse puhtaaseen, ravinnerikkaaseen ruokaa, jonka pyrin valmistamaan itse. Silloin voin itse vaikuttaa syömäni ruuan suolamäärään. Valmisruuat sisältävät yleensä paljon suolaa, siksi jätän ne pois. Kuidut auttavat vatsaa toimimaan ja vähentävät siten vatsan turvotusta(ummetus = vatsan pömpötys). Nappaan kuidut kotimaisista marjoista (marja-aika on parhaimmillaan!), kasviksista, hedelmistä, kaurasta, täysjyväviljoista ja pähkinöistä.

FullSizeRender 25

Unohda kuurit ja dieetit. Liiallinen syömisen rajoittaminen yleensä kostautuu: dieetin tai kuurin jälkeen tulee palattua vanhoihin huonoihin tapoihin. Siksi en suosi kuureja tai dieettejä, vaan syön oman tutun, monipuoliseen, ruokavalioni mukaan, jonka tiedän sopivan minulle. Ruokavaliosta kerron mm. täällä ja täällä. Jos et tiedä, miten juuri sinun kannattaa syödä voidaksesi hyvin, suosittelen selvittämään. Nimittäin, kun tämän itselle sopivan ruokavalion löytää, löytää sellaisen kumppanin loppuiäksi, ettei enää tarvitse laihduttaa, kytätä painoa tai vahtia syömisiä. Tämä itselle sopiva ruokavalio on tärkein asia painonhallinassa.

Hikoile. Hikoileminen on minulle puhdistava kokemus. Hikiliikunta tai saunominen tuovat hyvää oloa ja tyytyväisyyttä ja toimivat myös nesteen poistajina.

FullSizeRender 22

Päätä aloittaa tänään, älä huomenna. Mitä nopeammin lomapöhön häätämisen aloitat, sitä nopeammin huomaat muutokset kehossasi, kasvoissasi ja koko olotilassasi. Aloita siksi jo tänään ja haasta vaikka ystävä mukaan lomapöhön karkoitukseen! Itse aloitin edellä mainituilla toimenpiteillä tänään. Vihreä tee ja vedenjuonti, sekä aamureippailu tekevät jo tehtäväänsä. Suosittelen!

Kärsiikö joku muu lomapöhöstä? Onko teillä omia kikkoja turvotuksen poistoon?

<3 Anna

 

Kommentit (11)
 1. Lomapöhö todellakin myös täällä. Olimme perheen kanssa viikon Kreetan lomalla ja nautimme all inclusive pöytien antimista. Vaikka kuinka yritti syödä terveellisesti, niin kyllä tuli herkuteltua ja mikäs siinä, olkoon se lomalla sallittua. Mutta, mutta… herkuttelu jäi sitten päälle kotonakin, sokeri on niin koukuttavaa. Harmittaa ihan todella, koska koko alkuvuoden olin onnistunut noudattamaan terveellistä ruokavaliota ja liikkumaan säännöllisesti, samalla 7 kiloa keventyen.
  No, ei auta kuin ottaa itseään niskasta kiinni, palata töihin ja terveellisiin elämäntapoihin.

  1. annasaivosalmi
   1.8.2016, 12:59

   Mä jotenkin niin eläydyn sun kommenttiin. Meillä oli myös all inclusive, enkä mitenkään sikaillut, mutta ehkä ne olivat nuo viimeiset päivät, matkustamisineen ym, että nyt tuntuu. Mä päätin katkaista sokerikierteen seinään, kun tulin Suomeen, koska tiedän, että mulla saattaisi käydä hyvinkin helposti kuten sulla. Nyt sun tai munkaan on turha jäädä surkuttelemaan mennyttä ja kääntää katse eteenpäin. Terveellisiin elämäntapoihin kannattaa varmasti palata. Onhan sulla vielä hyvässä muistissa ne kaikki hyvät vaikutukset, mitä ne sulle alkuvuonna tekivät 🙂 Tsemppiä! Anna

 2. Vihreää teetä lukuunottamatta samat keinot käytössä (paitsi että mun aamujumppa on vasta aamupalan jälkeen pihalla 😉 vaikka varsinaista lomapöhöä ei onneksi ole :). Inhoan vihreää teetä, mutta jos koet sen noin tehokkaana pitäisi ehkä harjoitella…

  1. annasaivosalmi
   1.8.2016, 12:56

   Kuulostaa hyvältä! Minkälaista aamujumppaa teet pihalla? Mä uskon vihreään teehen, myös sen terveysvaikutuksiin, en vain nesteenpoistajana. T. Anna

   1. Mä olen mennyt pitkälti sun jumppaohjeilla ;). Tulitikkutreeni, HIIT, jalkavoima (se reisitreeni..), perusvatsoja yms. Olen yrittänyt tehdä alkuun n. puoli tuntia syke korkealla ja sitten lihaskuntoa, dippejä ja hyppyjä terassin reunalla, punnerruksia, kässäreitä, välillä lasten seassa hyppyjä trampalla :). mitä nyt milloinkin keksii :). Kahvakuula myös ahkerassa käytössä. Mun ainoa tavoite on liikkua, pieni suunnitelmallisuus ei olisi pahitteeksi. Mutta nyt kun olen kesällä lasten kanssa kotona, se suunnitelmallisuus on aika turhaa kun välillä saa aina täyttää vesi-ilmapalloja tai käydä maistamassa hiekkalaaatikkoruokia jumpan välissä. Ei siis varsinaista aamujumppaa, sattuu vain usein ajoittumaan aamuun kun olen saanut vanhemmat lapset toimitettua treeneihin :).

    Mun piti vielä kysyä aikaisempaan postaukseesi liittyen, kun kirjoitit, ettet ole kaivannut rahkoja reissussa, oletko ottanut ne takaisin ruokavalioosi? Maitotuotteista ollaan nykyään niin montaa mieltä. Itse tykkään rahkasta välipalana ja käytän muutenkin maitotuotteita, mutta olen alaknut miettiä, mitä korvikkeita niille keksisi (maitokahvistani en tosin aio luopua ;).

    1. annasaivosalmi
     6.8.2016, 09:19

     Sun treenit kuulostaa mainioilta! Niinhän se monesti menee, että liikuttua tulee, silloin kun ehtii. Mä en näe ongelmaa siinä,että kokoaa päivän liikunta-annoksen pienemmistä paloista: 10min silloin toinen tällöin. Kiva kuulla, että mun treeneistä on ollut hyötyä.

     Kyllä mä syön rahkaa. Kreikassa sitä vaan ei ollut tarjolla. Nyt kotona olen taas syönyt rahkaa välipalana. Mä en koe, että maito kohtuullisesti käytettynä aiheuttaisi mulle mitään oireita. Rahka on mustakin tosi kätevä välipala. Mukavaa viikonloppua! T. Anna

  2. Vihreällä teellä tosi hyviä terveysvaikutuksia. Valitettavasti se nostaa
   niin paljon verenpainetta, etten voi sitä juoda, vaikka haluaisin. Kun lisää hivenen sitruunaa se maistuu ihmeen hyvälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *