Dieetti on laihduttajalle kirosana
Viestilaatikkoni kilahtelee tämän tästä. Saan kuvia hyvin koostetuista aterioista: puuroa, marjoja ja raejuustoa, lohi-avokadosalaattia ja rahkaa hedelmillä ja pähkinöillä. Kuvat hivelevät silmääni. Ravintovalmennuksessa oleva asiakkaani näyttää, kuinka hän osaa (ihan itse!) koostaa laadukkaita, monipuolisia ja täysipainoisia aterioita. Kuviin merkityt kellonajat kertovat myös säännöllisestä syömisestä. Hän on luvannut postailla kuvia minulle tietyn ajan, jotta varmistumme siitä, että ateriat palvelevat hänen asettamiaan tavoitteita.
Sen sijaan mm. monet nettivalmennukset ja ihmedieetit valmiine ruokavalioineen ovat monelle ansa. Ne perustuvat dieetti-ajatukseen eli käytännössä tiettyyn ajanjaksoon, jolloin syödään jonkun ulkopuolisen määräämiä ruokia, tarkasti säädelty määrä. Dieetit rakennetaan harvoin ihmisen oman ruokavalion ympärille, jolloin kertaheitolla muutetaan koko siihenastisen syömiskäyttäytymisen pohja. Vähän sama, jos täysin liikkumaton ihminen komennettaisiin saman tien ja kylmiltään maratonin lähtöviivalle tai harjoittelemaan kuin kilpaurheilija. Myös ruokavalion muutoksissa ihmisen lähtötilanne, sen hetkiset resurssit ja toiveet tulisi huomioida. Valmiit ruokavaliot pystyvät vain harvoin tähän.
Dieetti sujuu yleensä hyvin viikon, ehkä kaksikin. Tämän jälkeen omiin vanhoihin tapoihin palaaminen käy kuin huomaamatta. Pahimmassa tapauksessa dieetti on ollut niin vähäenerginen, että keho laittaa kaikki hälytysjärjestelmät päälle, hidastaa aineenvaihdunnan ja takaa monimutkaisen nälänsäätelyjärjestelmän avulla sen, että syömme, vaikka sitten ahmimalla kaapinperukatkin tyhjiksi. Hengissäpysymisen vietti on voimakas.
Mitäpä, jos ruokavaliotaan lähtisikin muuttamaan hienovaraisemmin. Hylkäämällä dieettiajatuksen pystymme ottamaan myös mielemme ja kehomme mukaan muutokseen. Rakentamalla ruokavalion jo olemassa olevien hyvien asioiden päälle voi saada aikaan tuloksia, jotka myös säilyvät todennäköisemmin pidemmälle, kuin diettaamalla tehty nopea painonpudotus.
Meillä on taipumus olla kärsimättömiä muutosten edessä: haluamme kaiken nyt ja heti. Tosiasia kuitenkin on, että harvalla ne kilotkaan ovat kerääntyneet viikossa tai kahdessa. On siis turha odottaa, että ne lähtisivät siinä ajassa. Tekemällä muutoksia asenteissaan, tiedostamalla tapojaan, tavoitteitaan ja motivaatiotaan, voi muuttaa koko ajatusrakennetta siitä, miksi minun pitäisi syödä juuri tietyllä tavalla tai laihtua.
Moni tarvitsee muutokseen tukea. Se ei ole häpeä. Asiakkaani ovat kokeneet syömisensä raportoinnin myönteisenä. Syömisestä on tullut tiedostavampaa. Kuvia räpsimällä oma ateriointi konkretisoituu. Toisaalta, kuin huomaamatta, pienet muutokset muuttuvat pikkuhiljaa rutiineiksi, hyvistä valinnoista tulee automaattisia. Tästä juuri on kyse onnistuneessa muutoksessa. Emme me oikeasti tavoittele bikinivartaloa kesäksi 2017, vaan loppuelämän kestävää hyvää oloa. Dieetit eivät ole tämän lopullisen tavoitteen kannalta kestävä keino. Dieeteillä voi pahimmillaan kikkailla kehonsa sairaaksi ja jopa loppujen lopuksi kerätä enemmän painoa, kuin mitä meillä oli ennen dieettiä.
Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, minun ohjeeni ovat pienet muutokset, yksi kerrallaan. Muutos on hidas, mutta sitä kautta ehdimme tiedostaa ja sisäistää terveelliseksi muuttuvan ruokavalion. Tällöin muutos on myös todennäköisesti pysyvä. Pysyvästi hyvinvoiva, terve ja normaalipainoinen sinä. Kuvien räpsiminen omista aterioista, ei sekään ole huono tapa. Vaikka ei edes lähettäisi kuvaa kenellekään tai mihinkään, voi kuvan ottaminen tehdä syömisestä tietoista ja auttaa kauniiden, täysipainoisten, monipuolisten aterioiden rakentamisessa. Napostelukin jää silloin herkemmin.
Lisäksi, kannattaa unohtaa dieetit ja keskittyä syömään riittävästi, tasaisin väliajoin, laadukasta, monipuolista ruokaa. Dieetit tarjoavat ehkä pikavoittoja, mutta kun tiedostaa todelliset motiivinsa ja tavoitteensa painonpudotuksen suhteen, on päätös helppo. Jokainen suupala, on valinta kohti terveempää ja paremmin voivaa itseä. Dieettien ongelma on myös siinä, että niitä noudatettaessa ruoka pyörii jatkuvasti mielessä. Dieetti vie lopulta vain rahasi. Loppuelämän kestävän ruokavalion löytäminen takaa sen, että syöminen on stressitöntä, luontevaa, rutiininomaistakin, ilman jatkuvaa tarvetta vahtia omia syömisiä tai satunnaisia herkutteluja.
Niin kauan kun pidämme kiinni itsepintaisesti ajatuksesta, että – kunhan jaksan syödä 2,4 tai 8 viikkoa näin, niin laihdun ja elämäni paranee – on pysyvää muutosta turha odottaa. Toimivampi keino on ymmärtää, että dieetti on laihduttajalle kirosana. Panostamalla pieniin päivittäisiin valintoihin, onnistut, ehkä hitaasti, mutta varmasti.
<3 Anna
Lue myös:Repsahduksista, energiatiheydestä painonhallinassa, Terveellistä ruokaa halvalla ja Omasta ruokavaliostani
Kiitos Anna, tämä postaus oli osuva muistutus, kun nyt itse perkaan ruokavaliotani ja kirjoitan ruokapäiväkirjaa, jonka lähetän huomenna eräälle 🙂
Uskon niin siihen, että muutosten pitää olla kestäviä, sellaisia, joita pystyy pääpiirteittäin noudattamaan koko elämän. Dieetit eivät ole koskaan sopineet mulle enkä tunne kovin montaa jos ketään, joka on saanut noilla ihmeellisyyksillä painonsa hallintaan lopullisesti…
Ihanaa päivää sulle!