Pelon ja jännityksen ilmapiiri aiheuttaa stressiä
Astut huoneeseen. Hetken huoneessa oleskeltuasi tunnistat uhkaa, kireyttä, jännitystä. Pian jännitys ja kireys saavuttavat kehosi, pelko uhkaa vallata mieltä. Jännität, kuinka kauan painostava, jopa vihamielinen tunnelma saattaa jatkua. Samalla pelkäät räjähtäviä, ylisuuria tunnereaktioita ja repiviä riitoja, joissa viha loimottaa avoimesti ja syyttävästi.
Pelon ilmapiiri voi haavoittaa
Pelon ilmapiiri on usein sakeana vaikeita tunteita, joita ei ole käsitelty ja joita ei ole opittu säätelemään. Tunteet voivat leijailla piilotettuina hiljaisuudessa tai ne tuodaan esille huutamisena, ivana, pilkkana. Tällaisessa ilmapiirissä eläminen, jossa joutuu usein jännittämään tai pelkäämään jotain, on aina stressaavaa. Se on henkisesti raskasta, mutta yhtä lailla se käynnistää kehomme stressijärjestelmän. Keho valmistautuu taistelemaan, pakenemaan tai jähmettymään. Pitkän aikaa pelon ja jännityksen ilmapiirissä eläminen voi jättää jälkiä henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.
Pelon ilmapiirissä eläminen on stressi aikuiselle, mutta vielä enemmän se on sitä lapselle. Yleensä lapsen ratkaisu on suojautua psyykkisesti jollain tavalla: vetäytyä, olla näkymätön, miellyttää. Ehkä luoda jonkinlainen mielikuvituksen turvasatama, jossa kaikki on hyvin. Pelon ja jännityksen ilmapiirissä lapsi oppii, millä tavoin hänen kannattaa olla, jotta ei pahentaisi ilmapiiriä. Tämän opin lapsi kantaa mukanaan aikuisuuteen. Samalla hän rakentaa selviytymiskeinoistaan itselleen suojakuorta: kun tekee jotain tai on olemassa tietyllä tavalla, saa suojaa sietämättömältä tuntuvassa tilanteessa.
Ilmapiiri jossa ei tarvitse pelätä
Millainen on ilmapiiri, jossa ei tarvitse jännittää tai pelätä?
- Siinä voi olla olemassa ilman, että tarvitsee sietää ivaa, pilkkaa, huutoa, syytöksiä.
- Siinä voi kertoa omista vaikeista asioista ja tunteista ilman, että vaiennetaan.
- Siinä voi olla avoin ja haavoittuva, tulla näkyväksi ja kohdatuksi omana itsenään.
- Siinä voi iloita, kannustaa, hassutella.
- Siinä voi hengittää vapaasti.
Voimme omalta osaltamme vaikuttaa ilmapiiriin opettelemalla säätelemään tunteitamme, käsittelemällä vaikeat ja mieltä painavat asiat ja kiinnittämällä huomiota vuorovaikutuksemme tyyliin. Aikuisina voimme tehdä myös valintoja: voimme pyytää apua, voimme tehdä päätöksen lähtemisestä. Se ei aina ole helppoa, mutta niin ei ole painostavassa ilmapiirissä eläminenkään.
Lue myös:
Turvallinen ilmapiiri tukee hyvinvointia
Henkinen taakka voi kulkea ketjuna yli sukupolvien
Hyvät ja turvalliset ihmissuhteet vähentävät stressiä
Seuraa blogia Facebookissa
Kuva: Volkan Olmez