Tunnista ylivireystilan merkit (+keinoja sen rauhoittamiseen)

Töissä oli säpinää, hoidettavia asioita tuli joka viestimestä. Työt jotka olin aiemmin suunnitellut tehtäväksi, odottivat koskemattomina. Parin päivän päästä huomasin, että kierrokset nousivat: aloin tehdä asioita nopeammin, ärtyisämmin. Tiuskin perheenjäsenelle.

Aiemmin olisin jatkanut samaa rataa, nyt onneksi tunnistan tilan ja tiedän, että tällainen yhä kiihtyvä pikajuna on parasta pysäyttää mahdollisimman pian.

Merkkejä ylivireystilasta

Kun olemme ylivirittyneitä, stressijärjestelmämme on taistele-pakene -tilassa. Saatamme saada asioita kyllä tehdyksi, sillä stressitila tuo meille energiaa. Kehollemme ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista olla jatkuvasti tai liian pitkäkestoisesti tässä tilassa, eikä se ole myöskään pidemmällä tähtäimellä optimaalista edes aikaansaamisen näkökulmasta.

Saatamme olla niin tottuneita kehon ylivireystilaan, että emme kiinnitä kehon ja mielen viestittämiin merkkeihin huomiota. Kaikki eivät myöskään koe heti tai ollenkaan epämiellyttäviä ajatuksia tai tunteita. Keho voi käydä kierroksilla, vaikka mielen tasolla tuntisimme vointimme hyväksi tai neutraaliksi.

Ensimmäinen merkki ylivireystilasta saattaa olla esimerkiksi se, että emme saa enää unen päästä kiinni, koska käymme kierroksilla vielä nukkumaan mennessä.

Ylivireydestä kertovat merkit ovat osittain yksilöllisiä ja voivat vaihdella sen mukaan, kuinka kauan tila on jatkunut. Ylivireystilan voivat paljastaa esimerkiksi seuraavat asiat:

  1. Uni häiriintyy. Et saa unen päästä kiinni tai heräät aamuyöstä.
  2. Ajatuksesi käyvät laukalla, on vaikea keskittyä.
  3. Tulet ärtyisäksi tai jopa vihaiseksi. Saatat menettää maltin helposti ja tiuskia.
  4. Alat kiirehtiä, sählätä ja multitaskata. Kiireen tuntu lisääntyy, kun vauhti kiihtyy.
  5. Olo tuntuu levottomalta.
  6. Tunnet kiivaampia sydämenlyöntejä tai paineen tunnetta päässä.
  7. Tunnet särkyjä, lihasjännityksiä tai vatsa menee sekaisin.

Keinoja ylivireystilan katkaisemiseen

Kun omasta ylivireystilastaan tulee tietoiseksi, parasta olisi pyrkiä katkaisemaan se. Ylivireystilan rauhoittamiseen on useita keinoja, joita voi käyttää tilanteen, tarpeen ja mieltymysten mukaan. Esimerkiksi:

1. Hengityksellä rauhoittaminen. Huomion kiinnittäminen hengitykseen on nopein ja tehokkain reitti saada keho takaisin rauhalliseen tilaan. Tällöin hengitysrytmin tulee olla rauhallinen, ja uloshengitys voi olla hetken aikaa hieman sisäänhengitystä pidempi.

2. Lintuperspektiivi eli asioiden suhteuttaminen. Joskus arjen pienet, mutta joka puolelta tulvivat tehtävät tai pikkuongelmat voivat saada meidät ylivireystilaan. Näihin hetkiin voi auttaa asioiden  suhteuttaminen. Voi esimerkiksi ajatella arkipäivän murheita ja ongelmia koko elämänsä mittakaavassa tai kuvitella itsensä katselemaan tilannetta vaikka avaruudesta asti. Kirjoituksen alussa kuvattu tilanteeni työkiireiden kanssa oli juuri sellainen, johon lintuperspektiivi yleensä auttaa etenkin, jos siihen yhdistää kehon rauhoittamisen hengityksellä.

3. Myönteisten muistojen ajattelu. Olen kirjoittanut aiemmin hyvien hetkien tallentamisesta. Kun olet keskellä turbulenssia, pysähdy hetkeksi, ja ota mieleesi jokin mukava muisto, jonka avulla pääset samaan myönteiseen tunnetilaan kuin muiston aikana.

4. Kontakti toiseen ihmiseen. Pelkästään kuulluksi tuleminen voi rauhoittaa, vaikka ongelmat tai murheet eivät siltä istumalta ratkeaisikaan. Turvallinen ja miellyttävä kontakti toiseen ihmiseen, oli se sitten fyysinen kosketus tai keskustelu, on keino saada kehon rauhoittumisjärjestelmä käynnistettyä.

5. Luontokontaktit. Mikä tahansa itseä miellyttävä luontoympäristö auttaa laskemaan kierroksia. Yhtä lailla eläimet voivat auttaa rauhoittumaan eri tavoin, oli kyse sitten lemmikkieläimestä tai villeläimen touhujen katselusta. Eläinten katselu jopa ruudun välityksellä voi olla hyvin rentouttavaa. Esimerkiksi YouTubesta löytyy mahtavia livekameroita ympäri maailmaa, jossa pääsee seuraamaan eri villieläimiä.

6. Rauhallisessa ja miellyttävässä ympäristössä oleskelu. Tällainen rauhoittava ympäristö voi olla jokin muukin paikka kuin luonto. Itse rakastan esimerkiksi kirjastoja vanhoissa rakennuksissa ja antikvariaatteja, joissa on hiljainen ja kiireetön tunnelma.

7. Rauhallinen liike. Liike voi rauhoittaa ja poistaa ylivireyttä silloin, kun se on tarpeeksi rauhallista. Pidän kävelyllä käymisestä, koska se on helppoa, ilmaista ja kävelyä voi muokata useilla tavoilla mieleisekseen. 

8. Nauru ja itku (tai itkunauru). Sekä nauraminen että itkeminen aktivoivat rauhoittumisesta vastaavan parasympaattisen hermoston, jolla saamme kehomielen rentoutumaan raukeaksi.

9. Rentoutushetki. Mikä tahansa rentoutushetki, jonka huomaa toimivan itselle, on hyvä keino saada kierroksia alas. Se voi olla jokin ohjattu rentoutus, meditointi, maiseman tuijottelu tai vaikka ASMR video.

10. Rauhallinen puuha. Sellainen tekeminen, jossa kierrokset eivät nouse, vaan huomaa olevansa rauhallisessa tilassa, on hyvää vastalääkettä ylivireystilalle. Joskus vireystila voi olla niin suuri, että keskittyminen saattaa olla vaikeaa ja esimerkiksi kirjan lukeminen voi tuntua haastavalta. Tällöin jokin rauhallinen puuha ennen keskittymistä vaativaa tekemistä voi auttaa rauhoittumaan.

11. Huolien ja ongelmien kirjoittaminen. Mielessä pyörivät huolet saattavat pitää ylivireyttä päällä. Erityisen inhottavaa se on silloin, kun yrittää saada unen päästä kiinni. Huolien kirjoittamiselle ja käsittelylle kannattaa raivata aikaa hyvissä ajoin ennen unille menoa. Aiemmin päivällä tai aamulla voi myös pitää ekspressiivisen kirjoitushetken, jossa suoltaa paperille tajunnanvirtaa stressaavasta asiasta. Se on yllättävän hyvä ja tehokkaaksi todettu keino vähentää stressiä.

Ylikierroksilla käyvän mielen rauhoittamiseen voi myös kokeilla tätä katseen pysäyttämisen tekniikkaa.

Lue myös

Kun pää on liian täynnä tehtäviä ja suunnitelmia

Viekö kiireinen arki ja stressi kyvyn keskittyä?

Stressin säätely on tasapainoilua kaasun ja jarrun painamisessa

Seuraa blogia Facebookissa

ylivireystilan rauhoittaminen

Kuva: Johannes Plenio

terveys stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *