Vaikeat tunteet voivat tuoda viestiä

Epämiellyttävät ja vaikeat tunteet voivat tuoda meille erilaisia viestejä. Joskus niiden alle on kätkeytynyt tarpeita, jotka ovat pimennossa tunnereaktioiden alla.

Tunteet näkyvät myös kehossa

Tunteita pidettiin aikoinaan ainoastaan ihmisten kokemusmaailmaan kuuluvina ilmiöinä, mutta aivokuvantamisten avulla ja eläimiä tutkimalla on saatu selville, että tunteet ovat mitattavissa olevia, biologisiin järjestelmiin perustuvia prosesseja. Tunne­reaktiot sääte­levät myös ­her­moston ti­laa, ja kuhunkin perustunteeseen liittyy hermostollinen sor­men­jälki”.(1,2)

Tunteita koetaan voimakkaasti kehon välityksellä. Aivotutkija ja psykologi Lauri Nummenmaan tutkimuksissa on selvinnyt, että esimerkiksi pelon ja ahdistuksen tunteet tuntuvat erityisesti rintakehän alueella.

Toisilla ihmisillä vaikeat tunteet tulevat ensisijaisesti esiin kehon reaktioina. Jos ihminen on suojautunut hankalilta tunteilta työntämällä ne pois mielestään, eikä hän kykene käsittelemään niitä psyykkisellä tasolla, tunteet voivat purkautua erilaisina ruumiillisina oireina. Tällaisia oireita voivat olla esimerkiksi krooniset kiputilat tai paniikkihäiriö.(3)

Mitä viestiä tunteesi tuovat?

Aiemmista turvattomuuden kokemuksista johtuen pelkojärjestelmä voi käynnistää pako- ja puolustusreaktion tilanteissa, joissa todellista vaaraa ei enää ole. Tilanne muistuttaa tällöin jollain tapaa aiempaa kokemusta.

Omia tunnereaktioita kannattaa pysähtyä tutkimaan, sillä ne voivat viestiä myös muutostarpeesta jossain asiassa. Voit kokeilla esimerkiksi seuraavaa tapaa tunteiden kohtaamiseen ja viestien tutkimiseen:

1. Tiedosta. Saatat huomata ja tunnistaa jonkin epämiellyttävän tunteen, mutta tunne voi tuntua vain ruumiillisina tuntemuksina tai kehon jännityksinä. Huomaatko jännityksiä, kiristystä tai painon tunnetta jossain päin kehoasi?

2. Anna olla.  Anna tunteen tai tuntemuksesi olla. Jos tunne saa aikaan voimakkaan ylivireyden, voit rauhoittaa hermostoasi hengähtämällä muutamia kertoja syvään ja pehmentämällä kehossa tuntuvia jännityksiä.

3. Tutki. Jos tunnistat tunteen, kysy itseltäsi, onko sen taustalla muita tunteita. Vihan tai ärtymyksen takaa voi löytyä esimerkiksi pelkoa, häpeää, surua. Onko tunteidesi taustalla joitain uskomuksia, kuten: “Olen riittämätön”, “Minut hylätään”, “Olen arvoton”, “En selviä”.

4. Hoivaa. Kysy itseltäsi, mitä tarvitsisit kaikkein eniten juuri nyt. Onko se turvallisuutta, myötätuntoa, ystävällisyyttä, vapautta olla oma itsesi, apua toiselta ihmiseltä? Kysy itseltäsi, kuka olisit, jos et enää uskoisi vaikean tunteen taustalta löytyneeseen uskomukseen. Asetu itsesi puolelle, suhtaudu haastaviin tunteisiisi myötätunnolla.

Lue myös

Vaietut kokemukset ja tunnetaakat stressin lähteenä

Pelon ja jännityksen ilmapiiri aiheuttaa stressiä

Tunteita tunnistamalla ja säätelemällä hoidat mieltäsi ja kehoasi

Kehomielen stressi (osa 2/3): EFT-menetelmä

Seuraa blogia Facebookissa

vaikeiden-tunteiden-kasittely

Kuva: Katy Mccray

Lähteet:

1. Nummenmaa, L. 2017. Mistä puhumme kun puhumme tunteista? – Tieteessä tapahtuu 2/2017

2. Nummenmaa, L. 2016. Tunteet ovat osa jokapäiväistä elämäämme. Potilaan lääkärilehti. 

3. Saarijärvi, S., Salminen, J.K. & ja Äärelä, E. 2006. Tunnistamattomat tunteet. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2006;122(11):1279-80

hyvinvointi stressi ihmissuhteet
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *